Home / Cultură / „Petrică și lupul”, farmecul muzicii pe înțelesul celor mici

„Petrică și lupul”, farmecul muzicii pe înțelesul celor mici

Distribuie

Cei mai tineri melomani au avut parte de o nouă lecție muzicală oferită de Filarmonica de Stat din Târgu-Mureș cu prilejul concertelor lecție și educative de vineri, 16 martie la Sala Mare a Palatului Culturii, tema aleasă pentru această lună fiind „Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev.

Frumoasă poveste muzicală fost readusă la viață de  Orchestra Simfonică a Filarmonicii dirijată de Matei Pop, cunoscut tinerilor melomani mureșeni din concertele educative anterioare. La concertele dedicate secției române, la ”catedră”  s-a aflat și de această dată profesoara Carla Gliga, care i-a condus pe cei prezenți în lumea de poveste a lucrării semnate Serghei Prokofiev.

„Petrică și lupul ” de Serghei Prokofiev este una din cele mai importante și cunoscute lucrări muzicale dedicată copiilor. În cadrul acestui concert educativ cei mici s-au familiarizat cu o serie de instrumente, muzica fiind transpusă sub forma unei povești. Prokofiev a fost un pianist și compozitor  născut în anul 1892 într-un sat din Ucraina. Încă de pe vremea când era un copil, îi plăcea să inventeze povești și să compună muzică. Basmul muzical „Petrică și lupul” a fost compus special  pentru a ajuta copiii să înțeleagă cât de diferite sunt instrumentele muzicale. Prokofiev a fost un adevărat maestru în folosi muzica pentru a spune o poveste, de aceea „Petrică și lupul” este o lucrare plină de umor și suspans”, a spus prof. Carla Gliga.

Muzica  și-a făcut simțită prezența, cei mici fiind fascinați de personaje precum Petrică, vrăbiuța, rățușca, pisica, bunicul, vânătorii și lupul, fiecare dintre acestea fiind transpus pe scenă printr-un instrument.

„Prokofiev a compus pentru fiecare personaj timbrul instrumental  care să-l reprezinte cel mai bine, nu doar  ca sonoritate ci și ca personaj cu caracteristici proprii. Fiecare personaj din basm are o melodie sau o temă care îi anunță prezența.Tema muzicală este o melodie scurtă, foarte frumoasă și ușor de reținut. Ea caracterizează personajul din punct de vedere muzical. Petrică a fost  interpretat de instrumentele cu coarde,  vrăbiuța de flaut, rățoiul- oboi , pisica- clarinet, bunicul-fagot și lupul – corn”, a precizat prof. Carla Gliga.

Educația tinerilor prin muzică

Următorul episod muzical dedicat celor mai tineri melomani va fi pe 27 aprilie, când vor avea parte de doi exponenți ai barocului muzical, Georg Philipp Telemann și Antonio Vivaldi.

„Doresc  să subliniez și să accentuez încă odată importanța acestor concerte pe care le dedicăm generațiilor viitoare, căci noi, cei de azi: părinți, bunici, învățători, profesori, diriginți și directori de școli avem o sporită responsabilitate să oferim o educație cultural-artistică aleasă copiilor noștri. Arta în general și muzica în special educă, formează, modelează și sensibilizează conștiința umană prin cunoașterea și aprecierea valorilor autentice dar și al prețuirii și respectului în relațiile interumane”, a subliniat Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.