Home / Invatamant / (Re)înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, declarată neconstituţională. Reacţia UDMR, dură: “Într-un stat model nu se iau astfel de decizii”

(Re)înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, declarată neconstituţională. Reacţia UDMR, dură: “Într-un stat model nu se iau astfel de decizii”

Distribuie

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţional proiectul de lege referitor la înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu-Mureş reprezintă „un mesaj extrem de dur” în 2018 din partea CCR, menţionând că acest lucru demonstrează că România nu este un stat model în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale.
„Comunitatea aşteaptă aplicarea drepturilor consfinţite prin Constituţie, dacă nu se poate prin autoritatea locală şi s-a demonstrat că nu se poate, de la Guvern, de la Parlament. Este un mesaj extrem, extrem de dur în 2018 din partea Curţii Constituţionale, instituţie fundamentală a unui stat de drept către o minoritate, către comunitatea maghiară, către elevi, către copii, către părinţi, care spune că nu aveţi dreptul să aveţi o şcoală. Nici Parlamentul, nici autorităţile locale nu au reuşit să înfiinţeze o astfel de şcoală. În rest, sunt poveşti de adormit copii. Eu respect decizia CCR de fiecare dată, când îmi place şi când nu-mi place, dar nu pot să accept aceste argumente şi modul în care au fost prezentate de preşedintele Curţii Constituţionale”, a afirmat luni Kelemen Hunor, la Parlament.
Liderul UDMR a spus că, „încă o dată, PNL şi PMP şi-au arătat adevărata faţă”.
„Şi CCR a demonstrat, încă o dată, că România nu este stat model în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale. Într-un stat model nu se iau astfel de decizii. Nici măcar nu ar fi trebuit să ajungem la CCR, fiind vorba despre o şcoală, despre o instituţie în care se predă limba maternă. Şi această minoritate are nevoie de elite, fără şcoli nu ai cum să produci elite. Domnul Dorneanu şi instituţia pe care o conduce transmite că voi nu aveţi voie să aveţi şcoli”, a adăugat Kelemen Hunor.
El a spus că UDMR se va întâlni cu reprezentanţii Bisericii Catolice şi ai părinţilor pentru a lua o decizie.
„Vom discuta cu părinţii şi cu Biserica Catolică, vom lua o decizie, dar acum nu ştiu care. Oricum trebuie să căutăm o ieşire din această situaţie fiindcă nu o să lăsăm comunitatea fără şcoală. (…) Mă întreb şi eu: Ce mai rămâne pentru această comunitate dacă nici autoritatea locală, nici Guvernul, nici Parlamentul nu sunt în stare, nu pot şi CCR respinge şi această variantă, să înfiinţeze o şcoală? Ce rămâne de făcut?”, s-a întrebat liderul UDMR.
Curtea Constituţională a României a admis luni sesizarea PNL şi PMP referitoare la proiectul de lege privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu-Mureş. „S-a admis contestaţia şi s-a declarat neconstituţională legea”, a spus preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

(www.agerpres.ro)

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.