Tatuarea urechilor la ovine – metodă de identificare obligatorie! Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 834 Vizualizări

Tatuarea urechilor la ovine – metodă de identificare obligatorie!

Noua metodă de identificare a ovinelor este tatuarea urechilor acestora, crescătorii care cer subvenții anuale de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) vor fi obligați să recurgă la acest procedeu, începând cu anul 2018. Printr-un ordin al ministrului agriculturii, la propunerea Autorității Naționale pentru Zootehnie (ANZ), a intrat în vigoare obligativitatea pentru crescătorii de animale de a trece de la metodele convenționale de identificare, adică crotalierea auriculară simplă și cea electronică, la tatuarea animalelor.

Deocamdată, identificarea mieilor se realizează în felul următor: „Crotalierea mieilor este obligatorie prin crotalii auriculare duble, până la vârsta de maxim 6 luni de la data nașterii sau înainte ca aceștia să părăsească exploatația”, declară dr Kincses Sandor, directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș.

Secretarul general al Romovis, Ionică Nechifor, a oferit toate explicațiile și noutățile legate de noua lege a tatuării ovinelor de care trebuie să țină cont fermierii. Reprezentantul oierilor spune că măsura a fost luată pentru a fi înlăturată orice suspiciune legată de fraudarea subvențiilor prin schimbarea sau “împrumutul” crotaliilor de la o exploatație la alta, chiar dacă recunoaște că nu este cea mai “fericită” decizie. Despre măsură s-a discutat și cu șeful de la agricultură, ministrul Petre Daea, într-o întâlnire pe care oierii au avut-o cu acesta săptămâna trecută.

“Am discutat despre acea măsură de tatuare, există un Ordin 338 să tatuăm tot ce înseamnă animale înscrise în Controlul Oficial al producțiilor. Sigur, acel ordin nu a fost printre cele mai fericite ordine semnate de domnul ministru la propunerea ANZ, dar permite să fie modificat și așa cum se întâmplă într-un sistem de identificare, există trecere. Chiar dacă România ia măsura asta suplimentară de a tatua animalele din controlul oficial al producțiilor – și acest lucru e cauzat de suspiciunile create de crotalii și noi am fost de acord, am cerut să se facă o trecere lentă, adică să începem cu mieii. De anul acesta, mieii care urmează să fie tatuați sunt cei care au destinație prăsilă. Se va discuta ordinul într-o comisie în așa fel încât animalele care sunt în Registrul Genealogic să fie tatuate”, a explicat Ionică Nechifor.

Tatuarea se va face de către bonitorul asociației

Tatuarea oilor se face gratuit de către bonitorul asociației din care face parte oierul. Metoda nouă de identificare a ovinelor se aplică acelor animale eligibile la Apia pentru plata sprijinului cuplat din zootehnie.

“Tatuarea animalului se realizează cu un clește cu ace care conțin niște tuș, se dă pe ureche, sunt mai multe zone care pot fi tatuate, se poate face și la coadă. Acel tatuaj trebuie să cuprindă un cod, codul fermei este cel mai indicat. Nici nu sunt cleștii la ora actuală cu numărul matricol din crotalia electronică. Am cerut în paralel să se facă demersurile către Comisia Europeană. România optează către o anumită categorie de oi, optează pentru tatuaj, dar în paralel, la acele animale la care se pune tatuajul, al doilea mijloc de identificare, mă refer la crotalia simplă, să fie eliminată pentru că regulamentul spune că două mijloace de identificare sunt obligatorii. Acum dacă se intervine pentru aceste animale cu o măsură suplimentară deocamdată până la demersurile făcute către Bruxelles de a fi eliminată crotalia simplă și în locul ei să fie tatuajul”, a mai adăugat Ionică Nechifor, secretarul general al Romovis.

Fermierii au la dispoziție 5 luni să tatueze animalele

Potrivit secretarului general Romovis, acei fermieri care trebuie să tatueze mieii au contracte cu asociația pentru a desfășura activitatea de Control producție, fie lapte, fie carne.

“Fermierii sigur vor fi contactați de bonitorii noștri și, cum am stabilit cu domnul ministru, în termen de cinci luni de la fătare, efectivul care are destinație prăsilă și în viitor reproducție, atunci se va deplasa bonitorul nostru și va face tatuaj. Deci e o chestiune simplă dacă stăm să ne gândim, e o muncă în plus, dar ca și relație fermier – asociație aici nu se pune problema în ce privește tatuarea. În plus, toată activitatea asta, eforturile pe care le fac atât fermierul, cât și asociația, vor fi cumva suplimentate financiar, cum am zis, prin subvenționarea fermelor de elită. Va fi o generare financiară suplimentară față de celelalte animale și, sigur, tendința tuturor este de a obține un venit în plus chiar dacă și efortul este pe măsură”, a punctat liderul oierilor.

Cum se face, în prezent, identificarea animalelor cu crotalii?

  1. Bovinele trebuie să fie identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat același cod unic de identificare a animalului.
  2. Ovinele și caprinele născute până la 31 decembrie 2007 trebuie să fie identificate cu o crotalie auriculară simplă.
  3. Ovinele și caprinele născute în perioada 1 ianuarie 2008 – 1 ianuarie 2010 trebuie să fie identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat același cod unic de identificare a animalului.
  4. Ovinele și caprinele născute începând cu 1 ianuarie 2010, care au fost identificate inițial cu o crotalie auriculară simplă, trebuie să fie identificate și cu o crotalie auriculară electronică ce conține același cod unic de identificare a animalului.

 

A consemnat Denisa Morar

 

Sursă selectivă: Agrointeligența

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE