Doar două izvoare din Târgu-Mureş au apă potabilă! Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3197 Vizualizări

Doar două izvoare din Târgu-Mureş au apă potabilă!

La nivelul municipiului Târgu-Mureş, doar două izvoare întrunesc condiţiile din punct de vedere al calităţii apei, a anunţat, pentru cotidianul Zi de Zi, dr. Stelian Caraghiaur, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mureş.

Cea mai recentă monitorizare, în octombrie 2017

Potrivit reprezentantului DSP Mureş, cea mai recentă monitorizare a fost realizată în octombrie 2017 şi a reliefat faptul că doar două izvoare din Târgu-Mureş respectă parametri fizico-chimici şi bacteriologici.

„Noi monitorizăm conform legii cel puțin o dată pe an izvoarele și fântânile din județul Mureș, din toate localitățile care își declară izvoare și fântâni publice. La nivelul municipiului Târgu-Mureș, anul trecut am făcut două monitorizări, una în perioada de primăvară și una în perioada de toamnă. În ultima, care este și cea mai concludentă, din 20 octombrie 2017, a reieșit că în municipiul Târgu-Mureș sunt doar două izvoare care îndeplinesc atât parametri fizico-chimici cât și bacteriologici, anume izvorul de pe strada Predeal și izvorul de pe strada Moldovei, a subliniat dr. Stelian Caraghiaur.

Pericole letale

Purtătorul de cuvânt al DSP Mureş a mai arătat că „în rest, celelalte izvoare ori au depășiri pe parametri bacteriologici ori pe cei fizico-chimici şi atunci la cei bacteriologici apa nu este bună de băut, dacă doar cei fizico-chimici, cum sunt nutriții și nitrații, sunt depășiți, atunci apa nu este bună pentru sugari și copii mici, putând provoca methemoglobinemie, adică înlocuirea oxihemoglobinei din sânge cu methemoglobină, ducând în cazuri grave și până la deces.”

Rezultatele analizelor, publice

Referindu-se la cetăţenii care consumă apă din izvoarele neconforme, dr. Stelian Caraghiaur a precizat că rezultatele analizelor sunt făcute public, astfel încât cetăţenii să fie informaţi cu privire la calitatea apei pe care o consumă.

„Noi publicăm, conform legii, rezultatele analizelor, anunțăm primăriile, în situația aceasta Primăria municipiului Târgu-Mureș, care va anunța pe site-ul propriu populația legat de situația izvoarelor. Acum rămâne la latitudinea fiecărei persoane de unde bea și cum bea apă”, a conchis reprezentantul DSP Mureş.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE