Share

Home / Sanatate / Raed Arafat, împotriva “ţigărilor fără fum”, considerate “noi aparate ale morţii”
Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, participa la semnarea protocolului de colaborare dintre Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania si Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, in Bucuresti, luni 19 decembrie 2016. ALEXANDRA PANDREA/MEDIAFAX FOTO

Raed Arafat, împotriva “ţigărilor fără fum”, considerate “noi aparate ale morţii”

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, şi-a manifestat speranţa miercuri, 21 martie, că parlamentarii vor iniţia un proiect legislativ prin care să fie interzisă promovarea în public a ţigărilor electronice.
“Noaptea trecută, pasajul Universităţii (din Bucureşti – n.r.) era fără reclamele la tutun pe care le-am comentat acum câteva zile. Mulţumesc tuturor celor care au luat poziţie faţă de promovarea acestor produse. Mulţumesc presei care a preluat acest subiect şi l-a tratat cu maximă seriozitate. Astăzi, la orele 10.00, la Senatul României, reprezentanţii “2035 fără tutun” împreună cu alte organizaţii şi personalităţi vor prezenta proiectul de modificare a legii care interzice promovarea produselor din tutun, astfel încât noua formă a legii să includă şi noile modalităţi introduse recent pe piaţă. (…) Sper ca parlamentarii noştri să preia propunerile şi să iniţieze un proiect legislativ în acest sens, astfel încât să oprim în cel mai scurt timp promovarea acestor produse şi recrutarea noilor generaţii de fumători de către comercianţii morţii!”, a scris Arafat pe pagina sa de Facebook.
Pe 18 martie, el semnalase într-o postare pe aceeaşi reţea de socializare că în pasajul de la Piaţa Universităţii erau reclame la astfel de dispozitive cu tutun.
Arafat sublinia atunci că, deşi în ultimii ani s-a câştigat teren faţă fabricanţii şi comercianţii de tutun, revine acum ofensiva mediatică a acestora prin “reclame agresive pentru fumatul fără fum”.
“Studiile despre efectele acestui mod de fumat încă sunt la începutul lor, iar comercianţii de tutun pretind că acest mod ar fi mai “sănătos” decât fumatul clasic. Chiar dacă ar fi aşa, revenirea la promovarea agresivă a tutunului sub noua formă de fumat nu va avea impact doar asupra fumătorilor clasici. Promovarea atinge şi copiii şi tinerii care încă nu au început să fumeze, iar fumatul, indiferent sub ce formă, este un pericol pentru sănătatea publică şi este pericol pentru orice persoană care îl practică, precum şi pentru persoanele din jurul ei. Cu alte cuvinte, asistăm neputincioşi la revenire la o ofensivă similară cu cea din anii ’90, înaintea interzicerii promovării tutunului, când promovarea avea ca ţintă tinerii şi copiii care reprezentau viitoarea clientelă a comercianţilor de tutun”, mai arăta Arafat.
Dacă nu se va acţiona urgent pentru stoparea promovării în public a “noilor aparate ale morţii şi al acestui mod de fumat”, adaugă el, se poate ajunge la situaţia în care numărul fumătorilor să crească prin recrutarea generaţiilor tinere, care să înceapă să utilizeze direct acest nou mod, crezând că este mai puţin nociv pentru sănătatea lor.
“Sunt convins că la nivelul UE se discută deja măsurile care trebuie luate pentru stoparea acestei ofensive, însă nu ştiu dacă noi trebuie să aşteptăm până se ia o decizie acolo. Primul pas, la acest moment, este interdicţia totală de promovare în public a acestor produse şi cu cât întârziem, cu atât impactul asupra generaţiilor tinere va fi mai grav. Modul de prezentare al acestor produse este unul înşelător şi manipulator. În final se promovează fumatul, care este prezentat în mod tendenţios ca fiind mai puţin dăunător sănătăţii dacă acesta se face utilizând noile tehnologii promovate, lipsind studiile şi dovezile pertinente şi independente care să susţină aceste informaţii false”, spunea Arafat.

(www.agerpres.ro)

 

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Violențe la un gimnaziu din Târgu-Mureș! Poliţia, sesizată prin 112!

E un fenomen care din păcate se petrece de cel puțin un an de zile, …

Share
Share