Home / Cultură / „Din toate colţurile lumii spirituale”, la Criţ

„Din toate colţurile lumii spirituale”, la Criţ

Distribuie

Biserica Evanghelică din Criț, județul Brașov va găzdui, în perioada 28 martie – 1 aprilie, în Săptămâna Patimilor la catolici şi protestanţi, o serie de concerte vocal-instrumentale. Intitulat „Din toate colţurile lumii spirituale”, proiectul este organizat de Asociația Cultura Viva Sighișoara în cadrul Academiei Sighișoara, în parteneriat cu Fundația Michael Schmidt.

Trei concerte camerale

Potrivit organizatorilor, în cadrul proiectului cinci artiști români și cinci artiști străini, din Elveția, Spania şi Austria, vor susține trei concerte camerale, destinate publicului larg și un concert dedicat copiilor și tinerilor din localitate și așezările învecinate. În program vor fi lucrări din creația compozitorilor universali din diferite epoci stilistice, cât și lucrări ale compozitorilor români scrise în special pentru acest eveniment.

Seria concertelor se va deschide miercuri, 28 martie, cu un concert de orgă susținut de organistul elvețian Antonio García, soprana Anna Weber (Austria) și Dominik Bauer bas-bariton (Austria), care vor interpreta lucrări de Johann Sebastian Bach, Gabriel Fauré, Franz Schubert și Dieterich Buxtehude. În seara de Vinerea Mare vor fi redate „Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce” de Joseph Haydn în cadrul concertului cameral susținut de violoniștii Alexandru Gavrilovici (Elveția) și Andrea Duca (Spania), violista Lilla Fodor (România) și violoncelistul Horațiu Ludușan (România).

Copiii și tinerii sunt invitați sâmbătă, 31 martie, la un concert de lecție unde vor avea posibilitatea de a face cunoștință cu instrumentele muzicale și muzica cultă. Seria concertelor se încheie duminică, 1 aprilie, în Ziua Învierii, cu un concert cameral susținut de artiștii invitați ai proiectului: Anna Weber – soprană (Austria), Dominik Bauer – bas-bariton (Austria), Alexandru Gavrilovici – vioară (Elveția), Andrea Duca – vioară (Spania), Lilla Fodor – violă (România), Horațiu Ludușan – violoncel (România), Daniel Dumitrana – contrabas (România), Evelina Andrieș – harpă (România), Dan Variu – toacă (România).

„Pe lângă lucrările compozitorilor internaționali György Ligeti, Gioachino Rossini, Bedřich Smetana vor fi interpretate în primă audiție absolută lucrările compozitorilor români contemporani Aurelian Băcan, Alexandru Ștefan Murariu, Dan Variu și Sonia Vulturar, bursieri ai Academiei Sighișoara”, se menţionează într-un comunicat de presă.

Concurs cu tematică pascală

Organizatorii au lansat o propunere către tineri compozitori români, cerându-le să compună, câte o lucrare vocal-instrumentală, având ca sursă de inspirație tema pascală.

„În vederea transferului de idei și înțelegerii specificităților instrumentale și a concepției componistice, artiștii interpreți și cei patru compozitori români vor participa activ la două repetiții-experiment înainte de concerte. Pentru diversitate timbrală și varietate repertorială organizatorii au propus ca ansamblul vocal-instrumental să fie format dintr-un cvintet de coarde – două viori, violă, violoncel și contrabas, o harpă, percuție, orgă și două voci – sopran și bas-bariton”, se mai menţionează în comunicat.

Concertele vor avea loc la Biserica Evanghelică din Criț la ora 18.00, respectiv 12.00 (concertul pentru copii și tineri), iar intrarea este liberă la toate concertele.

(Redacţia)

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

De unde provin cei mai mulți turiști care au venit în 2023 în județul Mureș

Distribuie În anul 2023 structurile de cazare turistică existente în judeţul Mureş au fost gazda …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.