Centenarul Unirii Basarabiei cu România serbat la Reghin Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 334 Vizualizări

Centenarul Unirii Basarabiei cu România serbat la Reghin

Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina Reghin, în parteneriat cu Primăria municipiului Reghin şi Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară” a organizat vineri, 23 martie,spectacolul folcloric dedicat aniversării Centenarului Unirii Basarabiei cu România.La eveniment au onorat cu prezența oaspeți din Republica Moldova, protagoniștii unui spectacol dedicat actului istoric de la 27 martie 1918.

Un ochi râde, un ochi plânge

După binecuvântarea creștină a părintelui Vasile Chiorean, pr. dr. Florin Bengean a punctat momentele care au dus la înfăptuirea unirii Basarabiei cu patria mamă.

„Sărbătorim în acest an centenarul Marii Uniri , actul fericirii istorice al neamului nostru românesc, când la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, Transilvania, Banatul, Țara Maramureșului și Sătmarul s-au unit cu țara mamă formând România Mare. Se cuvine să ne aducem aminte  cu cinste și cu dragoste  de toți aceia de dinaintea noastră care, prin faptele lor minunate, au scris pagini de nepieritoare istorie  și au contribuit cu toții la ctitorirea, făurirea și consolidarea României Mari. În anul 1918, prima provincie care s-a alipit la trupul țării mame a fost Basarabia. Dar cu un ochi râdem, cu un ochi plângem. După actul fericirii din 1918, a venit acel an fatidic 1940, când s-a pierdut atât Basarabia cât și Ardealul de Nord. Acesta din urmă a fost recuperat în urma Celui De-al Doilea Război Mondial, iar în urma pactului secret Ribentrop-Molotov, Basarabia a fost anexată Rusiei, intrând din nou într-o pagină neagră de istorie. A devenit apoi republică independentă, iar azi se numește Republica Moldova. Pentru noi românii, ea continuă să rămână Basarabia, sora noastră care trebuie să se întoarcă acasă. Basarabia reprezintă o rană deschisă, o rană sângerândă, o rană care se va vindeca doar atunci când Prutul nu va mai fi o graniță care să despartă fratele de frate, ci va fi o apă care va curge printre frați”, a precizat pr. dr. Florin Bengean.

Oaspeți din Republica Moldova

Printre oaspeții veniți de peste Prut s-au numărat Ioan Munteanu, primarul orașului Fetești, Republica Moldova, alături de Ansamblul folcloric „Buciumul”,din Fetești, coordonator Ana Ciobanu, Ansamblul Drăghișteni din Trinca, coordonator Elena Costaș și Grupul Folcloric „Struguraşul” din Ungheni, coordonator Nina Pricladova, care au oferit publicului reghinean un recital de iubire și simțire românească.

Spectacolul a fost întregit de Orchestra Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin, soliștii Alexia Aștelian, Daiana Suciava, Roxana Varodi, Diana Tișe, Cosmin Cotârlă, Anton Grama, Ansamblul „Doina Mureșului” al Casei de Cultură „Eugen Nicoară”, coordonator Valerica Frandăș și soliștii Leontina Pop, Maria Neag şi Doru Pop.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE