FOTOGALERIE: 12 premii la Festivalul de Muzică Clasică Dell’Arte, ediția a II-a Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 578 Vizualizări

FOTOGALERIE: 12 premii la Festivalul de Muzică Clasică Dell’Arte, ediția a II-a

Cea de-a II-a ediție a Festivalului de Muzică Clasică Dell’Arte, organizat de Școala Populară de Arte Mureș, a avut loc vineri, 23 martie, ora 18:00, Sala Mică a Palatului Culturii.

Concursul a dat șansa celor mai talentați elevi din mai multe județe să își probeze abilitățile tehnice, să dea măsura talentului și să își înfrunte emoțiile în fața unui public prietenos și a unui juriu exigent, format din Lector univ. dr. Buta Árpád Attila, Prof. univ. dr. Carmen Mihăescu, Prof. Mihaela Țîru, Daniel Bota și Iuliu Praja, directorul CJCTEA.

Tinerii au concurat la secțiunile Pian, Canto și Chitară clasică pe parcursul unui spectacol care a durat o oră. Evenimentul a fost prezentat de Viorel Constantin Corău.

Cultura, ca un cămin

Iuliu Praja a fost invitat să deschidă oficial festivalul, iar acesta a motivat decizia de a organiza un astfel de eveniment la Târgu-Mureș, plecând de la clădirea Palatului Culturii: „Acest edificiu de cultură m-a inspirat să inițiez anul trecut acest festival. De ce festival de muzică clasică la Târgu-Mureș? De ce nu? Avem un Palat al Culturii care din 1813 a fost dăruit târgumureșenilor, și nu numai. Din acest motiv avem invitate delegații din Cluj, Alba și Mureș. Dacă există această minunată sală, Sala Mică, ea trebuie să ducă mai departe cultura. Aceasta este misiunea și obligația totodată a noastră, a Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică astăzi alături de Școala și Liceul de Artă din Târgu-Mureș. Eu vă doresc să aveți o seară frumoasă, cu multă căldură în suflete, o seară pe care să nu o uitați. Vă felicit că sunteți aici și că susțineți cultură și iată că prin dumneavoastră reușim să câștigăm lupta pe care o ducem pentru promovarea culturii mai departe în detrimentul a ceea ce înseamnă kitsch, și nu cultură. Îmi place să spun că cultura este precum căminul, este asemeni unei case unde reușim să creem, reușim să ne dezvoltăm, reușim să ne autodepășim. În momentul în care ne pierdem cultura, ne-am pierdut căminul. Tocmai de aceea avem un festival de muzică clasică aici, la Târgu-Mureș.“

Secțiunea Pian

La secțiunea Pian au concurat Răzvan Azbe-Vâlceanu (Școala de Arte din Târgu-Mureș) cu melodiile Preludiu nr. 1 de J.S. Bach și „Călărețul de foc“ de Robert Schumann; Felix Constantinescu (Școala de Arte „Augustin Bena“ Alba) cu piesele Menuet în Sol (variantă) de J.S. Bach și „Rondo Alla Turca“ de W.A. Mozart; Rafael-Hadrian Conțiu (Școala de Arte din Târgu-Mureș), cu piesele Andante de Antonín Dvořák și Miniatura 1 și 2 de Sabin Drăgoi; Olimpia-Mihaela Damșa (Școala de Arte „Tudor Jarda“ Cluj-Napoca) cu piesele „S-a certat cumătra gaiță cu cumătra bufniță“ de Paul Constantinescu și „Nuvole Bianche“ de Ludovico Einaudi; Flavius Bogdan Fabian (Școala de Arte din Târgu-Mureș) cu piesele „Le coucou“ de Louis-Claude Daquin și o Nocturnă de Frédéric Chopin, și Alexandru Suciu (Școala de Arte „Augustin Bena“ Alba) cu piesele Op. 849 Nr. 4 de Carl Czeny și „Danse américaine“ de Jean Antiga.

Secțiunea Canto

La secțiunea Canto, numărul participanților a fost mai restrâns. Astfel, au concurat George Bocheș cu piesele „Peste deal, pe sub pădure“ de Achim Stoia și Aria lui Figaro din opera „Nunta lui Figaro“ de W.A. Mozart: „Non piu andrai“, locul I; Diana Curagău, cu piesele „Somnoroase păsărele de Gheorghe Dima și Aria lui Cherubino din opera „Nunta lui Figaro“ de W.A. Mozart: „Voi che sapete“, locul III, și Alexandru-Ovidiu Dascăl, cu piesele „Arde-mi-te-ai, codru des“ de Tiberiu Brediceanu și Aria lui Masetto din opera „Don Giovanni“ de W.A. Mozart: „Ho capito“, locul II.

Secțiunea Chitară

Secțiunea Chitară a adus în fața juriului doar doi concurenți: Cristian-Vasile Cioloca, cu piesele Dubla Sarabandei 1 de J.S. Bach și Alegretto de Matteo Carcassi, locul II, și Gál Kristóf (Școala Populară de Arte din Târgu-Mureș) – Preludium de J.S. Bach și Prelude nr. 1 de Villa Lobos, locul I.

După o deliberare care a durat aproape 30 de minute, juriul s-a reunit pe scenă pentru a împărți mult-așteptatele premii. Astfel, la Secțiunea Pian, Alexandru Suciu a obținut Premiul juriului, Felix Constantinescu a obținut mențiune, Răzvan Azbe-Vâlceanu a obținut locul III, Flavius Bogdan Fabian a obținut locul II, Olimpia-Mihaela Damșa a obținut locul I, iar Rafael-Hadrian Conțiu a obținut atât Premiul de Popularitate, cât și un loc I pe care juriul a considerat că îl merită alături de colega sa clujeancă.

La secțiunea Canto, Diana Curagău a obținut locul III, Alexandru-Ovidiu Dascăl a obținut locul II, iar locul I a fost adjudecat de către George Bocheș. În ceea ce privește ultima secțiune, la Chitară, Cristian-Vasile Cioloca a fost distins cu locul II, iar locul I a fost obținut de Gál Kristóf.

Câștigătorii premiilor I au fost invitați să concerteze la finalul următoarei ediții a Festivalului.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE