Home / Administratie / Poluarea pârâului Nadeş, limitată de ABA Mureş

Poluarea pârâului Nadeş, limitată de ABA Mureş

Distribuie

O cisternă încărcată cu circa 31.000 de litri de motorină a derapat vineri, 23 martie, la ora 18.30, într-o curbă în intravilanul localității Chendu, răsturnându-se în albia pârâului Nadeș, afluent de stânga al râului Târnava Mică. Din cauza înclinației accentuate a cisternei, pe lângă capacul primului compartiment, care avea o capacitate de 9.000 de litri, a început să se scurgă motorina.

Intervenţie promptă

Potrivit ing. Cristian Bratanovici, director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş, la ora 19.00, trei salariați ai Formației de lucru Bălăușeri, din cadrul Sistemului Hidrotehnic Târnava Mică Târnăveni, au intervenit imediat și pentru limitarea poluării au început colectarea combustibilului în recipienți metalici și din plastic.

„S-a izolat locul, în care s-au scurs primele cantități de motorină, cu baloți de paie pentru stoparea deversării în emisar. În sprijinul lor, la ora 20.00, au venit încă cinci salariați ai Formației de Intervenție Rapidă din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, care au intervenit cu materiale absorbante. Au fost desfășurate și montate șase baraje, 300 de bucăţi lavete și trei rulouri, toate absorbante, astfel au fost colectate peste 5.000 de litri motorină. Datorită intervenției imediate și a măsurilor întreprinse, la ora 3.15, a zilei de 24 martie, scurgerile de motorină din cisternă au fost stopate”, a menţionat ing. Cristian Bratanovici.

„Nu s-a constatat mortalitate piscicolă”

Directorul ABA Mureş a mai precizat că echipa operativă a colectat și probe de apă atât de la fața locului, cât și de la confluența cu râul Târnava Mică, pentru analize de laborator.

„Nu s-a constatat mortalitate piscicolă. Se observă mici pete și irizații locale cu produse petroliere, dar datorită debitelor mărite ale pârâului Nadeș diluția este foarte mare. Am colaborat cu echipele de intervenție ale Comitetului Local pentru Situații de Urgență Bălăușeri și ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” a judeţului Mureş”, a subliniat ing. Cristian Bratanovici.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.