Tensiuni în Parlament, la împlinirea unui secol de la Unirea Basarabiei cu România. Senatorul Novák (UDMR), discurs pro-autonomie: „De ce suntem respinşi ori de câte ori încercăm să vorbim despre autonomie?”. Replica senatorului Chirteş (PNL): „UDMR a jignit poporul român!” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 783 Vizualizări

Tensiuni în Parlament, la împlinirea unui secol de la Unirea Basarabiei cu România. Senatorul Novák (UDMR), discurs pro-autonomie: „De ce suntem respinşi ori de câte ori încercăm să vorbim despre autonomie?”. Replica senatorului Chirteş (PNL): „UDMR a jignit poporul român!”

Senatorul UDMR de Mureş Novák Csaba Zoltán a luat cuvântul marţi, 27 martie, în plenul Parlamentului, reunit în şedinţă comună cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, prilej cu care a ţinut un discurs în care a solicitat autorităţilor române să trateze problemele minorității maghiare cu aceeași atitudine pe care o are față de realizările basarabenilor de acum un secol.

Novák, paralelă între 1918 şi 2018

În alocuţiunea sa, senatorul Novák Csaba Zoltán a arătat că la împlinirea unui secol de la Unirea României cu Basarabia, „ceea ce în cazul Basarabiei este sărbătorită ca o realizare, este considerat inacceptabil din partea comunității maghiare din Transilvania”, chiar dacă, în privința respectării drepturilor sunt multe similarități: respectarea culturii, obiceiurilor și limbii materne, a dreptul de a decide despre problemele care privesc propria comunitate.

„Unirea Basarabiei cu România din 1918 a fost un proiect naţional, un obiectiv major îmbrăţişat de toţi românii, indiferent în ce ţară au trăit. Trebuie să subliniem însă că aportul determinant în realizarea acestui deziderat a fost adus de basarabeni. Aspiraţia de libertate, dorinţa puternică pentru autodeterminare şi curajul prin care au urmărit aceste obiective sunt şi azi un exemplu de urmat. Consider că acum, în Anul Centenarului, trebuie să vorbim despre aceste învăţăminte care şi astăzi sunt valabile, care sunt importante şi pentru noi, maghiarii din România. Unirea Basarabiei cu România s-a făcut pe baza unor principii. Citez câteva puncte din Declaraţia semnată de către Ion Inculeţ şi Ion Buzdugan, preşedintele respectiv secretarul Sfatului Ţării: la punctul 2 al Declaraţiei s-a pronunţat că Basarabia îşi păstrează autonomia provincială, având un Sfat al ţării, la punctul 6 se declară respectarea drepturilor minorităţilor din Basarabia, iar la punctul 10 se menţionează că libertatea personală, libertatea tiparului, a cuvântului, a credinţei, a adunărilor şi toate libertăţile obşteşti vor fi garantate de Constituţie. Chiar şi liderii români din provinciile care s-au unit cu Ţara Mamă erau conştienţi de caracteristicile culturale, istorice şi etno-lingvistice a zonei respective şi au atras atenţia asupra acestora în declaraţiile lor de Unire. După 100 de ani de la Marea Unirea, considerăm că în cadrul Uniunii Europene trebuie să fin capabili să discutăm despre aceste principii care au în vedere garantarea drepturilor comunitare şi egalitatea faţă de lege. De 100 de ani, dezideratul comunităţii maghiare din România nu reprezintă altceva decât acele principii care au fost importante şi pentru românii basarabeni, bucovineni sau orice altă minoritate naţională din Europa”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, senatorul Novák Csaba Zoltán.

Vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senatul României a făcut un apel pentru „renunţarea la standarde duble” şi pentru „un dialog serios, fără prejudecăţi pe această temă.”

„Dacă obţinerea libertăţii şi a autodeterminării românilor basarabeni a fost şi este apreciată de societatea românească ca o mare realizare şi un lucru pozitiv, doleanţele comunităţii maghiare de a lărgi cadrul legislativ în privinţa drepturilor minoritare de ce nu sunt privite în acelaşi fel? De ce suntem respinşi ori de câte ori încercăm să vorbim despre autonomie locală, culturală sau teritorială? De ce se încearcă, prin diferite tertipuri, obstrucţionarea înfiinţării şcolilor cu predare în limba maghiară, cum este şi cazul Liceului Teologic Romano-Catolic?”, s-a întrebat senatorul Novák Csaba Zoltán.

Chirteş: „Unirea este obiectiv naţional”

Discursul senatorului UDMR Novák Csaba Zoltán, susţinut tocmai într-un moment festiv, respectiv cu ocazia şedinţei reunite a Parlamentului României, a fost combătut de senatorul liberal Cristian Chirteş, care a scris, pe pagina sa de Facebook, că „Sunt voci care spun că nu vor ei. Alții ne conving că nu vrem noi. Contestatarii Unirii cu Basarabia au fost și acum 100 de ani. Aceiași, în interesul pe care îl slujeau și asemănători în scepticismul lor. Dacă le era ascultată reținerea, România ar fi fost mică. Pentru ca România să fie mare, este nevoie de viziune și de dorință. Unirea este obiectiv național.”

Contactat de cotidianul Zi de Zi, liderul PNL Mureş a catalogat discursul susţinut de senatorul Novák Csaba Zoltán drept o jignire adusă atât românilor din România, cât şi românilor din Basarabia.

„Din păcate, o şedinţă solemnă care era dedicată sărbătoririi a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a fost transformată într-o rampă a UDMR-ului în ceea ce priveşte solicitarea unei aşa zise autonomii. Cred că nu putem spune decât că UDMR, formaţiunea politică, a jignit poporul român de pe ambele maluri ale Prutului. Nu trebuia într-o asemenea şedinţă şi nu cunosc ca în trecut să se fi întâmplat asemenea lucruri. Din păcate, este – din nou cum am spus – opoziţia liderilor politici ai UDMR şi nu cred că a cetăţenilor maghiari”, a declarat senatorul Cristian Chirteş.

„La sfârşitul acestei şedinţe solemne, Parlamentul României reunit a adoptat un document, o poziţie comună cu privire la această sărbătoare. Din păcate, parlamentarii UDMR au votat împotriva adoptării acestei rezoluţii a Parlamentului României”, a mai spus preşedintele liberalilor din judeţul Mureş.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE