Share

Home / Cultură / Expoziţie despre evantaie, la Muzeul de Istorie din Sighişoara
dav

Expoziţie despre evantaie, la Muzeul de Istorie din Sighişoara

În perioada aprilie – iunie 2018, la Muzeul de Istorie Sighișoara poate fi vizitată Expoziția temporară “Obiectul trimestrului – Evantaiul”.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului de istorie Sighişoara, evantaiul este “un accesoriu mic, elegant, în prezent prea puţin băgat în seamă de lumea modei”, care “se bucură de o istorie interesantă, din care doar o mică parte aparţine modei, din simplul fapt că el este mai degrabă un instrument al societăţii.”

Evantaiul a fost întâlnit în istoria multor popoare: greci, romani și chinezi. La început s-au folosit evantaiele fixe, care aveau formă circulară. În secolul al VIII-lea, japonezii au inventat evantaiul pliat, având ca sursă de inspiraţie aripile unui liliac. Evantaiul este introdus în Europa în perioada Evului Mediu de către comercianţii portughezi.

“Dacă, la început evantaiul a fost folosit pentru înlăturarea insectelor, mai ales la Curtea Regală şi în Biserică, în secolul al XVIII-lea evantaiul devine un accesoriu al eleganţei, Franţa deţinând monopolul. La fabricarea lui se folosea orice: de la aur, argint, pietre preţioase la simple hârtii şi lemn. În această perioadă doamnele din înalta societate se foloseau de evantaie decorate cu pene exotice sau de evantaie pictate de artiştii vremii, pentru a-şi „sublinia” statutul, dar mai ales pentru a se evidenţia în faţa bărbatului pe care voia să-l cucerească. Evantaiul a fost cândva şi obiectul unui limbaj secret prin care se comunica fără cuvinte. Astfel acest obiect delicat putea deveni principalul aliat al doamnelor şi domnişoarelor în transmiterea unor mesaje pretendenţiilor, amanţilor sau chiar soţilor lor”, au transmis reprezentanţii Muzeului de Istorie Sighişoara, prin intermediul unui comunicat de presă.

Doar printr-o simplă mişcare a evantaiului putea fi transmisă o propoziţie întreagă:

– un evantai deschis larg: Aşteaptă-mă!

– un evantai deschis în mâna stângă: Vino şi vorbeşte cu mine!

– un evantai pus pe obrazul drep: Da!

– un evantai pus pe obrazul stâng: Nu!

– un evantai ţinut lângă inimă: Te iubesc!

– închiderea uşoară a unui evantai larg deschis: Mă mărit cu tine!

(Redacţia)

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

FOTO: Spectacol handbalistic la Sighişoara

Sala Polivalentă „Radu Voina” din Sighişoara a devenit neîncăpătoare sâmbătă seara. Numărul mare de spectatori …

Share
Share