Home / Agricultura / Avertisment: Salam importat din Ucraina, pozitiv la examenul de pestă porcină africană

Avertisment: Salam importat din Ucraina, pozitiv la examenul de pestă porcină africană

Distribuie

Comunicat oficial de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA): Examenele de laborator, realizate de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor(DSVSA) din Satu-Mare, au pus în evidență prezența virusului pestei porcine africane, într-o probă recoltată dintr-un salam, confiscat de la un cetățean din Ucraina, care intra în România prin Vama Halmeu, avertizează ANSVSA, într-un comunicat transmis pentru Agroinfo.

Respectivul produs făcea parte dintr-un lot de produse alimentare confiscate, în data de 26 martie, de către autoritățile vamale.
Conform procedurilor, produsele confiscate au ajuns la inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul Postului de Inspecție la Frontieră Halmeu (județul Satu-Mare), care le-au trimis la D.S.V.S.A. Satu-Mare pentru distrugere prin incinerare.

Probe recoltate din acest produs se află acum la Institutul de Diagnostic și Sanătate Animală, Laboratorul Național de Referință pentru pesta porcină africană, pentru confirmarea diagnosticului.

Acest rezultat de laborator vine în spijinul ipotezei rezultate în urma investigațiilor echipei de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, întreprinse în urma confirmării, anul trecut, a primului focar de pestă porcină africană din țara noastră, că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina.

Din luna august a anului trecut, ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel județean, monitorizează situația epidemiologică din România și colaborează permanent cu alte instituții ale statului, pentru limitarea extinderii și pentru eradicarea bolii.

Trebuie subliniat că pesta porcină africană reprezintă un pericol ridicat de contaminare, pentru porcii domestici şi sălbatici, prin faptul că boala este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, respectiv poate rezista până la 3 – 6 luni în produsele din carne de porc.

ANSVSA reamintește, pe această cale, despre interdicția de introducere în țară a: porcilor vii, cărnii de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, produselor din carne (cârnați, șuncă, carne sărată etc.), provenite din Republica Moldova și Ucraina.

 

A consemnat Denisa MORAR

Sursă selectivă: Agroinfo

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

INTERVIU. Eva Pavel, consilier medical internațional consacrat în universul medicinei mondiale

Distribuie Eva Pavel este un renumit consilier medical internațional, realizatoarea și prezentatoarea emisiunii „Apel  la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.