Share

Home / Business / Subvenții pentru angajatorii care încheie contracte de ucenicie

Subvenții pentru angajatorii care încheie contracte de ucenicie

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Mureș aduce la cunoștință faptul că angajatorii care organizează ucenicie la locul de muncă potrivit domeniilor de activitate specifice, beneficiază la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o subvenție în cuantum de 1.125 lei/lună, sumă acordată din bugetul asigurărilor pentru șomaj în limita fondurilor alocate cu această destinație.

Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de:

– 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2;

– 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3;

– 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.

Convenţia  se încheie pentru fiecare contract de ucenicie pentru care angajatorul solicită sumele prevăzute de Legea nr.279/2005, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data expirarii perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie.

Subvenția se acordă angajatorului de la data expirării perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie,  proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic precum şi pentru perioada concediului anual de odihnă al ucenicului.

Nu beneficiază de această subvenție angajatorii care anterior încheierii contractului de ucenicie au avut, cu persoana în cauză, încheiate alte contracte de ucenicie, pentru aceeaşi calificare.

Angajatorii sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă ale ucenicilor pe toată perioada contractului de ucenicie încheiat în condiţiile legii.

În situaţia în care contractul de ucenicie înceteaza anterior datei prevăzute în contract, angajatorul este obligat să restituie agenţiei, sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru respectivul ucenic, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României, în vigoare la data încetării contractului de ucenicie, dacă încetarea acestuia a avut loc din motivele prevazute la articolul 55, litera b), articolul 56, alineatul (1), litera d) si articolul 65, alineatul (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Angajatorii care doresc să organizeze activităţi de ucenicie trebuie:

– Să facă dovada că sunt autorizați/acreditaţi ca furnizori de formare profesională pentru calificarea respectivă, sau au încheiat un contract de prestări de servicii de formare profesională cu un furnizor de formare profesională (unităţi şi instituţii de învăţământ, angajatori, alţi formatori, autorizaţi/acreditaţi pentru ucenicie la locul de muncă), în temeiul căruia se asigură formarea profesională a ucenicului şi susţinerea examenelor de absolvire, la finalizarea contractului de ucenicie.

– Să numească coordonatorul de ucenicie care este salariatul angajatorului sau, după caz, întreprinzătorul persoană fizică organizator al uceniciei la locul de muncă şi care are obligaţia de a colabora cu furnizorul de formare profesională autorizat pentru organizarea, desfăşurarea şi evaluarea continuă a formării profesionale a ucenicului, pe baza standardului ocupaţional corespunzător ocupaţiei în care se califică ucenicul.

Formarea profesională prin ucenicie la locul de muncă:

– Oferă persoanelor interesate posibilitatea de a obţine o calificare în sistemul de formare profesională a adulţilor, care să permită ocuparea unui loc de muncă şi continuarea învăţării;

– Permite angajatorilor să îşi asigure forţa de muncă calificată, de calitate, în funcţie de cerinţele proprii.

(Comunicat de presă, AJOFM Mureş)

 

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Centrele regionale SMURD, în pericol de desfiinţare!

În judeţul Mureş, pe lângă Târgu-Mureş, asemenea centre medicale de urgenţă prespitalicească s-au înfiinţat, în …

Share
Share