Terapia 3C (Conştientizare, Coordonare, Concentrare). Târgu-Mureş, sub semnul Zilei Internationale de Conștientizare a Autismului – 2 Aprilie Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 966 Vizualizări

Terapia 3C (Conştientizare, Coordonare, Concentrare). Târgu-Mureş, sub semnul Zilei Internationale de Conștientizare a Autismului – 2 Aprilie

Autismul este o tulburare a creierului, care interferează de cele mai multe ori cu abilitatea de a comunica, fiind o tulburare de spectru care explică de ce persoanele cu autism sunt foarte diferite. Autismul afectează modul în care copilul percepe și prelucrează informația din mediul exterior, respectiv  din interiorul său. Unii dintre ei nu pot vorbi sau au un vocabular limitat, asociat cu ecolalie (repetă ceea ce a spus cealaltă persoană). Aceștia, cu ajutorul terapiilor,  pot dezvolta însă limbajul non-verbal ca formă de comunicare funcțională.

Afecțiunea durează toată viața și determină diferite grade de izolare socială dependente de severitatea autismului.  Severitatea autismului variază foarte mult: unii au nevoie de însoțitor toată viața în aproape toate palierele vieții cotidiene, în timp ce alții pot avea o viață independentă și să funcționeze la un nivel foarte ridicat, însă doar cu intervenția terapeutică corespunzătoare și timpurie.

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, Terapeut 3C, prof.psihopedagog Carmen Munteanu și Asociația Prietenii  lui  Răzvan subliniază necesitatea conștientizării populației asupra importanței  detectării cât mai rapide a Tulburării de spectru autist (TSA) și a necesității  intervenției timpurii în recuperarea globală a copiilor diagnosticați cu autism. Recuperarea globală a copiilor cu autism se realizează prin coroborarea mai multor componente, una dintre acestea fiind Terapia psihomotorie. Terapia 3C – Conştientizare, Coordonare, Concentrare – atinge componenta terapiilor psihomotorii, a Socializării și în mediul familial, deoarece este o terapie de grup unde participă și părinți,i alături de copii/tineri. Recuperarea psihomotorie cu ajutorul exercițiilor de coordonare din Terapia 3C, aduce persoanelor cu TSA beneficii în dobândirea stării de conștientizare a propriei corporalități, crearea sau restabilirea unor automatisme psihomotorii de bază și construirea unui comportament psihomotor adaptativ. Deși este implementată la nivel de țară, Mureșul este singurul județ din Transilvania care are un terapeut format pe Terapia 3C, prof. psihopedagog Carmen Munteanu (https://www.facebook.com/Carmen-Munteanu-Terapeut-3C-Psihopedagog-Pedagog-De-Recuperare)

Autismul se poate doar recupera! Nu este o boală, deci nu se poate vindeca. Cu autismul trăiești toată viața, însă cu intervenție terapeutică corespunzătoare, cu implicarea familiei în terapia de recuperare, comportamentele disfuncționale se pot ameliora semnificativ și unii dintre aceștia pot avea o viață independentă putând să se recupereze atât de mult încât  sa nu poată fi deosebiți de alți copii. Însă cei care au o formă mai severă de autism, dacă beneficiază de intervenție terapeutică timpurie, pe toate palierele de dezvoltare: psihomotric, senzorio-motor, cognitiv-comportamental,  de limbaj se pot recupera frumos, dobândind relativă autonomie și independență, astfel putând fi relativ ușor integrați în viața socială și în comunitate.

Prof.psihopedagog, terapeut 3C Carmen MUNTEANU

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE