Câte semnături a strâns inițiativa cetățenească Minority SafePack Politic
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 421 Vizualizări

Câte semnături a strâns inițiativa cetățenească Minority SafePack

„Ne-am asumat strângerea a 250.000 semnături de susținere, obiectiv care a fost realizat la sfârșitul anului trecut. Dar nu ne-am oprit, nu am lăsat munca în seama altora, prin urmare am stabilit un nou obiectiv.  Cele 303.695 de semnături strânse în România reprezintă un rezultat remarcabil, pentru că plasează România pe locul doi în clasamentul țărilor semnatare, și pe locul întâi dacă luăm în considerare dimensiunea comunității, în raport cu numărul de semnături. Un sfert din comunitatea noastră a susținut MSPI”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, în cadrul conferinței de presă susținute astăzi, la Cluj, cu ocazia încheierii campaniei de strângere a semnăturilor  pentru susținerea Inițiativei Cetățenești Minority SafePack.

Liderul UDMR consideră că rezultatul final este un succes al comunității maghiare,  care s-au alăturat celor 50 de milioane de cetățeni europeni care trăiesc în comunități minoritare.  În ultimul an, UDMR a demonstrat că este o organizație capabilă să desfășoare o campanie complexă, la nivel european. Am creat solidaritate, o adevărată mișcare de susținere și promovare a intereselor comunităților minoritare. Cauza minorităților naționale autohtone, a comunității maghiare, a fost adusă în atenția forurilor europene.

”Este un moment istoric pentru noi. Niciodată în istoria Europei nu a existat un pas atât de important și bine definit, care să ducă la elaborarea unei legi care să protejeze minoritățile naționale autohtone. Mulți au avut îndoieli, au fost neîncrezători în proiectul nostru, poate chiar au dorit să nu reușim, au căutat să împiedice prin orice mijloace succesul acestei inițiative. Însă cu sprijinul a 1,2 milioane de susținători,  minoritățile naționale autohtone au reușit să depășească un zid, au reușit să învingă slăbiciunea, neîncrederea, au dovedit că există o comunitate puternică, o comunitate care dorește protecția europeană a drepturilor sale”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a mulțumit tuturor semnatarilor, celor  care au crezut în reușita acestui proiect, organizatorilor și inițiatorilor, echipei de campanie al UDMR, care, pe lângă coordonarea campaniei de acasă a ajutat și a coordonat, după caz, activitatea de strângere a semnăturilor din alte 13 țări europene , organizațiilor locale și județene al Uniunii, voluntarilor și echipei FUEN.

Liderul UDMR a subliniat faptul că, astăzi, se poate vorbi despre înregistrarea unui succes, pentru că ni s-au alăturat parteneri puternici și dedicați cauzei noastre, membri ai organizațiilor de protecție a minorităților din țările învecinate – evidențiind contribuția Partidului Comunității Maghiare din Slovacia, al Uniunii Maghiarilor din Voivodina și al Uniunii Rákóczi din Ungaria.

”Comunitatea maghiară din România și-a făcut datoria – s-a alăturat inițiativei, există susținere din partea societății civile. Urmează lobby-ul politic în cadrul instituțiilor UE”, a precizat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Există o lună la dispoziție pentru înregistrarea semnăturilor în statele membre. UDMR va depune la data de 11 aprilie la Ministerul de Interne  atât semnăturile online cât și cele aflate pe suport hârtie. Urmează cel mult trei luni de verificări la Ministerul de Interne – după care se eliberează un certificat de validare a semnăturilor. Urmează o altă etapă de trei luni, perioadă în care Comisia Europeană va efectua anumite proceduri specifice-verificări, clarificări, etc. După această perioadă, Comisia Europeană ar trebui să emită o rezoluție referitoare la Inițiativa Cetățenească. Cu certitudine, abia în a doua jumătate a lui 2019, după încheierea alegerilor pentru Parlamentul European, instituțiile europene se vor ocupa de problema legiferării acestui proiect.

În România rezultate deosebite s-au înregistrat în județele Mureș (51.135), Covasna (33.836), Sălaj (17.001), Bihor (33.996) și în regiunea Ciuc (26.452). On-line s-au înregistrat 274.744 de semnături, iar pe suport de hârtie sunt până în prezent 28.951 de semnături.

(Counicat de presă, UDMR)

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Bravo! In sfarsit, o sansa rezonabila pt reglementarea la nivel european a situatiei si drepturilor minoritatilor etnice autohtone.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE