Home / Sanatate / Anca Sglimbea, doctoriţa care nu coboară niciodată standardul

Anca Sglimbea, doctoriţa care nu coboară niciodată standardul

Distribuie

Reporter: De ce copiii, doamnă doctor Sglimbea? Cum aţi ajuns să vă dedicaţi lor, celor mici?

Dr. Anca Sglimbea: Într-un fel sau altul, a fost o întâmplare, nu o alegere. Am terminat Facultatea de Medicină Generală, iar unul dintre primele mele stagii a fost la Pediatrie. Le explic adesea colegilor mei că asta e un fel de boală contagioasă. Când începi să lucrezi cu copiii, nu mai scapi de chestia asta.

Rep.: V-aţi specializat şi aţi lucrat în unităţi medicale de prestigiu din ţări cu medicină avansată, acolo unde aţi avut privilegiul de a lucra în terapia intervenţională cu cea mai modernă aparatură medicală. Cum a fost revenirea în sistemul sanitar autohton, unde ştim bine că dotările şi aparatura nu sunt încă de acelaşi nivel?

A.S.: Colegii de aici, în primul rând anesteziştii – pentru că ei sunt cei care te readuc la realitate, mi-au explicat că „e foarte frumos ce-ai văzut tu afară, dar noi aici asta avem şi cu asta trebuie să ne descurcăm”. Aşa că am început „realinierea”, adică am început să fac ceea ce învăţasem în Occident, dar cu aparatura de care dispuneam aici, fără însă a coborî în vreun fel standardul. Ăsta este, până la urmă, obiectivul oricărui om care-şi respectă meseria: nu cobori standardul.

Rep.: Punctaţi, vă rog, câteva aspecte care face IBCvT Târgu-Mureş unic faţă de celelalte centre de chirurgie cardiacă şi cardiovasculară din ţară.

A.S.: În primul rând, ceea ce avem noi la Târgu-Mureş, adică chirurgie cardiacă pediatrică, cardiologie pediatrică, terapie intervenţională pentru copii şi ATI pediatric, toate acestea nu mai există, în această formă, nicăieri în România. În al doilea rând, suntem unici şi pentru că lucrăm de multă vreme împreună şi suntem o echipă. În al treilea rând, ieşind des prin ţările occidentale şi specializându-ne de multe ori acolo, s-a schimbat puţin şi felul în care vedem pacientul, în sensul că am conștientizat că pacientul este centrul activităţii noastre. Adică echipa medicală e aici pentru pacient şi nu viceversa. Toate astea ne fac puţin deosebiţi de alţii.

Rep.: Despre o altă tentaţie, atunci: nu v-aţi gândit vreodată să rămâneţi să munciţi într-una din ţările avansate – SUA, Elveţia – în care v-aţi specializat ca medic? Aţi fi putut munci în condiţii mai bune şi aţi fi putut fi plătită cu mult mai bine decât în sistemul sanitar de la noi.

A.S.: Nu. Şi nu o spun gratuit. Multă lume m-a mai întrebat asta. Nevoia de ceea ce facem noi, cardiologii pediatri, e mult mai mare în România decât în ţările dezvoltate. Automat, satisfacţiile sunt mai mari. Despre remuneraţii nu vreau să vorbesc. E strict treaba conducătorilor ţării. Dar, dacă vor să păstreze medicii în România, trebuie să-i trateze ca atare. Revenind la întrebare, răspunsul este nu. Nu fac parte dintre cei care s-au gândit să plece din ţară.

Rep.: Numiţi o întrebare care aţi fi dorit să vă fie pusă, dar pe care nu v-a pus-o nimeni până acum. Şi daţi-ne şi răspunsul, vă rog.

A.S.: Oh, greu de răspuns… Trebuie să aleg din mai multe… nu m-a întrebat nimeni, de exemplu, ce-aş vrea să schimb în sistemul medical. Aş vrea să schimb, printre altele, modul în care sunt văzuţi medicii şi modalitatea în care e văzută medicina în această ţară. Medicina şi personalul medical de la noi sunt percepute şi văzute într-o manieră inadecvată. Există o tendinţă de a împinge în faţă evenimentele excepţionale, de obicei, neplăcute. Aş încerca să arăt publicului larg marea masă de oameni din sistem care îşi fac treaba, în condiţiile date, aşa cum pot, cu dorinţa ca rezultatele să fie bune.

„Noi nu muncim cu ochii la ceas şi la cele opt ore de program. În momentul când intrăm în sala de operaţie sau când începem o procedură ne gândim doar că treaba trebuie făcută în condiţii de siguranţă. Cât ia procedura, atâta ia; aici nu e loc pentru grabă decât în cazurile realmente urgente”.

Pe scurt, despre dr. Anca Sglimbea

* Absolventă a liceului „Horia, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, profil matematică-fizică (1987) şi al UMF Târgu-Mureş (1993).

* Medic specialist pediatrie (1999).

* Medic primar pediatrie şi doctor în științe medicale (2004).

* Stagii de specializare şi perfecţionare în Ungaria, Elveţia, SUA  și Germania.

* Pregătire în cardiologie pediatrică şi cardiologie pediatrică intervenţională.

* Coautor la două volume ale studiului „Progrese în cardiologie”, precum şi a zeci de articole ştiinţifice publicate în ţară şi în străinătate.

* Membru al Societăţii Române de Pediatrie, al Societăţii Române de Cardiologie, al Societăţii Europene de Cardiologie Pediatrică şi al Societăţii Europene de Cardiologie.

(www.iubcvt45.ro)

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.