Share

Home / Agricultura / Noi obligaţii pentru fermierii care angajează zilieri!

Noi obligaţii pentru fermierii care angajează zilieri!

Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 4 aprilie, documentul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/201, privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.
Printre modificările de importanță pentru fermieri se regăsește și mărirea de la 6 la 23 a numărului de activităţi în care pot fi angajaţi zilieri, printre care amintim: agricultură; vânătoare și pescuit; silvicultură, exclusiv exploatări forestiere; piscicultură și acvacultură; pomicultură și viticultură; apicultură; zootehnie; spectacole, producții cinematografice și audiovizuale, publicitate, activități cu caracter cultural; manipulări de mărfuri; activități de întreținere și curățenie și silvicultură, exclusiv exploatări forestiere.
Mai mult, potrivit noilor modificări, societățile comerciale române și străine vor putea să se autorizeze ca agenții de mediere a cererii și ofertei de muncă zilieră. Concret, firmele autorizate în condițiile legii vor putea să funcționeze ca intermediari între cei care vor să lucreze ca zilieri și beneficiari, însă nu vor avea dreptul să le ceară zilierilor bani pentru intermediere.

Zilierii, plătiți cu cel mult 10 lei pe oră

De menționat că se păstrează perioada în care se prestează muncă zilieră de la 90 la 180 de zile cumulate într-un an calendaristic pentru activitățile din domeniul creșterii animalelor. În plus, legea specifică faptul că suma remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mică de 2 lei/oră și nici mai mare de 10 lei/oră și se acordă la sfârșitul fiecărei zile de lucru, înainte de semnarea în Registrul de evidență a zilierilor de către zilier și beneficiar.
Angajatorul are obligația să înregistreze în Registrul de evidență a zilierilor, în ordine cronologică, toți zilierii cu care are raporturi de muncă în baza prezentei legi. Registrul se întocmește zilnic, exceptând perioadele în care nu se apelează la serviciile zilierilor.
Beneficiarul va înainta lunar, până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, către inspectoratul teritorial de muncă unde își are sediul, un extras al Registrului de evidență a zilierilor conținând înregistrările din luna precedentă.

Sursa: Agrointeligenţa

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

ASOCIAŢIA GAL ZONA DE CAMPIE Anunţă lansarea sesiunii de cereri de proiecte pentru Măsura M6/6B “Investiţii în realizarea serviciilor şi infrastructurii educaţionale, sociale şi medicale”

Share

Share
Share