Inimă nouă pentru un pacient din Galaţi. Primul transplant de cord din acest an la Institutul Inimii. Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1261 Vizualizări

Inimă nouă pentru un pacient din Galaţi. Primul transplant de cord din acest an la Institutul Inimii.

O echipă de specialişti din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IuBCvT) din Târgu Mureş, coordonată de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară IuBCvT Târgu-Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu, a efectuat ieri, 11 aprilie 2018, primul transplant de cord din acest an din România, donatorul fiind un pacient în vârstă de 36 de ani, din Oradea, care a suferit un accident vascular cerebral, urmat de instalarea morţii cerebrale. Cordul a fost transplantat unui pacient în vârstă de 54 de ani din judeţul Galaţi, suferind de insuficienţă cardiacă în stadiu terminal. Intervenţia a început la 12:00 şi s-a terminat cu bine în jurul orei 17:30:

“Mă bucur să vă anunţ că în cursul acestei zile am efectuat un transplant cardiac la un pacient în vârstă de 54 de ani din judeţul Galaţi. Acesta era în evidenţa clinicii de mai mult de un an, suferind de insuficienţă cardiacă în stadiu terminal. Din fericire, a fost un organ disponibil de la un donator de la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, în vârstă de 36 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral şi din păcate, s-a instalat şi moartea cerebrală. În această situaţie, s-a decis prelevarea organelor, inclusiv a cordului, ficatului şi a celor doi rinichi. Ca de obicei, cordul a ajuns la Târgu Mureş, pe cale aeriană, iar prelevarea s-a desfăşurat în cursul dimineţii de către o echipă din clinica noatră, coordonată de către domnul doctor Opriş Cosmin. În cursul amiezii, cam pe la ora 12:00, elicopterul a aterizat şi intervenţia am terminat-o acum câteva minute. Operaţia a durat aproximaiv 5 ore şi jumătate, a decurs foarte bine şi ne bucurăm că pacientul este într-o stare foarte bună. Am avut emoţii pentru că nu am efectuat un transplant de aproape un an şi mă bucur că aceasta a fost o probă prin care am demonstrat că suntem o echipă de specialişti pregătiţi, alcătuită din asistente, anestezişti, cardiologi, chirurgi care au participat la această operaţie, le mulţumesc tuturor. Ne dorim să avem cât mai multe astfel de intervenţii de înaltă specializare”, a declarat dr. Horaţiu Suciu, la câteva minute după ieşirea din operaţie.

Conform celor spuse de acesta, activitatea transplantelor este într-un declin permanent, în primul rând din cauza lipsei de donatori, dar şi a organizării ineficiente:
“Nu avem activitate de prelevare şi de identifcare a posibililor donatori la nivelul la care ne-am dori. Din păcate, ultimul transplant l-am făcut în 20 iunie 2017. De atunci nu am mai avut absolut nici o solicitare pentru prelevare, asta înseamnă că nu a existat nici un donator eligibil, cel puţin nu pentru cord. Activitatea de transplant a scăzut foarte mult, e un lucru îngrijorător şi totodată, supărător. Se fac mult prea puţine intervenţii de acest gen, comparativ cu orice ţară din Europa şi consider asta un păcat pentru că resursa umană pregătită există şi e vorba doar de o organizare mai eficientă a activităţii de transplant. Nu e posibil să fie atât de puţini donatori într-o ţară cum e România. În altă ordine de idei, este foarte important ca şi activitatea aceasta să fie reflectată obiectiv, fără patime şi alte interese, fiind una de înaltă încărcătură emoţională pentru toţi cei implicaţi. E vorba de o acţiune înalt calificată care nu se poate realiza peste noapte, dar se poate distruge foarte uşor peste noapte”, precizează chirurgul.

“Nu se aleg în mod preferenţial pacienţii, este absolut ridicol să se vehiculeze atât de mult acest lucru”

Referitor la speculaţiile existente în România legate de alegerile subiective ale operaţiilor de transplant, dr. Horaţiu Suciu aduce clarificări şi speră ca activitatea sa să nu fie umbrită de aceste zvonuri complet neadevărate: “Avem în jur de 100 de pacienţi pe lista de aşteptare, dintre care 25 sunt cazuri urgente, monitorizate permanent. Cu toţii îşi pun speranţele în noi şi eu sper la o îmbunătăţire vizibilă a activităţii noastre şi a reflectării în mass-media. Alocarea grefei se face pe baza grupei sangvine a pacientului respectiv, se cheamă pacienţii nu doar în funcţie de vechimea de pe listă. Unii sunt cu internări repetate, acest pacient din Galaţi era internat într-o clinică din teritoriu, cu decompensare foarte severă şi a devenit o prioritate din cauza stării rele în care se afla. Nu este o matematică în această stratificare a urgenţei, sunt criterii foarte clare prin care se decide receptorul transplantului. În ceea ce priveşte clinica noastră, lucrurile sunt foarte clare, cardiologii ţin listele de transplant şi eu mă consult cu ei, practic ei decid care e cel mai potrivit pacient pentru transplant. Nu se iau preferenţial pacienţii, este absolut ridicol să se vehiculeze atât de mult acest lucru. Am cunoscut acest pacient azi dimineaţă”, punctează dr. Horaţiu Suciu.

El a mai precizat câteva diferenţe notabile dintre noi şi alte ţări europene: “În Croaţia, la Zagreb, s-au efectuat 5 transplanturi în 2 săptămâni, ceea ce este foarte mult, ei fac aproximativ 40 de transplanturi într-un an, la o populaţie de 3-4 milioane, înseamnă cam 11 transplanturi la un milion de locuitori. La noi, este vorba despre un singur transplat la 20 de milioane de locuitori. Stăm rău la acest capitol. În Italia s-au efectuat 250 de transplanturi anul trecut şi erau nemulţumiţi că este un număr foarte mic. Închipuiţi-vă cam pe unde ne situăm noi. Suntem mândri cu ceea ce reuşim să facem la Târgu Mureş, dar nu uităm că este o activitate insuficientă, numeroşi pacienţi decedează din lipsă de organe. E vorba doar de organizare şi de bunăvoinţă din partea tuturor”.
Pentru intervenţia de astăzi, au fost chemaţi 2 pacienţi, ceea ce este o obişnuinţă din următoarele considerente: „E o activitate contra cronometru şi este riscant să avem doar un pacient pe masa de operaţie. Cardiologii şi anesteziştii, în funcţie de starea clinică a fiecăruia, decid care e cel mai potrivit pentru transplant”, adaugă dr. Suciu.

În încheiere, deşi chirurgul îşi recunoaşte oboseala de după încheierea intervenţiei, se declară pregătit să efectueze un alt transplant cât de repede posibil: „Dacă ar fi după mine, următorul transplant l-aş face la noapte. Îmi doresc foarte mult ca şi celelalte transplante de organe provenite de la acest donator, respectiv cele de de ficat şi de rinichi să fie ca la carte, în primul rând pentru pacienţi, apoi pentru ideea şi activitatea transplantului din România, pentru un plus în medicina românească de performanţă”.

A consemnat Denisa MORAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE