FOTO, VIDEO: Cîntec, joc și tinerețe, în zi de sărbătoare la Chiheru de Jos Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 895 Vizualizări

FOTO, VIDEO: Cîntec, joc și tinerețe, în zi de sărbătoare la Chiheru de Jos

Căminul Cultural din Chiheru de Jos s-a umplut de lume marți, 10 aprilie, cu ocazia spectacolului folcloric „S-o oprit Mureșu-n loc”, eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Chiheru de Jos împreună cu Asociația Culturală „Comoara Transilvaniei”.

„Când îți dorești ceva, lucrurile se întâmplă”

La loc de cinste au fost membrii tânărului ansamblu folcloric „Moștenitorii” din comuna Chiheru de Jos , care încep să se afirme tot mai intens, grație implicării coordonatorilor Iulia Maier, pe partea de cântec popular, respectiv Valentina și Nicolae Bologa, coordonatorii grupelor de dans popular.

„Cu mare bucurie am primit invitația Primăriei și Consiliului Local Chiheru de Jos să ne unim forțele și să prezentăm în fața urisenilor și chiherenilor momente speciale pregătite de chiherenii și urisenii mici, copii inimoși care muncesc din toamnă împreună cu familia  Valentina și Nicolae Bologa, iar din luna februarie împreună cu mine la acest proiect frumos care se numește Ansamblul folcloric „Moștenitorii”. Dacă anul trecut  a fost doar un vis, el a devenit realitate. Atunci când îți dorești ceva, mai și faci ceva în acest sens, iată că lucrurile se întâmplă, astfel că la Chiher, în zi de mare praznic î-am  sărbătorit  pe cei care sunt viitorul acestei comunități și viitorul țării. Este primul spectacol dintr-o serie de mai multe evenimente care se vor întâmpla aici la Chiher. Anul acesta este unul aniversar în care marcăm Centenarul Marii Unirii, de aceea ne vom întâlni de multe ori aici la Căminul Cultural din Chiheru de Jos și nu numai, pentru a sărbătorii România noastră cea mare”, a spus Iulia Maier, reprezentantul Asociației Culturale „Comoara Transilvaniei”, coordonatorul Grupului folcloric „Moștenitorii”.

Primii care au urcat pe scenă au fost membrii Grupului folcloric „Moștenitorii” coordonați de Iulia Maier, urmat de colegii dansatori, aplaudați la scenă deschisă de întreaga suflare prezentă la căminul cultural. Între reprizele de dans popular, muzica  a prins glas grație recitalurilor susținute de soliștii Florin Miler, Raluca Focșan Bogătean, Mădălina Mureșan, Flavius Pop, precum și de tânăra solistă Maria Suciu, eleva maestrului Marcel Râmba.

„La Chiher lumea începe să cânte”

Printre oaspeții evenimentului s-au numărat și prof. univ. dr. Marina și Dorin Simionescu, tot mai aproape de actul cultural de la Chiheru de Jos, care au subliniat strădania gazdelor de a educa tânăra generație în spiritul tradiției populare.

„Viața are foarte multe aspecte importante, dar cultura este esențială atunci când vrei ca oamenii să fie sănătoși, fericiți și bucuroși. Profesorul meu de la Conservator, cel care a fost și îndrumătorul meu de doctorat, Constantin Râpă îmi spunea în urmă cu 20 de ani că poporul român nu mai cântă, o observație a domniei sale care o făcea când trecea  prin diferite localități. Pe vremuri, absolut orice făceai în gospodărie era însoțit de cântec, iată că și aici la Chiher lumea începe să cânte, ceea ce este un lucru extraordinar. Îl felicit pe domnul primar care a avut ideea promovării cântecului și dansului popular pentru acești tineri minunați.Muzica este un element foarte important în viața omului, poate nu ne dăm seama de acest lucru. Muzica s-a născut din necesitatea omului de a-și exprima niște sentimente, el începe să cânte în momentul în care are ceva de exprimat, de aceea acești copii trebuie să aibă această posibilitate să se exprime”, a precizat prof. univ. dr.  Marina  Simionescu.

„Acești copii vor ajunge la perforanțe”

La rândul său, primarul Eremia Pop a mulțumit părinților și tuturor celor implicați în procesul de educare al copiilor din comuna Chiheru în spiritul dragostei față de arta și cultura populară.

„Iată-ne la un nou spectacol cu totul deosebit. Dacă data trecută ne-am minunat de frumusețea și talentul copiilor, la acest spectacol, pe lângă această mirare, mă bucur foarte tare și de părinții și bunicii care îi susțin pe acești copii. Din multul sau puținul care îl au fiecare acasă, au înțeles să investească în instrucția și educația copiilor prin  aceste forme deosebite. Acest act de instrucție este unul extrem de valoros , deja copiii merg înainte cu un bagaj de mare calitate. Cântatul nu e un lucru ușor, iar acești copii o fac deja foarte bine. Apoi vin din spate foarte puternic instrumentiștii, care fac repitiții, instrumentația fiind o parte destul de complexă a întregului act artistic. Și aici părinții fac eforturi deosebite , copiii fac vioară, pian, pe lângă canto și dans popular. Față de data trecută am mai primit un set de patru viori , repartizate deja la copii, mijlocite de către consilierul Alexandru Dan de la Chiheru de Sus care, împreună cu domnul Gliga au făcut în așa fel încât am primit aceste viori pentru pregătirea muzicală a copiilor din comuna Chiheru de Jos. Închei cu speranța  că și cei prezenți la acest spectacol împărtășesc aceeași idee a importanței actului cultural, frumusețea copiilor, care de fapt sunt oglinda locuitorilor comunei. Am  speranța că nu va fi lăsată jos ștacheta deoarece acești copii vor ajunge la perforanțe. Încet, încet vor merge la licee, de aceea este necesară acestă instrucție culturală pentru ei” a spus primarul Eremia Pop.

Invitații la televiziunile din țară

La final, toți participanții la spectacol au urcat pe scenă pentru un ultim moment muzical, nu înainte ca Iulia Maier să anunțe noi și frumoase surprize pentru membrii Ansamblului „Moștenitorii” din comuna Chiheru de Jos.

„Toți cei care participă la aceste cursuri, fie că vorbim de dans, de muzică și instrumente  să știe că deja s-a auzit despre noi, suntem invitați la trei televiziuni, și aici mă refer la Grupul vocal „Moștenitorii”, la Hora TV, Sângeorz TV și  TV AS. Nu am putut onora aceste invitații din cauza faptului că nu avem încă înregistrări în studio. Astfel, în perioada următoare vom intensifica repetițiile plus înregistrări în studio pentru a ne prezenta cât mai bine la aceste televiziuni. Am rugămintea ca cei din comună să  susțină acești minunați copii pentru a realiza aceste înregistrări astfel ca să poată apărea și pe micile ecrane pentru că merită din plin acest lucru”, a spus Iulia Maier.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE