Home / Cultură / VIDEO, FOTO: „Reghinactorii”, un altfel de teatru, mai aproape de public

VIDEO, FOTO: „Reghinactorii”, un altfel de teatru, mai aproape de public

Distribuie

Marian Vultur, Cristina Iușan, Alexandra Moldovan, Paul Predușel, Radu Anastas, Luchian Pantea, Măriuca Ignat, Sebastian Tătar, Bianca Tămășan și Simon K. Attila, echipa „Reghinactorii” au oferit joi, 12 aprilie, un altfel de spectacol, „teatru la bloc” mai exact, acolo unde nimeni până acum nu s-a gândit să joace, cel puțin la nivel de Reghin. Așa se face că liniștea amiezii a fost cu drag perturbată de o piesă de teatru, jucată în Cartierul Rodna, continuată apoi, spre după amiază în Parcul Tineretului.

„Ideea acestui proiect mi-a venit pentru faptul că sunt din Reghin și nu puteam  să las orașul într-o stare de amorțeală. Mă gândesc foarte mult la comunitatea de aici, de aceea îmi place ce fac. Există foarte mule lipsuri în oraș, ceea ce e bine într-un fel pentru creativitate, într-un fel nu. De preferabil ar fi fost nu, oricum creativitatea poate să crească, dar pentru că nu există posibilități pentru oraș atunci le inventăm. Teatrul este o formă de expresie culturală care poate să inventeze foarte multe lucruri. M-am gândit cu acest proiect să mă axez pentru publicul care nu vine la teatru din diferite motive. Atunci am zis să vină teatrul mai aproape de ei, prin această formulă de „teatru la bloc”, pe care am gândit-o împreună cu Cristian Man de la Fondul Comunitar Reghin. Am povesti în multe rânduri despre acest tip de abordare și am ales că aceasta ar fi cea mai indicată formă de spectacol pentru Reghin”, a precizat Luchian Pantea, actor al Teatrului Național din Târgu-Mureș, coordonatorul proiectului „Reghinactorii”.

Triunghi amoros

Marian Vultur, Cristina Iușan, Alexandra Moldovan, Paul Predușel, Radu Anastas, Luchian Pantea au readus la viață personajele textului „Câinele grădinarului” scris de Lope de Vega, adaptat sub titlul de ”Dragoste triunghiulară”. Un secretar, stapâna lui și o servitoare. Simplu, nu ? Nu și când vine vorba de iubire. Mai ales de un triunghi amoros! Visele de mărire îl fac pe Teodoro, secretarul, să o lase pe servitoarea pe care o tot curtează, Marcela, pentru dragostea stapânei lui, Diana. Însă…drumul dragostei este complicat, iar Teodoro nu l-ar putea parcurge fără ajutorul valetului său, Tristan.Povestea se întortocheaza mai mult când apar Anarda și Fabio, alți servitori, care nu sunt de acord cu acțiunile secretarului.
„Reghinactorii” și-a continuat periplul urban în Parcul Tineretului cu o nouă reprezentație, urmând ca în ziua de vineri, să poposească în alte două locații din Reghin, Cartierul Unirii, blocul 12 (ora 11) și Cartierul Libertății, parcul de pe Canalul Morii (ora 17).

„Mă bucur că a venit foarte multă lume, sincer nu mă așteptam să fie atâția prezenți, dar se pare că e bine când așteptările îți sunt depășite.Acest proiect are la bază câteva lucruri extrem de importante. În primul rând vrem  să formăm o pepinieră din partea Reghinului ca și spectatori pentru teatru, cel mare în special. În ultima perioadă sunt foarte mulți din Reghin care vin la spectacolele Naționalului, lucru care mă bucură nespus. La finalul reprezentațiilor noastre, când se aprinde lumina și văd multă lume din Reghin mă bucur extrem de mult. Acest proiect are și acest scop, de a forma o pepinieră, lumea să vadă spectacolul și să își dorească teatru. De asemenea, vorbim aici de oamenii care muncesc și care poate nu au timp să vină la teatru, dar poate copii lor, în înăuntrul lor se naște dorința ca în viitor, când vor face o școală superioară, să-și dorească să vadă operă, teatru, film. Nu în ultimul rând, pentru această gașcă faină pe nume „Reghinactorii” este primul spectacol de stradă,  cu un altfel de emoție, altfel de improvizație și un altfel de feedback  din partea spectatorilor. Eu un gen de teatru ușor pe cale de dispariție, chiar dacă afară e foarte popular, în schimb la noi…..Cine știe, dacă vom fi încurajați vom continua acest tip de abordare a acestui gen de teatru. Proiectul nu moare o dată cu aceste patru reprezentații. Cristian Man, coordonatorul Fondului Comunitar Reghin mi-a spus o chestie foarte faină, faptul că acest gen de teatru nu este pe cale de dispariție ci e pe cale de apariție, de aceea încerc să mențin această chestiune. În toată această perioadă cât am muncit la acest proiect am încercat să mă țin de cuvânt, cu tot ce am promis la prezentarea proiectului din ”Dogma”. Am încercat să respect tot ce am promis. Cu toate că nu sunt politician, uite că am reușit să mă țin de cuvânt”, a subliniat Luchi, sufletul trupeu „Reghinactorii”.

Marian Vultur: „Este un exercițiu foarte bun pentru noi studenții”

Printre cei care au pus suflet în cadrul proiectului se numără și Marian Vultur, student la actorie în cadrul Universității de Arte din Târgu-Mureș, cel care a dat viață personajului Teodoro, prins în dilema iubirii adusă de Marcela și  Diana, personaje  interpretate de Cristina Iușan și Alexandra Moldovan.

„Mi-a plăcut extrem de mult personajul, mi-a dat posibilitatea să mă întâlnesc cu niște situații pe care nu le cunoșteam din viața de zi cu zi. Acest proiect mă ajută foarte mult, în primul rând îmi oferă lucruri care, de regulă nu se fac în facultate unde nu jucăm afară. Stilul de joc în aceste condiții e cu totul diferit față de un spațiu închis. Noi în mare parte am repetat înăuntru iar în momentul în care am ieșit afară s-a schimbat tot. Este un exercițiu foarte bun pentru noi studenții, plus că am avut și o relație foarte bună cu publicul, am reacționat la ce ne-au dat ei mai mult decât reacționăm în mod normal”, a precizat Marian Vultur, student actorie în cadrul UAT.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.