Home / Comune / Fall Caroll, tehnicianul dentar al Văii Mureșului Superior

Fall Caroll, tehnicianul dentar al Văii Mureșului Superior

Distribuie

Reghinul se poate mândri cu o elită în ce privește medicina stomatologică, generații peste generații au parte și azi  de un un zambet sănătăs grație muncii acestor medici stomatologi. Printre cei care și-au adus contribuția la sănătatea reghinenilor și nu numai se numără și tehnicianul dentar Fall Carol, cel care de peste un sfert de veac își desfășoară activitatea la Deda, după o activitate de trei decenii la fosta stomatologie din Reghin. Mai mult de atât, este singurul tehnician dentar de pe Valea Mureșului Superior, între Reghin și Toplița. I-am făcut o vizită pentru a afla povestea sa în ce privește activitatea din domeniul stomatologic.

Rep.: De cât timp lucrați ca tehnician dentar la Deda ?

Fall Carol: La Deda m-am mutat imediat după evenimentele din decembrie 1989. Aici am găsit un post liber, mi-am făcut un laborator dentar fiind  sprijinit în acest demers de autoritățile locale. Încet, încet, cu bani puțini am început să-mi amenajez propriul meu laborator unde lucrez de 26 de ani. Înainte de 1990 am lucrat la stat, cum era atunci, la Poliliclinică, la fosta stomatologie din Reghin. Din păcate, la această clădire în care activat fosta stomatologie,  îi cade acoperișul, fiind într-o stare destul de precară. Acolo am lucrat vreme de 30 de ani.

Rep.: Cum a fost acestă trecere de la Reghin la Deda ?

F.C.: M-am gândit că aici la Deda era cale ferată. În acea vreme,  imediat după revoluție,  nu exista maxi-taxi. Aveam mașină, dar era convenabil să merg cu trenul, plus că aici la Deda am primit o ofertă. Spitalul de la Deda era atunci complet gol, erau doar vreo doi medici în rest mai nimic.Am început cu acest cabinet de la Deda în anul 1991.Mi-am achiziționat în timp toată aparatura necesară, în cele două încăperi unde îmi desfășor activitatea.Pot spune că sunt de un mare ajutor pentru persoanele din această zonă. La cei mai în vârstă se mai rupe o proteză dentară sau alte mici probleme și nu sunt nevoiți să se deplaseze la Reghin. Drumul necesită bani, timp alocat, care nu este de neglijat, plus că prețurile cu care lucrez sunt mult mai accesibile oamenilor de aici.

Rep.: Ce lucrări faceți în cadrul laboratorului dentar din Deda ?

F. C.: Fac absolut tot ce ține de profesia de tehnician dentar. Fac în primul rând proteze , apoi proteze fixe, coduri de metal, proteze scheletate. Singurul lucru ce nu am putut face a fost să lucrez în porțelan, cu toate că lucrez cu un astfel de material , la Bistrița unde merg de două ori pe săptămână la un cabinet unde ajut cum pot. Investiția pentru a putea lucra în porțelan era undeva la 8.000 de euro, o sumă destul de mare pentru un tehnician dentar, plus că depinzi foarte mult și de medicii stomatologi. Dacă acesta se supără pe tine, nu-ți mai dă de lucru, atunci te poți uita la cei 8.000 de euro și la cuptorul de porțelan.

Rep.: De atâția zeci de ani lucrați ca și tehnician dentar nu a intervenit monotonia, lipsa de plăcere în a face această meserie ?

F. C.: Eu sunt actualmente în pensie, am 69 de ani, dar cu toate astea vin cu mare plăcere la laborator. Aici la Deda pacienții îmi sunt și prieteni, foarte bine mă înțeleg cu toată lumea, aspect care cântărește foarte mult în tot ceea ce fac. Am pacienți nu doar de la Deda, vin și din comunele din jur, chiar și de la Toplița, dat fiind faptul că mi s-a dus vestea în ce privește activitatea mea. Fac naveta de la Reghin la Deda la cabinet unde sunt prezent zilnic, de la ora 9 până la 13-14, uneori chiar mai mult, în funcție de cât am de lucru.

Rep.: Care au fost momentele de bucurie  în toți acești ani în care ați lucrat la Deda?

F. C.: Fiecare bucurie a fost atunci când pacientul a plecat de la mine mulțumit. Eu am avut în perioada petrecută la Deda și un cabinet stomatologic, cu medic, perioadă în care am făcut foarte multe gratuități pentru elevii de la școală. Am fost nevoit să închid cabinetul deoarece nu am mai  avut medic disponibil sau ce care au fost nu erau mulțumiți de salariul pe care îl ofeream, și atunci am fost nevoit să închid cabinetul în urmă cu zece ani. Eu sunt un tehnician dentar de modă veche. În vremea regimului trecut,  obligatoriu elevii trebuiau să vină la medicul stomatolog la control. În ziua de azi, din păcate acest lucru nu se mai întâmplă deoarece totul se plătește.

Rep.: În comuna Deda urmează să se facă anumite investiții, care vizează și sănătatea…

F. C.: Spitalul în care îmi desfășor activitatea, spațiul de la parter a fost reabilitat, sunt asigurate  cele mai bune condiții, plus au fost făcute reabilitări la etajul 2 unde sunt pacienții imobilizați și care nu se pot deplasa. Cu ajutorul fondurilor europene, primăria Deda a câștigat un proiect prin  care se va construi un dispensar medical nou nouț  în localitatea Deda. Terenul a fost cumpărat, banii au fost aprobați, iar în acest an vor începe lucrările pentru această policlinică, unde va fi doar medicul de familie și stomatologia. Din actualul spital, tot ce ține de etajul 1 se va muta în clădirea nouă, în locul rămas liber vor fi saloanele pentru bolnavi. Clădirea cea nouă va fi undeva în apropierea sediului poliției din Deda. Deja au început demolările la clădirea cea veche, iar în locul ei va fi un dispensar nou nouț.Condițiile vor fi foarte bune, medicii vor avea o sală de odihnă, să nu mai fie nevoiți să facă naveta, plus că toate dotările vor fi asigurate din fonduri europene.

Rep.: Ați prins medici stomatologi foarte buni în lunga activitatea care ați avut-o. Ce nume vă vin în minte ?

F. C.: Dacă mă refer la activitatea mea de la Reghin, pot să spun că era o elită de medici stomatologi. Era ceva extraordinar, printre numele de care îmi aduc aminte i-aș aminti pe doctorul Ion Enache, șef de policlinică, un adevărat domn și dar mai ales un medic desăvârșit, apoi doctorița Maria  Balea, care și azi lucrează, are  și are o vârstă de peste 70 de ani,  Szabo Szolt, Fekete Maria,  Lucia-Rozalia Georgescu , regretatul Vasile Tofan, poate unul din cei mai buni stomatologi pe partea de plombe și proteze. Reghinul se poate mândri cu o elită în ce privește stomatologia, medici care și-au pus amprenta asupra sănătății dentare a oamenilor decenii de-arândul.

Rep.: Ce aștepări aveți de la perioada următoare ?

F. C.: Sper ca să fiu sănătos în continuare să pot lucra, să fiu încă activ măcar vreo doi ani de acum înainte.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.