Home / Agricultura / Subvenția de 250 euro/lună: Anunțul urgent al agenției de muncă pentru toți fermierii

Subvenția de 250 euro/lună: Anunțul urgent al agenției de muncă pentru toți fermierii

Distribuie

Fermieri, puteți obține acești bani în plus de la stat! Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă aduc la cunoştinţă faptul că angajatorii care organizează ucenicie la locul de muncă potrivit domeniilor de activitate specifice, beneficiază la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o subvenţie în cuantum de 1.125 lei/lună, sumă acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj în limita fondurilor alocate cu această destinaţie. Legea a fost promulgată anul trecut și sunt vizați direct și fermierii, care, în mare parte primesc anual în exploatațiile agricole tineri ieșiți de pa băncile școlilor!

Perioada lucrărilor de primăvară este propice pentru fermieri să pună în practică o lege dată în favoarea lor care le aduce și o subvenție în plus. Concret este vorba despre Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă care aduce angajatorului care încheie un contract de ucenicie, pe perioada derulării acestuia (între unul și trei ani), o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună (net), echivalentul în lei a 250 euro/lună, din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de:

– 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2;
– 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3;
– 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.

Convenţia se încheie pentru fiecare contract de ucenicie pentru care angajatorul solicită sumele prevăzute de Legea nr.279/2005, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data expirarii perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie.

Subvenţia se acordă angajatorului de la data expirării perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie, proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic precum şi pentru perioada concediului anual de odihnă al ucenicului.

Atenție! Nu beneficiază de această subvenţie angajatorii care anterior încheierii contractului de ucenicie au avut, cu persoana în cauză, încheiate alte contracte de ucenicie, pentru aceeaşi calificare.

Angajatorii sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă ale ucenicilor pe toată perioada contractului de ucenicie încheiat în condiţiile legii

În situaţia în care contractul de ucenicie înceteaza anterior datei prevăzute în contract, angajatorul este obligat să restituie agenţiei, sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru respectivul ucenic, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României, în vigoare la data încetării contractului de ucenicie, dacă încetarea acestuia a avut loc din motivele prevăzute la art.55 lit.b), art. 56 alin. (1) lit. d) si art. 65 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Angajatorii care doresc să organizeze activităţi de ucenicie trebuie:

-Să facă dovada că sunt autorizaţi/acreditaţi ca furnizori de formare profesională pentru calificarea respectivă, sau au încheiat un contract de prestări de servicii de formare profesională cu un furnizor de formare profesională (unităţi şi instituţii de învăţământ, angajatori, alţi formatori, autorizaţi/acreditaţi pentru ucenicie la locul de muncă), în temeiul căruia se asigură formarea profesională a ucenicului şi susţinerea examenelor de absolvire, la finalizarea contractului de ucenicie.
-Să numească coordonatorul de ucenicie care este salariatul angajatorului sau, după caz, întreprinzătorul persoană fizică organizator al uceniciei la locul de muncă şi care are obligaţia de a colabora cu furnizorul de formare profesională autorizat pentru organizarea, desfăşurarea şi evaluarea continuă a formării profesionale a ucenicului, pe baza standardului ocupaţional corespunzător ocupaţiei în care se califică ucenicul.

Formarea profesională prin ucenicie la locul de muncă:

– oferă persoanelor interesate posibilitatea de a obţine o calificare în sistemul de formare profesională a adulţilor, care să permită ocuparea unui loc de muncă şi continuarea învăţării;

– permite angajatorilor să îşi asigure forţa de muncă calificată, de calitate, în funcţie de cerinţele proprii.

Sursa: Agrointeligența


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Zeci de oi, găsite fără suflare pe o pajiște din Sângeorgiu de Mureș

Distribuie Mai multe oi de la o stână din Sângeorgiu de Mureș au fost găsite …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.