Home / Agricultura / Usturoiul românesc ”atacă” importurile. Decizia anunțată de Ministerul Agriculturii!

Usturoiul românesc ”atacă” importurile. Decizia anunțată de Ministerul Agriculturii!

Distribuie

Consumatorii români au redescoperit gustul usturoiului autohton. Ministerul Agriculturii are intenția să salveze acest sector care este în mare proporție ”invadat” de legumele ce vin din China al căror gust și calitate sunt îndoielnice. Marii importatori și-au manifestat intenția de a contracta cantități mari și constante de usturoi produs în România! 

Ministerul Agriculturii anunță printr-un comunicat remis astăzi, 12 aprilie, că în data de 10 aprilie 2018, la sediul instituției a avut loc o întâlnire de lucru, în prezența secretarului de stat Daniel Dumitru Botănoiu, la care au participat principalii producători de usturoi din zonele consacrate, respectiv Copălău – județul Botoșani, Teleorman, Dolj, Mehedinți, Iași și Timiș și reprezentanți ai marilor importatori din România, interesați de contractarea unor cantități mari și constante de usturoi produs în România. De asemenea, au fost prezenți reprezentanții direcțiilor de specialitate din cadrul MADR și ai Direcției Măsuri de Piață și Comerț Exterior din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

În România, suprafața cultivată cu usturoi în anul 2017 a fost de 9.936 hectare, cele mai multe suprafețe fiind mici și foarte mici, exploatate de ferme de familie și mici fermieri.

În cadrul discuțiilor au fost dezbătute aspecte referitoare la dificultățile întâmpinate de cultivatorii de usturoi, între care amintim: costurile mari de producție, deficitul de sămânță din soiuri autohtone, gama de mașini și utilaje necesare eficientizării acestei culturi, slaba asociere a micilor producători, valorificarea producției către piață, depozitarea, păstrarea și ambalarea corespunzătoare, astfel încât să fie satisfăcute nevoile pieței.
Pe de altă parte, a reieșit interesul comercianților de a încheia contracte ferme cu producătorii, în contextul în care preferințele consumatorilor români sunt tot mai mult orientate spre produsele autohtone de o calitate ridicată.

Cei prezenți la întâlnire au subliniat faptul că este pentru prima dată când Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a așezat la aceeași masă producătorii de usturoi, importatorii și autoritățile pentru a sprijini eficientizarea culturii usturoiului, care a pierdut tot mai mult teren în România din cauza importului masiv din țări terțe. În același timp, se are în vedere identificarea de soluții pentru sprijinirea sectorului și crearea de lanțuri de distribuție, între producători și comercianți.

În perioada următoare se va organiza o nouă reuniune la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a stabili care sunt sarcinile ce revin fiecărui actor de pe filieră.

Sursa: Agrointeligența

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Zeci de oi, găsite fără suflare pe o pajiște din Sângeorgiu de Mureș

Distribuie Mai multe oi de la o stână din Sângeorgiu de Mureș au fost găsite …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.