Câștigător de excepție la Memorialul „Anton Pongratz” la spadă Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 484 Vizualizări

Câștigător de excepție la Memorialul „Anton Pongratz” la spadă

Sala mare de sport a Clubului Sportiv Universitar din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș a găzduit sâmbătă Memorialul „Anton Pongratz” la spadă seniori masculin. Întrecerile organizate la inițiativa soției marelui sportiv mureșean Maria Pongrácz, prin Asociția Dr. Pongrácz Antal, cu sprijinul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a reunit la start cei mai buni spadasini la nivel național. Peste 30 de spadasini din București, Craiova, Constanța, Brașov, Satu Mare și Târgu Mureș, au intrat după întrecerile din grupele preliminare pe tabloul eliminatoriu, alcătuit în urma rezultatelor din prima fază. Finala a fost disputată între Adam Macska, de la CSM Satu Mare și dinamovistul bucureștean Adrian Dabija. Acesta din urmă, operat pe inimă în luna februarie a acestui an, și-a adjudecat trofeul.

Să revenim la Pongrácz Antal”, unul dintre cei mai buni spadasini pe care i-a avut România. El a fost campion mondial de tineret în anul 1967, a participat la trei ediții a Jocurilor Olimpice, unde a obţinut două locuri IV şi o dată a încheiat pe poziţia a VI-a. A câştigat Cupa Campionilor Europeni cu echipa Steaua şi are în palmares nenumărate titluri de campion naţional şi cupe ale României. Fost medic stomatolog şi reputat profesor de medicină, Pongrácz Antal a decedat în 2008, anul în care ar fi împlinit 60 de ani. „Am inițiat această întrecere pentru a păstra memoria unui mare spadasin mureșean, pentru a sprijini această disciplină, de a atrage tinerii spre scrimă. Este o sarcină de suflet pentru noi”, a declarat soția fostului campion.

Rezultatele sunt un impuls pentru tneri

Spada a fost singura disciplină sportivă care a adus României un titlu olimpic la Rio de Janeiro în urmă cu doi ani. La ediția din acest an a Memorialului a fost prezentă și una dintre componentele lotului, Loredana Dinu, candidată la alegerile pentru funcția de președinte al FR Scrimă. În timpul întrecerilor am avut o scurtă discuție cu marea sportivă.

Reporter: Cum vedeți viitorul acestei discipline, singura care a adus României un aur olimpic?

Loredana Dinu: Am venit la această competiție dorind să asist pe viu la o întrecre organizată în cinstea unui mare spadasin, dintr-un oraș cu tradiție în acest sport. M-am retras după jocurile de la Rio și m-am decis să candidez la conducerea federației, pentru a încerca să fac ceva pentru scrima românească, pentru sportul românesc în general. Acesta suferă în ultima perioadă din cauza lipsei sprijinului financiar. Știm cu toții că fără investiții nu putem avea pretenții la performanță, iar acestea lipsesc de mulți ani la noi.

Rep.: Titlul de la Rio a fost un impuls pentru tineri, dar cluburile cu secții de scrimă sunt puține. Cum se explică acest lucru?

L.D.: Este adevărat, deși mulți copii s-au îndreptat în ultima perioadă spre scrimă. A fost o adevărată explozie de vizibilitate, cu mulți copii în sală, dar problema este cea a investițiilor. Am simțit acest lucru și ca sportiv. Deseori, degeaba performezi de la juniori la seniori, dacă bazele sportive lasă de dorit, iar sportivii nu sunt stimulați.

Rep.: Cu ce proiecte veniți în cursa pentru președenția federației?

L.D.: Medalia olimpică mă obligă totodată, dar trebuie să profităm de acest lucru. Ea nu mă ajută să construiesc săli de scrimă, este nevoie de implicarea autorităților. Un punct important în programul meu este implicarea autorităților locale. Trebuie să ne zbatem mai mult, să găsim oamenii potriviți, îndeosebi în localitățile unde se practică această disciplină, unde sunt oameni pricepuți, în cele cu tradiție. Aveți și aici, în Târgu-Mureș, un mare talent, prin Schlier Zsuzsi, componentă a lotului medaliat recent la Campionatului Mondial la cadete și probabil ar veni mai mulți copii dacă li s-ar crea condiții mai bune. În multe orașe în care funcționează secții de scrimă există preoblema sălilor adecvate, potrivite pentru pregătire și organizarea de competiții.  Soluții există, dar trebie să le căutăm.

Rep.: Sunteți optimistă așadar în privința viitorului scrimei?

L.D.: Categoric. Aceste rezultate, așa cum am specificat, au creat o adevărată emulație. Avem copii, dar trebuie să investim în ei, să-i stimulăm, altfel se pierd talente.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE