Share

Home / Agricultura / MADR schimbă regulile pentru apicultori!

MADR schimbă regulile pentru apicultori!

Ministerul Agriculturii modifică o parte din condiţiile de acordare a subvenţiilor pentru apicultori prin Programul Naţional Apicol (PNA) 2017-2019.

Un proiect de modificare a HG 443/2017, publicat de MADR pe 30 martie 2018, aduce schimbări importante şi unele clarificări pentru beneficiarii PNA:

  • Termenul limită de depunere a cererilorde plată va fi data de 1 august a fiecărui an (în loc de 15 august).
    • Cooperativele care primesc bani pentru achiziţia de utilaje apicole vor depune la APIA anual, timp de trei ani, până la 1 martie, procesele verbale încheiate între cooperativă şi apicultorul/apicultorii care a/au beneficiat de utilizarea utilajelor achiziţionate. În caz contrar, vor da banii înapoi.

Prin PNA se decontează maxim 3 medicamente diferite pentru tratarea varoozei și maxim 3 medicamente diferite pentru tratarea nosemozei, în limita cantităţilor/dozelor din prospectul medicamentului.
• Pentru decontarea medicamentelor, apicultorii vor depune la APIA şi copia documentului care atestă autorizarea sanitară-veterinară pentru comercializare a furnizorilor de medicamente.
• La fel, cei care cumpără cutii pentru înlocuirea cutiilor uzate în urma deplasării în pastoral vor fi obligaţi să depună la APIA şi copia certificatului de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului a furnizorilor de cutii. În plus, apicultorii trebuie să deţină comunicarea pentru deplasare în pastoral, în care va fi înscris şi numărul de stupi deplasaţi.
• Ca să primească sprijinul pentru achiziţia de material biologic, apicultorii trebuie să cumpere tratamentul împotriva varoozei şi pentru efectivul nou achiziţionat.
• Pentru toate măsurile, cheltuielile vor fi decontate în funcţie de efectivul de familii de albine deţinut de apicultor la data eliberării adeverinţei ANZ (şi nu la data depunerii cererii de plată, cum este formulat în HG 443/2017).

Excluşi de la plată!

  • Furnizorii de medicamente, mătci, familii de albine sau stupi nu pot fi și beneficiari ai produsului pentru care sunt furnizori în PNA 2017-2019. De asemenea, un solicitant prin Program care este şi furnizor constituit sub o altă formă de organizare decât cea prin care solicită sprijin, nu este eligibil la plată.

Potrivit proiectului de HG, apicultorii vor primi 33,4 mil. lei prin PNA în 2018.

Sursa: Revista Ferma

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Toamnă cu rod bogat pentru exploatația agricolă Ciobotă-Iarca

Nelipsit de la toate cele XVII ediții ale Sărbătorii Mărului de la Batoș, Nelu Ciobotă, …

Share
Share