FOTO: Distincţia „Amici Urbis” pentru Carol şi David Walton Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 214 Vizualizări

FOTO: Distincţia „Amici Urbis” pentru Carol şi David Walton

Primarul municipiului Târgu-Mureş, dr. Dorin Florea, a conferit luni, 16 aprilie, distincţia „Amici Urbis”, în semn de mare onoare, soţilor Carole şi David Walton, membrii ai „Walton Foundation”, organizaţie caritativă înregistrată în Scoţia care a susţinut activitatea Fundaţiei „Târgu-Mureş Trust”, ONG înregistrat în Scoţia care are ca activitate îmbunătăţirea situaţiei membrilor în vârstă ai comunităţii evreieşti.

Ceremonia a fost găzduită de sala festivă a Primăriei municipiului Târgu-Mureş, iar propunerea de recunoaştere oficială a meritelor soţilor Carole şi David Walton a fost făcută de dr. ing. Vasile Dub, preşedintele Comunităţii Evreilor din Târgu-Mureş.

Apel la convieţuire paşnică

„Îmi reamintesc cu această ocazie de una dintre cele mai frumoase vizite şi cunoştinţe pe care le-am întâlnit de când sunt în funcţie”, şi-a început discursul dr. Dorin Florea.

În alocuţiunea sa, Dorin Florea a mai subliniat buna convieţuire existentă de-a lungul timpului între românii şi maghiarii din Târgu-Mureş şi comunitatea de evrei din municipiul reşedinţă de judeţ.

„Cred că în Târgu-Mureş, cetăţenii români şi maghiari şi-au onorat blazonul multiculturalităţii dând exemple pozitive, cel puţin în anii 90, în acest sens”, a afirmat dr. Dorin Florea, care s-a declarat onorat că municipiul Târgu-Mureş are asemenea prieteni valoroşi peste hotare.

La final, dr. Dorin Florea i-a mulţumit liderului comunităţii evreieşti din Târgu-Mureş, dr. ing. Vasile Dub, pentru asigurarea unui climat plăcut între românii, maghiarii şi evreii din municipiu.

„Am numai gânduri bune faţă de ce a însemnat şi înseamnă comunitatea evreiască şi într-un mod civilizat şi cât se poate de elegant să dăm un exemplu comunităţii din Târgu-Mureş de ce a însemnat comunitatea evreilor, atrocităţile care din păcate s-au întâmplat şi care trebuie condamnate oricând şi oriunde, şi sper să reuşim să păstrăm împreună valorile acestui oraş”, a afirmat primarul municipiului Târgu-Mureş.

Colaborare mureşeano-scoţiană

Moderatorul evenimentului a fost Csegzi Sandor, directorul Universităţii Cultural-Ştiinţifice din Târgu-Mureş, care a afirmat că „astfel de evenimente festive se întâmplă destul de des în oraşul nostru din fericire, pentru că oraşul are prieteni în toată lumea şi ziua de astăzi este un exemplu în acest sens.”

La ceremonie a participat şi Kolozsvari Zoltan, fost consilier local, care a subliniat importanţa colaborării cu partenerii scoţieni.

„Scopul înfiinţării acestei fundaţii Târgu-Mureş Trust a fost de a-i ajuta pe supravieţuitorii Holocaustului, care a fost cea mai neagră perioadă a secolului 20 şi una dintre cele mai negre ale istoriei româneşti. Treptat, această relaţie cu prietenii noştri din Scoţia s-a transformat în mult mai mult decât un sprijin pentru o oarecare comunitate din oraş. S-a format ca o prietenie, încet-încet dânşii şi-au făcut o imagine despre ce înseamnă oraşul nostru, şi noi am învăţat ce înseamnă să-i ajuţi pe alţii atunci când aceştia au nevoie. Aceste relaţii s-au extins foarte mult şi sper că şi în viitor se vor extinde. Cred că noi, cu toţii, avem obligaţia, dacă putem să îi ajutăm pe alţii să aibă o viaţă mai omenească, o viaţă mai demnă trebuie să facem acest lucru, pentru că numai printr-un astfel de ajutor, numai printr-o astfel de colaborare putem spera ca oraşu nostru şi comunitatea noastră, în special în aceste vremuri foarte tulburi, să poată să progreseze şi să putem să fim mândri de acest oraş”, a menţionat Kolozsvari Zoltan.

De la suspiciune la prietenie

Cuvântul de final i-a aparţinut lui David Walton, care a mulţumit pentru distincţia primită şi a trecut apoi în revistă istoricul venirii sale la Târgu-Mureş, comunitate de care se simte din ce în ce mai apropiat.

„Când am ajuns prima dată la Târgu-Mureş, cei de aici au fost foarte suspicioşi, păreau că se întreabă oare de ce un grup de oameni din Scoţia vor să fie în contact cu comunitatea noastră? Cu timpul, noi am câştigat încrederea lor şi am devenit familia lor extinsă”, a subliniat David Walton.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE