Rase de ovine adaptate zonei montane, prezentate  la AGRARIA 2018 Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 583 Vizualizări

Rase de ovine adaptate zonei montane, prezentate la AGRARIA 2018

Ediția 2018 a celei mai mari expoziții agricole din Transilvania, AGRARIA, eveniment organizat de DLG InterMarketing  în perioada 19 -22 aprilie, în localitatea Jucu, din judeţul Cluj vine cu anumite noutăți, printre care și cele legate de sectorul zootehnic, reunite sub genericul „Zootehnica Show – Inivație în zootehnie”

Astfel, în chiar prima zi, joi, 19 aprilie, începând cu ora 10:00, va avea loc prezentarea raselor franceze de ovine „Blanche du Massif Central” şi „Vendéen”, ovine de origine franceză, adaptate condiţiilor dificile de creştere, eveniment organizat de ROM Sélection, Ambasada Franţei la Bucureşti, Federaţia Oierilor de Munte din România (FOM) și  Asociaţia Arom – RO Mureş.

După deschiderea oficială a AGRARIA 2018 programată în jurul orei 13.00, vine rândul unui alt eveniment dedicat fermierilor montani organizat de IDELE – Institut de l’Elevage, Ambasada Franţei la Bucureşti și  Asociaţia AGROM – Ro Mureş, prilej cu care vor fi dezbătute aspecte privind ameliorarea sistemele de creştere din zona montană, formarea profesională pentru ciobani, demersurile privind calitatea produselor din lapte, produse la stână, precum și selecţia genetică pentru păstrarea activităţii la stână și  genetică bovină .
„În cadrul primei zile va avea loc prezentarea primelor rezultate  din încrucișarea berbecilor de carne importați din Franța , din rasele „Blanche du Massif Central” şi „Vendéen” cu rasele noastre locale „Țurcană” și „Țigaie”. Este vorba de un proiect de colaborare între Federația Oierilor de Munte și Sindicatul Crescătorilor de Ovine din Franța, care au o structură specializată în ceea ce privește genetica ovină numită ROM Sélection. Aici, rolul Agrom-Ro este acela de consultant, care este de fapt consultantul Federației Oierilor de Munte din România din anul 2009, de pe vremea când s-a introdus în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) cele patru ocupații privind oieritul montan: oier montan, crescător de oi montan, cioban montan și baci montan. În a doua parte, va avea loc o întâlnire cu crescătorii de bovine pentru carne, de asemenea, organizată de Ambasada Franței  împreună cu IDELE – Institut de l’Elevage, Institutul de Cercetare  pentru Crescătorii de Animale”, ne-a declarat Tiberiu Ștef, director executiv Agrom-Ro Mureș.

„Alternativă pentru cei care doresc  să treacă la producerea cărnii de oaie”

Potrivit directorului Agrom-Ro, evenimentul are ca scop evidențierea rezultatelor primei  cooperări în ce privește promovarea metișilor obținuți din rase specializate  de carne din Franța cu rase locale Țurcaă și Țigaie.

„Este una din dorințele oierilor de munte care confruntă în special cu lipsa forței de muncă în ceea ce privește creșterea oilor pentru lapte,  o alternativă pentru cei care doresc în zona montană să treacă la producerea cărnii de oaie. Vreau să spun că am văzut niște carcase din acești metiși „Vendéen”, „Blanche du Massif Central” cu rasele locale ale noastre, pot spune că au un gust nemaipomenit, nu mai spun de aspectul carcasei. Sunt îndeplinite astfel premizele pentru o dezvoltare, colaborarea va continua, la trei ani după ce ea a început. Doi ani la rând s-au făcut importuri, prima dată de berbeci autorizați, apoi au fost  berbeci și mieluțe. La AGRARIA va avea loc această promovare, precum și discuții în vederea continuării acestei colaborări cu partea franceză”, a precizat Tiberiu Ștef.

Alt eveniment dedicat fermierilor montani din cadrul AGRARIA va avea loc vineri, 20 aprilie, „Ziua Fermierului Montan”,  prilej cu care vor fi dezbătute teme precum asocierea, produsele de la munte, produse tradiţionale. produse de nişă, managementul păşunilor în zona montană,  consultanţa AGRIM – platformă online de consultanţă în agricultură.

„Evenimentul de vineri are cu totul alt subiect față de cel din prima zi de la AGRARIA unde vor fi dezbătute teme cu caracter mai general, evenimentul fiind  dedicat exclusiv crescătorilor  de ovine din zona montană. În ce privește cadrul legislativ favorabil,sunt unii care da, sunt  conștienți de acesta , alții care așteaptă să vadă ce și cum va fi. E ca la noi, fiecare stă să vadă ce face celălalt. Important este că s-a format acest nucleu de crescători de oi care doresc să facă acest lucru , care au și început deja să se miște, aici mă refer la fermieri din Argeș, Vâlcea, Sibiu și Brașov. La AGRARIA va veni lumea care este într-adevăr interesată de acest subiect, Aici, nu doar că le explicăm la modul teoretic dar și practic. Vor vedea animale din cele două rase menționate din Franța, metiși și rasele noastre locale precum și rezultatul muncii și gândirii oamenilor de la vremea respectivă”, a subliniat Tiberiu Ștef.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE