Noaptea Muzeelor 2018 va dura 3 zile! Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2029 Vizualizări

Noaptea Muzeelor 2018 va dura 3 zile!

Mai este o lună până când cea de-a 13-a ediție a Nopții Muzeelor la Târgu-Mureș va întâmpina târgumureșenii cu exponate cunoscute, dar gata de a fi redescoperite, dar și cu multe suprize și noutăți. Evenimentul a debutat în urmă cu 14 ani în Franța și s-a impus deja ca un eveniment european cu tradiție.

Cu ocazia apropierii evenimentului, care va avea loc în intervalul vineri, 18 mai – duminică, 20 mai, Muzeul Județean Mureș a organizat o conferință de presă la care au fost prezenți Soós Zoltán (directorul instituției), Angela Pop (șef al secției de Etnografie și Artă Populară din cadrul Muzeului Județean Mureș) și Fülöp Timea (șef al administrației Palatului Culturii). Organizatorii Nopții Muzeelor au descris programul general al evenimentului, precizând că orarul final va fi transmis ulterior.

Ofertă bogată

În afară de Galeria de Artă Maghiară Modernă, care se va redeschide, se va putea vizita și Galeria de Artă Românească, Galeria donația Elisabeta și Gheorghe David, Galeria Ion Vlasiu și Galeria Dósa Géza din Palatul Culturii. Expozițiile de la Cetate vor fi cele vernisate de curând: „Arheologia în cutie”, expoziție temporară însoțită de un atelier de pedagogie muzeală, și expoziția „Comori muzeale”. La Muzeul de Etnografie se poate viziona Târgurile mureșene și lumea rurală, expoziție devenită deja cunoscută va fi însoțită și de alte expoziții mai mici: „Casa de paradă maghiară și săsească din Podișul Târnavelor” și o expoziție de artă naivă, „Primăvara” de Laczkó Aranka. La Muzeul de Științele Naturii va fi o mică expoziție temporară legată de exponatul lunii mai: barza albă, având în vedere că anul 2018 este anul păsărilor. Se vor vizita, de asemenea, Turnul franciscanilor, unde va avea loc și o expoziție de fotografie, cavoul călugărilor, Biserica Sf. Ioan Botezătorul. La Biblioteca Teleki va avea loc o expoziție de blazoane alături de expoziția permanentă. Muzeul Bolyai va putea fi vizitat tot cu această ocazie, inclusiv Atelierul de prezentare și Muzeul Petry. Vor mai fi deschise Biserica Unitariană, Casa Bernády, Arhiepiscopia Ortodoxă și Teatrul Studio, unde vor avea loc mici expoziții sau ateliere.

Preparative pentru o expoziție dedicată Primului Război Mondial

„Legat de atelierele de pedagogie muzeală sau alte evenimente care vor fi prezentate în această perioadă în locațiile amintite, în Sala Mică din Palatul Culturii vor fi ateliere legate de puzzle, pictură pe sticlă, face painting, colaje și măști de carton. Aceste ateliere au avut succes în ultimele ediții și le păstrăm, dar vom avea și ateliere de pedagogie cu teme diverse, noi. La Muzeul de Etnografie și Artă Populară vom avea ateliere legate de Primul Război Mondial. Muzeul Județean Mureș are un proiect finanțat în acest an de AFCN, de organizare a unei expoziții care se va deschide în luna noiembrie, dar până atunci vom avea diverse activități legate de această tematică, de exemplu un atelier de pedagogie muzeală numit „Poșta pe front. Transcrieri de scrisori din perioada războiului”, dar și un punct de spital militar, acordarea primului ajutor. Vom avea un atelier legat de uniforme și recuzită militară din Primul Război Mondial. Toate aceste activități vor fi organizate de secția de Istorie, Etnografie, inclusiv de Arheologie” a declarat Angela Pop.

Spații noi de vizitare

Ediția din acest an se va distinge și prin durata ei: „Acest eveniment este organizat întotdeauna în ziua de sâmbătă cea mai apropiată de data de 18 mai, care în acest an ar pica în 19 mai, dar datorită numărului mare de parteneri care s-au alăturat la acest program de-a lungul anilor, acest eveniment se va desfășura în 3 zile. Avem 25 de parteneri și sunt și locații noi, de exemplu, Compania Aquaserv, care are și un Muzeu al apei, îl va deschide pentru vizitare până la 2 noaptea” a explicat Fülöp Timea.

 

De asemenea, vor fi organizate două ghidaje tematice în Cimiturul reformat și Cimitirul evreiesc din Târgu-Mureș, prezentate de profesorul Sebestyén Spielmann Mihály. O locație nouă este Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Piața Trandafirilor unde se va vizita cavoul, care până acum nu a fost deschis.

„Majoritatea evenimentelor sunt gratuite. La muzee și în alte câteva locații se va intra cu Brățara Noaptea Muzeelor la fel cum a fost și anii trecuți, la același preț: 6 lei pentru adulți și 3 lei pentru copii, elevi și studenți. Duminică, 20 mai, vor fi mai puține activități de pedagogie muzeală, dar toate expozițiile vor fi deschise până la ora 14:00, respectiv ora 16:00” a mai adăugat Fülöp Timea.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE