Cioată Irimie, 37 de ani în slujba comunei Vătava Social
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 294 Vizualizări

Cioată Irimie, 37 de ani în slujba comunei Vătava

Unul dintre cei mai longevivi secretari ai unei  primării din județul Mureș trăiește în comuna Vătava. Se numește Cioată Irimie, are 75 de ani, dintre care 37  i-a petrecut în slujba comunei Văvata din funcția de secretar. Până să ocupe acestă funcție, Cioată Irimie a urmat studiile la Târgu-Mureș, la Liceul de Construcții, apoi la „Alexandru Papiu Ilarian”, după care a fost numit ca și pedagog în cadrul Liceului de Construcții.

„Am urmat liceul la Târgu-Mureș, mai exact la „Alexandru Papiu Ilarin” unde am urmat cursurile la seral.  Diriginte mi-a fost o profesoară de chimie pe nume Dumbrava. Întâi am făcut o școală profesională, la Liceul de Construcții din Târgu-Mureș. Am lucrat o perioadă în construcții, după care am urmat seralul la „Papiu”.  Am devenit pedagog la Liceul de Construcții din Târgu-Mureș, iar după 5 ani de la terminarea seralului am fost numit în funcția de secretar la Primăria comunei Vătava. Aveam 26 de ani când am fost numit pe această funcție”, ne-a declarat Cioată Irimie.

Primul secretar al comunei Vătava

Momentul în care a fost numit în funcție de secretar al comunei Vătava a fost generat de reorganizarea administrativ teritorială din 1968.

„Erau atunci comunele Vătava și Dumbrava iar  în urma reorganizării administrativ teritoriale cele două s-au comasat, rezultând o singură comună, Vătava.  Cu această reorganizare am fost numit primul secretar al comunei Vătava, fumcție care am ocupat-o  vreme de 37 de ani , din 1968 până în anul 2005. Am fost printre cei mai longevivi secterari de primărie din județ. În atenția autorităților de la acea vreme erau tinerii. Spuneau că au nevoie de băieți tineri care să-i trimită pentru perfecționare la școală, la diferite cursuri, să învețe ce este bun, nu ca în alte vremuri precum cele de azi, când sunt mulți din cei trecuți bine de tinerețe care ocupă diferite funcții, în detrimentul celor tineri care vor să facă ceva”, povestește Cioată Irimie.

Bucuria cea mai mare pentru Cioată Irimie  este legată de  comunitatea în slujba căruia a lucrat vreme de 37 de ani. Au fost și unele momente de cotitură, cum a fost cel legat de revoluția din 1989, când i s-a propus preluarea funcției de primar.

„Bucuria cea mai mare este aceea că am fost respectat foarte mult de către comunitate, la fel și eu, am respectat întotdeauna oamenii. Au fost momente când veneau cu o problemă și noaptea și îi ajutam. Mereu mă puneam în situații lor, astfel am încercat să-i ajut de fiecare dată. Nu am avut probleme nici măcar atunci când s-a schimbat rânduiala, la revoluție, mai mult decât atât, am fost pus primar imediat după evenimentele din decembrie 1989, funcție pe care am stat doar două săptămâni, după care am renunțat”, spune Cioată Irimie.

„Să-și vadă de pensia lor iar tineretul să fie pus la treabă”

Deși aflat la o vârstă respectată, Cioată Irimie nu-și ascunde amărăciunea față de vremurile prezente, supărat pe cei care ocupă locul tinerilor, tot mai puțini apreciați, locul acestora fiind ocupat de oameni cu pensie, dar „activi” în câmpul muncii.

„După atâta vreme în care am ocupat funcție de secretar, văd că lucrurile nu merg spre bine, și aici mă refer la întreaga țară. Nu se acordă destulă atenție tineretului. Sunt prea mulți în vârstă care lucrează în locul celor tineri. Asta e după mine cea mai mare problemă. Să se ducă acasă, să-și vadă de pensia lor iar tineretul să fie pus la treabă. Tineretul din păcate nu e apreciat așa cum trebuie. Despre clasa politică actuală nu am o părere prea bună, nu-mi place deloc cum se prezintă”, a spus Cioată Irimie.

La pensie, Cioată Irimie își vede liniștit de traiul său, transmite mai departe copiilor din experiența sa, inclusiv dragul pentru apicultură, tradiția familiei, îmbrățișată de fiul său, Marin Irimie care, deși a terminat o facultate, tot la apicultură a ajuns. Din când în cand mai scrie versuri în care își  varsă amarul  asupra vremurilor prezente, în speranța că o dată ele se vor schimba în bine.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE