Home / Editorial / Despre necesitatea unei acțiuni de ecologizare a populației
Un gest mic pentru o acțiune mare (Foto: Cristina Gânj)

Despre necesitatea unei acțiuni de ecologizare a populației

Distribuie

Cu ocazia Zilei Pământului din 22 aprilie, am răspuns invitației generale adresate de Radio Târgu-Mureș de a participa la o acțiune de ecologizare a malurilor Mureșului. Ideea mi-a surâs din prima fiindcă iubesc natura, respect mediul înconjurător și încerc prin toate acțiunile mele să previn atât deteriorarea lui, cât și să îl fac, dacă se poate, mai plăcut. Mi-am amintit de toate momentele în care am descoperit cu oroare combinată cu tristețe deșeuri aruncate parcă strategic în cele mai pitorești colțuri de natură, PET-uri și varii gunoaie lăsate de izbeliște în zone montane sălbatice în care până și prezența umană îmi părea o impietate. Am fost de nenumărate ori și până la exasperare martor al indiferenței, răutății și prostiei omenești care se încăpățânează să trateze mediul înconjurător ca pe o marfă de mâna a zecea.

Prin urmare, mi-a fost lejer să mă mobilizez duminică, 22 aprilie, și să fiu prezent la ora 11 la punctul de întâlnire de unde se ia bacul spre insulă, și să iau în primire o pereche de mănuși de protecție pusă la dispoziție de organizatori, și saci menajeri încăpători. Interesul pentru acțiunea civică m-a impresionat: au fost prezente zeci de persoane, dacă nu peste o sută, printre care angajați ai Companiei „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Național Târgu-Mureș, angajați ai unor corporații, jurnaliști și cetățeni cărora reperele morale nu li s-au atrofiat definitiv.

În mai puțin de două ore, malurile râului care dă și numele urbei noastre (nu-i așa?) civilizate arătau așa cum ar trebui să arate în fiecare zi a anului, ca și cum prezența umană s-ar manifesta prin vizite discrete alimentate de un bun-simț natural.

Vorbeam la final cu Zsigmond Báthori, co-fondator al Pixel Photo (studioul care a imortalizat și a diseminat în timp real instantaneele operațiunii de ecologizare), că inițiativa este lăudabilă și poate servi ca un bun antrenament pentru publicul general, de a-și consolida reflexul de a proteja mediul și de a nu arunca gunoaie decât la coșurile special amplasate în acest scop, dar în ceea ce privește categoria care încă e refractară la astfel de impulsuri civilizate, aceasta trebuie sprijinită prin oferirea unor condiții în care să su se debaraseze la întâmplare de deșeuri. Prin urmare, malurile Mureșului ar trebui prevăzute cu coșuri de gunoi la intervale regulate, pentru a-i motiva astfel și pe cei care consideră că mediul natural e incomplet fără PET-uri, cutii de conserve, chiștoace de țigări și felurite alte reziduuri ale societății de consum. De asemenea, aș fi cum nu se poate mai încântat să reușim la fel ca mai vesticii noștri colegi de Terra din Marea Britanie să implementăm programe coerente de reciclare a deșeurilor. Astfel, coșurile de gunoi ar putea să dispună de compartimente pentru hârtii, pentru plastice, sticle și metale, dar și pentru compost, astfel încât să nu irosim materiale care ar putea fi reutilizate la un moment dat. Firește, ne va fi ceva mai greu să facem asta fiindcă e complet absentă posibilitatea unui câștig financiar direct, astfel că atât timp cât cineva nu își va putea burduși conturile prin demararea unui astfel de proiect, măcar la nivel regional, nu ne va rămâne decât să mizăm pe bunul simț al concetățenilor și să ne reîntâlnim peste un an, cu mănușile și sacii menajeri pregătiți.

Cum noi suntem pământeni, înseamnă că Ziua Pământului e și ziua noastră. Prin urmare, am putea să începem să ne respectăm cu adevărat. Sunt sigur că și Pământul ne va fi recunoscător, în felul lui.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Între ”divertisment” și ”puțină educație”

Distribuie Marți seara a debutat la Palatul Culturii cea de a XVIII-a ediție a Festivalul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.