Share

Home / Cultură / FOTOGALERIE: O expoziție multimedia cu „Mesaje”, la Galeria Art Nouveau
Participanții la vernisaj (Foto: Andrei Vornicu)

FOTOGALERIE: O expoziție multimedia cu „Mesaje”, la Galeria Art Nouveau

Galeria Art Nouveau a Uniunii Artiștilor Plastici Mureș a vernisat săptămâna trecută expoziția multimedia „Mesaje”, în cadrul căreia pictura a cedat locul artei fotografice.

Expoziția reunește lucrări ale fotografilor Jakab Tibor, Puskai Sarolta, Cezar Buliga, Mihai Stoica și Fekete Zsolt. Cei patru artiști vizuali exprimă patru viziuni diferite și foarte personale unificate doar de titlul generic al expoziției, care funcționează ca o premiză cât se poate de clară. Mesajele la care se face referire nu sunt nici abstractizate, nici disimulate, ci transpar la prima vedere, deși nuanțele care pot fi identificate rămân la aprecierea (și sensibilitatea personală) a fiecărui privitor în parte. Organizatorii au și menționat că una din condițiile esențuiale ale artei este de a avea un mesaj.

În deschiderea evenimentului au vorbit Mana Bucur și Jakab Tibor care a și realizat cea mai mare parte a lucrărilor expuse, prezente într-una din încăperile de la parter, dar și la etaj.

Mijloacele s-au diversificat, dar esența e aceeași

Jakab Tibor a precizat că mijloacele media și tehnice le vin în ajutor artiștilor și îi ajută să dezvolte o creativitate fantastică, ceea ce nu era posibil până în prezent.

„Expoziția de față a fost concepută să arate diversitatea metodelor de creație și a impresiilor vizuale pe care le oferim cu ajutorul mijloacelor foto, respectiv multimedia. Arta trebuie să vorbească de la sine și nu trebuie să influențăm oamenii în modul de a privi aceste lucrări. Trebuie lăsată liberă fantezia lor.”

Creațiile lui Mihai Stoica, articulate în jurul unui povestiri de Osho, înfățișează în alb-negru numeroși copaci care, la o privire mai atentă, spun o parte din marea poveste a creației și evoluției vieții pe Terra. Conform celor spuse de Jakab Tibor, fotografiile ne dezvăluie fascinația de a privi a copilului care, din păcate, dispare pe parcurs.

Cele trei lucrări ale lui Cezar Buliga ne arată un mod de a reprezenta prin diferite forme – picături în acest caz – muzica. Este o interpretare muzicală prin diferite forme.

Imaginile lui Puskai Sarolta sunt colaje multimedia în care vorbesc despre subiecte sociale, pericole nucleare, feminism, totalitarism și îngrădire umană, în timp ce creația lui Fekete Zsolt ilustrează imaginea omului dintr-o zonă specifică și este parte a unei serii.

Colecția lui Jakab Tibor e intitulată „Musical Bodyscapes” și, în propriile sale cuvinte, e concepută în ideea unei „relații între instrument, respectiv formele trupului uman, un dans erotic al trupului cu instrumentul muzical din care se naște muzică. Tot așa cum instrumentul prin care muzicianul dă naștere muzicii, și trupul feminin emană o muzică. Este o ilustrare a perfecțiunii și asemănării formelor trupului uman cu instrumentul muzical. Este destul de greu de realizat, pentru că trupul feminin este ceva ideal, iar fotograful doar încearcă, prin diferite mijloace și tehnici, să redea perfecțiunea, dar nu va reuși niciodată.”

Mihai Stoica a făcut o singură precizare, înainte de a fi deschisă în mod oficial expoziția multimedia „Mesaje”: „Fotografiile mele sunt rezultatul plăcerii de a privi. Dincolo de asta, orice lucru pe care îl întâlnești, dacă ți se pare neimportant, e o problemă cu tine. Am vrut să transmitem exact bucuria de a lucra și de a crea.”

Expoziția poate fi vizitată până la 1 mai, iar intrarea este liberă.

Andrei VORNICU

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Casa de Producţie TVR vă propune „Efectul Genovese” de Alina Nelega, un film de televiziune în regia lui Jon Gostin

Efectul Genovese face referire la celebrul caz al lui Kitty Genovese, care în noaptea de …

Share
Share