Ministrul Petre Daea se opune practicilor neloiale din industria alimentară Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 100 Vizualizări

Ministrul Petre Daea se opune practicilor neloiale din industria alimentară

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat la reuniunea Consiliului de miniștri AGRIFISH care a avut loc la Luxemburg, în cursul săptămânii trecute.

Printre cele mai importante subiecte din agenda Consiliului s-au aflat : practicile comerciale neloiale din cadrul lanțului de aprovizionare cu produse alimentare, risipa de alimente, planul de gestionare a pescuitului în apele occidentale.

Consiliul a luat act de prezentarea de către Comisie a unui proiect de directivă privind practicile comerciale neloiale din cadrul lanțului de aprovizionare cu produse alimentare. Adoptarea finală de către Parlament este precedată de o serie de etape de lucru, cum ar fi:

  • prezentarea detaliată în cadrul reuniunilor Comitetului special pentru Agricultură (23 și 30 aprilie 2018)
  • discutarea în Consiliu, în cadrul grupurilor de lucru la nivel de experți ( 23 mai 2018)
  • prezentarea unui raport de progrese la Comitetul special pt Agricultură ( iunie 2018)
  • sub președinția Austriei se vor continua activitățile în cadrul grupurilor de experți (iulie 2018)
  • în perioada președinției României se estimează posibilitatea încheierii negocierilor și adoptarea Directivei.

 

Conform proiectului de Directivă, practicile comerciale neloiale care trebuie interzise sunt:

– plățile întârziate pentru produsele alimentare perisabile;

– anulări ale comenzilor în ultimul moment;

– modificări unilaterale sau retroactive ale contractelor;

– obligarea furnizorului să plătească pentru produsele pierdute sau nevândute.

Referitor la directiva UE privind practicile comerciale neloiale din cadrul lanțului de aprovizionare cu produse alimentare, ministrul Petre Daea a declarat: ”Amplitudinea fenomenului și aria lui de exprimare impune clarificări juridice pentru toți actorii de pe piață, nu numai pentru IMM-uri, care sunt doar o parte a lanțului alimentar și să nu lăsăm verigi slabe și, îl citez încă o dată pe comisarul Hogan ″tăria unui lanț este dată de cea mai slabă verigă!″ Să nu fie aceasta! În concluzie, salutăm demersul, susținem efectiv măsurile propuse și vom contribui la îmbunătățirea lor.”

Miniștrii au realizat un schimb de opinii cu privire la modalitățile de a reduce risipa de alimente în UE și au analizat progresele înregistrate în punerea în aplicare a concluziilor privind pierderile și risipa de alimente în concluziile Consiliului din iunie 2016.

Pe tema risipei alimentare ministrul Petre Daea a afirmat că această problematică este complexă și impune angajament și determinare în identificarea celor mai eficiente soluții.

La nivel național, membrii subcomisiei constituite în cadrul Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților au expus punctele de vedere cu privire la proiectul de modificare a Legii nr. 217/2016 privind risipa alimentara și la amendamentele aflate in Parlament. S-a stabilit ca participanții să transmită în scris observațiile discutate, urmând ca în săptămâna curentă sa aibă loc o nouă reuniune a subcomisiei, în care sa se analizeze toate articolele. Votul final in Comisia de Agricultura va avea loc in săptămâna 30 aprilie – 4 mai 2018.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE