Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, la Conferințele BookLand Evolution: „Cultura și performanțele tale nu ți le poate lua nimeni” Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 194 Vizualizări

Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, la Conferințele BookLand Evolution: „Cultura și performanțele tale nu ți le poate lua nimeni”

Cu ocazia celei de-a 5-a ediții a Conferințelor BookLand Evolution susținute la Palatul Culturii în perioada 16-20 aprilie, Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean (președintele Senatului Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș) s-a numărat printre cei 15 speakeri care le-au vorbit tinerilor prezenți despre importanța deciziilor care le trasează viitorul fiecăruia în parte.

Cornel Sigmirean și-a prezentat traseul profesional începând cu primele pâlpâiri ale pasiunii față de viață, cultură și umanitate, a evidențiat calitățile care l-au distins, dilemele sale, dar și provocările pe care le presupune vocația de istoric. Maniera directă, prietenoasă și plină de umor în care și-a expus povestea vieții a rezonat cu audiența, care l-a urmărit cu interes și l-a aplaudat, în final, cu elan.

Inteligența emoțională este esențială

„Nu am avut un plan teleologic, adică programat. Viața este plină de surprize, nu știm exact ce ni se întâmplă. Cred că o mare parte din rezultatele și realizările noastre sunt datorate hazardului, unor întâmplări. Psihologii spun că nu contează cât de mare e coeficientul de inteligență, ci contează inteligența emoțională, capacitatea de a ști să iei decizii, să te orientezi în anumite situații. Eu cunosc foarte mulți oameni foarte dotați, foarte inteligenți, dar care nu pot să se laude cu o carieră extraordinară. Printre studenții mei au fost unii străluciți care, întâlnindu-i într-un context anume și povestindu-mi despre performanțele lor, nu aș putea spune că au reușit prea mult. Sigur că depinde și cât ne impunem în viață, dar nici aici nu avem o rețetă”, a spus Cornel Sigmirean în deschidere. Totodată, istoricul a marcat și prima decizie personală care avea să îi contureze drumul pe care îl va urma apoi: „Când am fost elev în clasa a 8-a, m-am hotărât să urmez liceul. Acum mi se pare ceva firesc, dar atunci doar 30% dintre absolvenţi urmau liceul, majoritatea mergeau la școli profesionale, de aceea părinții mei nu aveau o problemă în a căuta un electrician sau un instalator. Eu am, pentru că acum nu prea sunt meseriași.”

A urmat liceul real-uman, iar spre final, se întreba ce facultate să urmeze. În primă instanță a fost atras de geologie, dar i-au surâs și chimia și filosofia. Mai mult decât orice, însă, îi plăcea să citească.

„În general nu-mi place să fac lucruri programate, sub presiune, constrâns. Îmi place libertatea, urăsc disciplinarea mea excesivă. Sunt un om cu bun simț, dar nu sunt prea disciplinat” a recunoscut istoricul.

Concurență feroce la admitere

În anii de liceu a citit foarte multă literatură, cu precădere cea existențialistă, și autori precum Kafka, Céline, Camus și Sartre. În cele din urmă, a găsit o formulă care să-i împace pasiunile și s-a decis să urmeze Facultatea de Istorie și Filosofie, care cuprindea două specializări. Profesorii, însă, nu l-au încurajat, și i-au spus că ar fi mai bine să renunțe, pentru că nu prea sunt șanse de reușită. Pe atunci erau doar trei universități care aveau aceste specializări: la Cluj, la București și la Iași.

„M-am dus la Cluj și știu că erau vreo 476 de candidați pe 15 locuri. Norocul meu că m-am numărat printre cei care au luat examenul și am devenit student la Istorie-Filosofie. Acum, retroactiv, mă gândesc că au fost cei mai frumoși ani și continui să le spun la toți că anii de studenție sunt cei mai frumoși.”

Cu toate acestea, n-au fost ani ușori, fiindcă studenții aveau peste 40 de ore pe săptămână pe parcursul a 6 zile de studiu care cuprindeau multe lecturi și o concurență mare pentru burse. Cornel Sigmirean a recunoscut că s-a simțit mai liber ca oricând și asta trăind în regimul comunist, totalitar, unde erau multe restricții.

Cornel Sigmirean a apreciat oferta bogată a Clujului, care cuprindea expoziții, evenimente culturale, spectacole de teatru și filme, dar și fete frumoase, în special cele de la Litere.

„Până aici, a contat în viața mea hazardul și opțiunile mele. Dar în primul rând, pasiunea pentru lectură, plăcerea de a descoperi, iar istoria îți oferă enorm de multe șanse să cunoști și pot să vă spun că este cea mai complexă știință.”

Pledoarie pentru universitate

Cornel Sigmirean a explicat munca de arheolog pe care o face în permanență istoricul pentru a redescoperi adevăruri și a le reactualiza conform celor mai recente informații. Munca istoricului nu se termină niciodată pentru că acesta consemnează atât trecutul imediat, dar încearcă să înțeleagă și etape situate uneori în negura timpului și felul în care umanitatea a evoluat în acel moment. De asemenea, una din marile provocări ale istoricului este că niciodată nu are sentimentul că ceea ce a descoperit el acuma este absolut adevărat, pentru că o altă descoperire îl infirmă sau confirmă.

„În concluzie, sunt multe lucruri care merită făcute. Proiectele voastre merită să le duceți până la capăt și e esențial să urmați o universitate, pentru că universitatea înseamnă libertate, nu ca instituție și corporație, ci ca libertate individuală. Niciodată nu vei fi mai protejat în viață decât atunci când ești student. Prin universitate poți ajunge mai sus în plan cultural și social. Iar puterea pe care ți-o dă studiul nu se compară cu o altă putere. Oricând o criză financiară îți poate prăbuși tot edificiul construit, dar inteligența, cultura și performanțele tale nu ți le poate lua nimeni. Sunt convins că, prin răbdare, de fiecare dată munca intelectuală și performanțele îți vor aduce succes și glorie. Dacă ai și șansa de a urma o școală doctorală, să obții un doctorat și să faci o carieră universitară, bucuriile vor fi și mai mari.”

La final, Cornel Sigmirean a subliniat că educația universitară este cel mai bun sfat pe acre îl poate oferi tinerilor aflați în pragul Bacalaureatului: „Îndemnul meu este să mergeți acolo unde vă simțiți bine, să urmați o carieră unde vă cheamă conștiința și unde simțiți că inteligența voastră se acomodează. Ceea ce faci cu pasiune înseamnă aproape 100% reușită, dar mai contează și norocul, nevasta și prietenii.”

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE