Protecţia datelor personale, pe înţelesul elevilor de la Liceul de Artă Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1026 Vizualizări

Protecţia datelor personale, pe înţelesul elevilor de la Liceul de Artă

Liceul Vocaţional de Arte Târgu-Mureş a găzduit recent, în data de 17 aprilie, festivitatea de deschidere a proiectului educațional „Artă şi Drept. Protecţia datelor cu caracter personal văzută prin prisma tinerilor artişti”, etapa I – constând în susținerea unei prezentări informative, cu rolul introducerii în această tematică a elevilor şi a cadrelor didactice a Liceului Vocaţional de Arte Târgu-Mureş, din cadrul profilului artistic, specializarea Arte Plastice și Decorative.

Teme interesante, de actualitate

Inițiatorii şi coordonatorii proiectului sunt conf. univ. dr. Nicolae Ploeşteanu – directorul Centrului pentru Protecţia Datelor din cadrul Universităţii “Petru Maior” din Târgu-Mureș și prof. Veer Renata Claudia – directorul Liceului Vocaţional de Artă Târgu-Mureș.

„S-au atins noțiuni precum dreptul la viață privată, prelucrarea datelor cu caracter personal dar şi normele referitoare la libera circulaţie a datelor cu caracter personal, care au ca temei juridic Regulamentul general privind protecția datelor, care devine aplicabil începând cu data de 25 mai 2018”, a precizat conf. univ. dr. Nicolae Ploeşteanu.

Dialog interactiv cu elevii

La eveniment au participat experţi în protecţia datelor cu caracter personal din cadrul Centrului pentru Protecţia Datelor: Hilda-Monica Şumălan, Székely Barnabás, Darius Fărcaş și Cristina-Maria Sângeorzan. ,,Ce înțelegeți prin viață privată?”, ,,Ce înţelegi prin date cu caracter personal?”, ,,Cine folosește Facebook?”,  ,,Faptul că sunteți supravegheați video în curtea liceului, reprezintă o încălcare a vieții private sau nu?”, au fost doar câteva din întrebările interactive inițiate, la care elevii au fost foarte receptivi iar răspunsurile lor – “pentru mine datele cu caracter înseamnă numele meu, CNP-ul din buletin”, ,,datele cu caracter personal se referă la viaţa mea privată, ce fac eu după ce plec de la liceu”, ,,eu cred că şi numărul meu de telefon este o informaţie cu caracter personal” – au evidenţiat modul în care aceștia înțeleg conceptul de viață privată și de prelucrare a datelor cu caracter personal.

„Receptivitatea elevilor a atins cote maxime atunci când s-au adus în discuţie reţelele de socializare – Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter – precum şi pericolele la care ne expunem când postăm aspecte din viața noastră pe reţelele de socializare. Minorii sunt o categorie foarte expusă intruziunilor în viața privată, publicarea de date cu caracter personal în mediul online poate avea deseori urmări foarte grave asupra vieții lor private. În acest sens le-a fost prezentată liceenilor o cauză prin care CEDO a condamnat la 1 februarie 2018 statul italian, pentru că nu întreprins toate măsurile rezonabile și în timp util pentru ca o tânără de 13 ani să nu devină victima unor hărțuiri sexuale pe Facebook și ulterior a unui viol – cauza V.C. împotriva Italiei. De asemenea, li s-a prezentat și un caz răsunător, petrecut în urmă cu câțiva ani când datele personale din conturile a 77 milioane de utilizatori ai rețelei Sony PlayStation au fost furate – nume, prenume, adresă, e-mail, cont bancar, parole etc. – dar și un caz particular de spargere a unui cont bancar ca urmare a folosirii serviciilor de plată online. Pe lângă alte cauze de încălcări a vieții private din jurisprudența CEDO și CJUE, elevilor li s-a pus la dispoziţie primele două numere ale buletinului informațional GDPR Weekly News – care  conţine o serie relevantă de cazuri practice, știri și cazuistică GDPR. Aceste materiale au un rol important în conștientizarea problematicii deoarece consolidează crearea unei imagini complexe asupra noţiunilor de: ,,viață privată”, ,,prelucrarea datelor cu caracter personal”, ,,date personale”, ,,operator de date”, ,,persoană vizată”, etc. prezentându-se cazuri practice de încălcări ale dreptului la viață privată, precum: comercial, medical, mass-media sau în cazul ordinii publice și siguranței naționale”, a subliniat directorul Centrului pentru Protecţia Datelor din cadrul Universităţii “Petru Maior” din Târgu-Mureș.

Expoziţie în pregătire

După etapa de prezentare, urmează cea de a doua etapă a proiectului, cea de realizare a lucrărilor artistice din diferitele secţiuni înscrise în competiție, respectiv pictură, arhitectură, grafică şi prelucrarea computerizata a imaginii, coordonate de profesorii de specialitate cooptaţi în proiect: Kolumban Kantor Zita, Căpriță Petre, Anamaria Felvinczi, Munteanu Mariana, Grama Liviu, Șerban Mariana, Nagy Annamaria, Garniță Călinescu Alexandra. Întreg proiectul se va finaliza cu cea de a treia etapă, expoziția lucrărilor artistice într-un cadru festiv la sediul Universității ”Petru Maior”, după o jurizare prealabilă, în cadrul căreia se vor premia cele mai reușite creații care corespund din punct de vedere plastic, compozițional și calitativ temei abordate.

„Vernisajul acestei expoziții va avea loc în data de 6 iunie, ora 12.00 iar lucrările vor fi expuse pentru o perioadă de două săptămâni. Pentru mai multe detalii ne puteți contacta pe pagina de Facebook dedicată evenimentului: Protecţia Datelor prin Prisma Tinerilor Artişti. Mulțumim sponsorului principal al Proiectului, Perla Harghitei SA, pentru susținerea financiară acordată”, a mai transmis conf. univ. dr. Nicolae Ploeşteanu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE