UE, noi reguli pentru alimentele bio. Cum vor fi afectaţi fermierii Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 158 Vizualizări

UE, noi reguli pentru alimentele bio. Cum vor fi afectaţi fermierii

Începând cu anul 2021, mai multe reguli pentru controlul şi certificarea produselor bio vor intra în vigoare în UE, după ce acestea au fost aprobate de către deputaţii europeni reuniţi la Strasbourg, notează Agerpres.

Astfel, după mai bine de trei ani de negocieri, Parlamentul European şi Consiliul UE au validat un acord privind produsele bio. Adoptat cu 466 voturi pentru şi 124 împotrivă, acordul urmează să primească şi avizul formal al miniştrilor din UE, urmând să intre în vigoare din ianuarie 2021.

Acest pachet de reglementări se referă cu precădere la întărirea controalelor din lanţul de aprovizionare a produselor bio, pentru asigurarea unor norme de calitate cât mai ridicate. Mai exact, produsele importate din exteriorul spaţiului intracomunitar vor fi controlate temeinic, pentru a se verifica dacă sunt conforme cu normele europene.

Fermierii europeni, încurajaţi să practice agricultura bio

 

Pe lângă controlul sporit, noul pachet de reglementări urmăreşte să încurajeze fermierii europeni spre a se orienta către agricultura bio. Astfel, micii agricultori pot obţine certificarea bio ca grup, economisind timp şi bani în acest mod. Mai mult, se vor face progrese şi pentru aprovizionarea fermierilor cu seminţe şi animale, pentru o performanţă crescută a acestora în sectorul agriculturii bio.

Totuşi, fermierii se vor confrunta şi cu anumite restricţii privind utilizarea de îngrăşăminte chimice sau pesticide, iar în cazul în care această condiţie nu va fi respectată, fermierii pot pierde certificarea bio, conform hotărârii Parlamentului European.

Până în prezent nu a fost stabilit un prag acceptabil de pesticide care pot fi folosite în agricultura bio, iar acest aspect depinde de legislaţia existentă în fiecare stat membru, legislaţie care diferă extrem de mult de la ţară la ţară.

Produsele bio, o piaţă de peste 30 miliarde de euro

 

Grupul IFOAM-EU, responsabil cu lanţul de producţie bio, consideră că ,,au mai rămas de clarificat mai multe puncte’’, pentru a fi siguri că toate reglementările vor fi aplicate în mod curent de-a lungul tuturor elementelor din lanţul de producţie bio. Conform estimărilor grupului, în anul 2016, agricultura bio ocupa aproximativ 6,7% din terenurile agricole europene, iar vânzările de produse bio au totalizat 30,7 miliarde de euro, cu o creştere medie anuală de 12%.

Sursa: Ştiri Agricole

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE