Aurelian Botezat, agricultură eficientă pe Valea Mureșului Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1774 Vizualizări

Aurelian Botezat, agricultură eficientă pe Valea Mureșului

Printre fermierii reprezentativi ai Văii Mureșului Superior se numără și Aurelian Botezat, administratorul societății Agrom Rom Implex SRL, societate care deține 480 de hectare situate pe teritoriile comunelor Brâncovenești, Rușii Munți și Vătava.

„Primul contact cu activitatea în domeniul agricol a fost în 2006 când am deschis la Reghin un magazin fitosanitar, urmat de alte magazine la Mediaș, Târgu-Mureș și Luduș.Din anul 2009 am început să achiziționăm 50 de hectare de teren în localitatea Vălenii de Mureș, comuna Brâncovenești. Am cumpărat suprafața de teren respectivă, după care ne-am extins încetul cu încetul, astfel că în prezent lucrăm o suprafață de 480 de hectare, sediul fermei fiind în localitatea Râpa de Jos, comuna Vătava. Cultivăm în prezent 160 de hectare de rapiță, 140 hectare de grâu, 100 hectare de soia și 80 hectare de porumb. Am început să intrăm pe partea de producție vegetală în anul 2009. Experiența acumulată în ce privește vânzarea produselor fitosanitare ne-a ajutat foarte mult. Sunt legate cele două componente, vânzarea și producția vegetală”, a declarat Aurelian Botezat.

Achiziția de utilaje din fonduri proprii

Dezvoltarea afacerii nu a fost un proces ușor, dat fiind faptul că proiectele cu finanțare europeană nu și-au găsit finalitatea, astfel s-a apelat la fonduri proprii.

„Am încercat să facem proiecte cu finanțare europeană prin AFIR.  Din păcate nu au fost finalizat din diferite motive. Avem o parte din suprafața de teren și în zona montană. În acest sens, am avut un proiect aprobat, semnat, totul a fost ok, dar din păcate nu ni s-a mai dat banii pentru că cei în măsură au spus că este încadrat greșit. Trebuia ca 50% din teren să fie în zona montană, iar noi aveam doar 30% din suprafață în această zonă, cu toate că legea nu prevedea acest lucru.Am ajuns de ne-am retras. Am mai făcut un proiect, la care am primit de curând un răspuns, că nu e eligibil din cauza punctajului. Bătaia era undeva la 67 de puncte, iar noi aveam doar 57 de puncte. Valoarea acestui proiect era de 600.000 de euro, bani care ne prindeau foarte bine în eficientizarea fermei. Între timp ne-am achiziționat o parte din utilaje, atât second cât și noi, patru tractoare Case și Renault la care se adaugă o combină New Holland de 380 de cai putere achiziționată anul trecut cu 300.000 de euro. În ce privește spațiile de depozitare, avem un spațiu de 1.100 de tone, la sediul fermei din Râpa de Jos. Intenționăm să mai construim o magazie cu o capacitate de 2.000 de tone în acest an, investiție care urmează să fie făcută prin fonduri proprii”, a afirmat Aurelian Botezat.

A meritat tot efortul?

„Eu spun că da, Până la urmă, am început să facem agricultură ca și hobby, dar în timp aceasta a devenit o chestie profesionistă, un business practic. Rezultate nu au întârziat să apară. Putem spune că la grău am obținut  producții medie la hectar de 6.500-6.800 kilograme. La rapiță ne situaăm undeva la 3.200-3.800 de kilograme la hectar. Anul trecut a fost unul mai prost fapt pentru care am obținut o producție de 3.200 de kilograme la hectar, iar în anii buni am făcut și 3.200 de kilograme, chiar 4.000 de kilograme. În ce privește porumbul, anul trecut am obținut 8.200 de kilograme la hectar. A fost un an bun, dar care putea fi și mai bun”, a spus Aurelian Botezat.

În pas cu noile tehnologii

Un capitol esențial în activitatea agricolă îl reprezintă pasul cu noile tehnologii, precum și modul eficient de aplicare a acestora.

„Dacă nu ai utilaje performante, nu poți avea o cultură la potențialul ei maxim, în ce privește semințele. Am achiziționat o semănătoare Horsch Pronto pentru păioase, urmează să ne sosească, utilaj care ne-a costat 35.000 de euro, investiție realizată tot pe fonduri proprii.Contează foarte mult utilajul cu care semeni, dar și când semeni, nu în ultimul rând ce ai semănat și ce tehnologie ai folosit. Acestea sunt lucrurile de care trebuie să ții cont. Din ce am investit de la începutul activității încă nu am recuperat, dar încet și cu treabă bună vom reuși. Noi ne-am axat foarte mult pe achiziția de teren agricol, 70% din suprafață e teren proprietate personală, restul fiind luat în arendă”, a explicat fermierul.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE