Home / Agricultura / Fermierii pensionari ar putea rămâne fără subvenţii. Cine se opune deciziei

Fermierii pensionari ar putea rămâne fără subvenţii. Cine se opune deciziei

Distribuie

Conform unui nou amendament supus la vot în Parlamentul European, fermierii pensionari care beneficiază de subvenţii pentru exploataţiile lor agricole vor avea de ales între  sprijinul financiar european sau primirea pensiilor.

Controversata lege a atras comentarii negative, atât din partea persoanelor direct afectate de această măsură, cât şi din partea unor oficiali europeni. Unul dintre aceştia este şi Daniel Buda, care consideră că decizia ar fi neconstituţională, dar şi imorală, în condiţiile în care există foarte mulţi fermieri activi, care încă practică agricultura.

,,Personal, am votat împotriva acestui amendament, fiind de părere că atât pensia, cât şi subvenţiile obţinute în cadrul unei exploataţii agricole pot coexista. Fără discuţie, vorbim de fermierii activi care fac agricultură. Dincolo de aspectele posibile de neconstituţionalitate, în România procesul de întinerire a agriculturii poate cunoaşte pârghii de altă natură’’, a declarat europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Creştere a schemei de plată pentru tinerii fermieri

 

Oficialul a abordat şi problema întineririi agriculturii europene şi a precizat că aceasta este direct legată de susţinerea financiară a tinerilor fermieri şi de investiţii în tehnologizarea sectorului agricol.

,,În mod cert, agricultura viitorului nu poate fi sustenabilă şi performantă fără ca tinerii fermieri să aibă susţinere financiară şi acces la mecanisme tehnologice de ultimă generaţie’’, mai precizează europarlamentarul.

Buda militează şi pentru continuarea ,,Schemei pentru tinerii fermieri’’ în viitorul exerciţiu financiar al Politicii Agricole Comune (PAC) şi precizează că şi fondurile naţionale ar trebui să-şi crească gradul de alocare peste 2%.

,,De asemenea, este necesară alocarea din cadrul sub-plafonului de peste 2% a unei sume forfetare consistente care să contribuie în mod real la atragerea şi menţinerea tinerilor în mediul rural’’, explică Buda.

Investitorii străini limitează accesul tinerilor la terenuri

 

,,(…) accesul la terenuri reprezintă cel mai mare obstacol în calea noilor fermieri din Europa şi este limitat din cauza ofertei reduse de terenuri de vânzare sau de închiriat din multe regiuni, precum şi din cauza concurenţei din partea altor fermieri (în special investitori străini), investitori şi utilizatori rezidenţiali, accesul la resurse financiare’’, spune Daniel Buda.

În acest sens, parlamentarul european propune înfiinţarea de bănci funciare care sa înlesnească accesul tinerilor fermieri la terenuri şi să asigure privilegierea noilor fermieri din sectorul agricol.

Sursa: Ştiri Agricole


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Comunicat de presă – Municipiul Reghin

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.