Home / Cultură / „Zilele Muzicale Tîrgumureșene”, la ediția 48

„Zilele Muzicale Tîrgumureșene”, la ediția 48

Distribuie

Programul lunii  mai la Filarmonica de Stat Târgu Mureș stă sub auspiciile Festivalului  „Zilele Muzicale Tîrgumureșene” (10-31 mai), manifestare artistică de prestigiu care anul acesta ajunge la a patruzeci și opta ediție.

Ștefan Șimonca-Oprița, debut pe scena Filarmonicii

Primul concert din festival  va avea loc joi, 10 mai, ora 19:00 la Palatul Culturii și îl are invitat pe  Maestrul Kriss Russman din Anglia, aflat în premieră la Târgu-Mureș. Sub bagheta lui va fi interpretată în deschidere dar și în primă audiție  la Târgu Mureș  Idyll-The Banks of Green Willow, o lucrare superbă scrisă de compozitorul englez G. Butterworth la începutul secolului trecut.

„Tradiția festivalului va fi respectată și la ediția din acest an, astfel că în concertul de deschidere vom „lansa” un tânăr solist din țara noastră pe scena tîrgumureșeană de concert. Șansa i-a surâs acum violonistului Ștefan Șimonca-Oprița care va interpreta Concertul pentru vioară și orchestră nr.1 în Re major de Serghei Prokofiev. În partea a doua a concertului, valorosul nostru colectiv simfonic ne va încânta cu interpretarea unei capodopere a genului simfonic, Simfonia nr.5 în mi minor de P. I. Ceaikovski”, a precizat Vasile Cazan, dirijor, Managerul Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș.

Tinerele talente pe scena Filarmonicii

Din festival nu vor lipsi tinerele talente tîrgumureșene, elevii Liceului Vocațional de Artă din Târgu-Mureș, protagoniștii concertului de duminică, 13 mai. Vor urca pe scenă Pethő Rebeka, Moldován Tamás, Flostoiu Ștefan, Benedek Balázs, Boșca Darius, Ferencz Mátyás, Szaniszló Attila și Antal Andrea, acompaniați de orchestra Filarmonicii dirijată de tânărul și talentatul dirijor tîrgumureșean Remus Grama Programul serii cuprinde lucrări concertante din cre ația lui C. Reinecke, H. Vieuxtemps, F. Krommer, Alfred P. Zambarano, B. H. Crussel, F. David, Xian Xianghai și L.van Beethoven.

Alt moment special va fi marți, 15 mai, cu ocazia recitalului extraordinar de pian „Ludwig van Beethoven” pe care îl va susține un foarte mare pianist rus: Boris Spasski dar care actualmente trăiește în Elveția. Joi, 17 mai, vine rândul unui nou moment special, Concertul simfonic dirijat de un renumit maestru al baghetei contemporane, Nicolae Moldoveanu,.

„În deschiderea concertului vom audia o frumoasă lucrare contemporană românească intitulată „Etos”, scrisă de compozitorul clujean Adrian Pop, lucrare ce va fi interpretată pentru prima pe scena Filarmonicii noastre. Apoi, Concertul pentru pian și orchestră nr.2 în Fa major de D. Sostakovici va fi tălmăcit de Naoko Anzai, o excepțională pianistă din Japonia. În partea a doua, ansamblul nostru simfonic va interpreta Simfonia nr.104 în Re major „Londoneza” de J. Haydn”, afirmă directorul Filarmonicii târgumureșene.

Prestigioasa formație camerală a Filarmonicii, Cvartetul de coarde „Tiberius” va fi  și ea prezentă în Festival, având de asemenea un invitat de onoare, pianistul Gregor Desman din Slovenia. Marți, 22 mai, formația va susține un moment de excepție cu lucrări din creația lui J. Haydn, W. A. Mozart și A. Dvořak.

Oaspeți din China

Tot în premieră la Târgu-Mureș va fi și dirijorul Junping Qian din China, câștigătorul ediției de anul trecut a Concursului internațional de dirijat Jeunesses Musicales, București, oaspetele concertului simfonic din 24 mai.

„În deschiderea concertului , oaspetele din China va dirija  Uvertura în stil italian, D 591 de F.Schubert, apoi, soliștii serii, doi talentați și foarte renumiți pianiști din Ungaria,Várjon Dénes și Simon Izabella vor interpreta Concertul pentru două piane și orchestra în Mi bemol major, KV 365 de W.A.Mozart. În partea a doua ne vor încânta superbele armonii ale Simfoniei nr. în Fa major „Pastorala” de L.van Beethoven”, a precizat Vasile Cazan.

”Creațiunea” de Haydn, la închiderea  festivalului

Tradiția spune că ultimul concert al festivalului reunește pe scena Palatului Culturii  cele două mari colective artistice: Orchestra Simfonică și Corul Mixt, programat joi, 31 mai, ora 19:00.

„Am ales pentru acest moment de final o capodoperă a genului vocal-simfonic, Oratoriul ”Creațiunea” de J. Haydn. La pupitrul dirijoral se va afla Maestrul Alexandre Myrat din Franța, domnia sa fiind de ani buni principal dirijor invitat al orchestrei noastre simfonice. Vom fi onorați ca la acest concert să avem în scenă și trei soliști vocali cu o impresionantă carte de vizită și care evoluează pe mari scene de concert din țara noastră și din Europa: talentata soprană tîrgumureșeană Borsos Edith, tenorul Cristian Mogoșan și baritonul Florin Estefan, directorul Operei române din Cluj Napoca”, a subliniat Vasile Cazan.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.