Concluziile celei de-a 5-a Conferinţe Naţionale “Abordări nutriţionale actuale în alergiile şi intoleranţele alimentare” Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 342 Vizualizări

Concluziile celei de-a 5-a Conferinţe Naţionale “Abordări nutriţionale actuale în alergiile şi intoleranţele alimentare”

Asociația Română de Nutriție și Dietetică (ARoND), în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, au organizat, în perioada 4-5 mai 2018, la Hotel Apollo Wellness Club&SPA Târgu Mureș, a 5-a Conferință Națională de Nutriție și Dietetică „Abordări nutriționale actuale în alergiile și intoleranțele alimentare”.

S-au susţinut prezentări și ateliere de lucru de către un lector de la Universitatea din Chicago, SUA și zece lectori de la universități și centre de specialitate din țară și din partea UMF Târgu Mureș. La conferinţă au participat aproximativ 200 de participanți: dieteticieni, medici de familie, medici specialiști, profesori, biologi, chimişti, precum și tineri rezidenți, studenți de la Nutriție și Dietetică, Medicină, Asistență Medicală Generală, Farmacie Balneofiziokinetoterapie și Sport.

Această întâlnire a avut drept obiectiv îmbunătăţirea cunoştinţelor şi aplicaţiilor practice comunitare ale nutriţioniştilor şi diteticienilor din ţară (alături de alte profesii şi specializări medicale) din prisma rolului preventiv şi/sau terapeutic. Participanţii au avut ocazia să afle detalii despre cauzele declanşatoare, mecanismele fiziopatologice, profilaxia, factorii de risc şi terapia dietetică în cazul alergiilor şi intoleranţelor alimentare: „O analiză nutriţională şi elaborarea de diete personalizate pot fi făcute mult mai corect dacă există o strânsă colaborare între dieteticieni, medici de familie, alergologi, internişti etc. Testele de identificare ale alergiilor şi intoleranţelor alimentare vor eficientiza activitatea dieteticienilor, după cum vom vedea pe parcursul evenimentului”, au fost cuvintele de introducere adresate de către asist. univ. dr. Geanina Moldovan.

“Sistemul informatic al CNAS a murit, dar ei se chinuie să-l resusciteze, deşi e mort de la naştere”

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, şef lucr. dr. Remus Şipoş, are anumite nemulţumiri vis a vis de multitudinea de cerinţe pe care trebuie să le îndeplinească medicii de familie. Îşi exprimă acordul privind colaborarea dintre medicii de familie şi dieteticieni: “Medicul de familie e singurul care se ocupă şi de indivizii sănătoşi, restul tratează oamenii cu diverse afecţiuni. Noi îi vedem şi pe cei sănătoşi, ba mai mult, vedem şi obiceiuri alimentare. Dacă într-o familie, toţi sunt supraponderali, ori e ceva genetic, ori ţine de stilul de viaţă. Astfel, identificăm factorii de risc, vedem oamenii care au o patologie cardiovasculară, hipertensivi, vedem pacienţi cu tulburări digestive care iau tot mai multe medicamente şi boala nu este controlată. Mai nou suntem şi super IT-işti. Astăzi, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a confirmat decesul sistemului informatic cu care lucrăm, nu e prima dată, el e mort de la naştere, dar se chinuie să îl resusciteze…exact ca şi pe pensionarul care a murit, dar rudele îl ţin în vitrină pentru pensie.

Din punctul meu de vedere, susţinerea colaborării medic de familie – dietetician, lucrurile stau în felul următor: dacă medicul de familie lucrează până la ora 13, de la ora 14 ar trebui să intre dieteticianul în acel cabinet. De dimineaţă se examinează pacienţii, iar cei care au nevoie de consiliere nutriţională, sunt aşteptaţi la personalul calificat şi anume la dieteticieni, după-masa. Dincolo de profesie, lucrurile trec şi prin stomac. Într-o medicină de bun simţ, pentru sănătatea tuturor, prezenţa dieteticianului este în cabinetul medicului de familie, pe secţia de cardiologie, pe cea de gastroenterologie, alergologie etc”, susţine ferm dr. Remus Şipoş.

Oare sunt utile suplimentele alimentare pentru bunăstarea organismului uman?

Conform unui studiu efectuat de către dr. Remus Şipoş împreună cu doi studenţi ai Facultăţii de Nutriţie şi Dietetică de la UMF, primele trei motive pentru care se apelează la suplimente alimentare sunt: carenţe de anumite vitamine, probleme gastrointestinale, dorinţa de a slăbi. De multe ori se cheltuie mult şi pentru puţin, iar pentru pacienţi ar fi mai ieftin să beneficieze de sfatul dieteticianului.

Acesta susţine şi o prezentare liberă legată de diferenţele notabile dintre antibiotice şi suplimente alimentare, precum şi importanţa de a ne consulta cu dieteticienii înainte de a lua fel de fel de suplimente alimentare “după ureche”. Ne îndeamnă să alegem o alimentaţie corespunzătoare, în detrimentul plasticului “natural” inclus în cutiile de suplimente. Aduce în discuţie un sondaj privind nişte date comparative medic-pacient despre consumul de suplimente alimentare.

“Este greu a delimita care este limita dintre supliment şi medicament. Mergi la medic, îţi dă o reţetă compensată şi încă una mică, unde s-ar putea să fie trecut un supliment. Dacă nu se întâmplă asta în cabinet, mergi la farmacie după 3 produse şi ieşi de acolo cu 5. Rolul suplimentelor e de a ne trata, teoretic. Dar oare cât e mit şi cât e adevăr? Noi nu avem răbdare să fim corect informaţi din cauza cozilor care sunt în farmacii, nu avem timp şi răbdare să solicităm informaţia. E important să citim ce scrie pe cutie, mai ales cu litere mărunte. Ce căutăm în prospect? Denumirea de medicament sau de supliment alimentar. Autorizaţia de punere pe piaţă este extrem de importantă: Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Toate suplimentele trebuie să aibă tiparit pe cutii că sunt suplimente alimentare, altfel au o problemă. Ele pot fi notificate de Serviciul Naţional pentru Plante Medicinale Aromatice şi Produse ale Stupului (SNPMAPS) sau de către Ministerul Sănătăţii. Cutiile pe care scrie 100% natural, au în interior blistere cu nişte capsule de plastic, se înghite toată capsula. Plasticul acela o fi 100% natural? Deci avizul SNPMAPS nu este suficient pentru siguranţa pacientului că acel produs e natural. Medicamentele se folosesc pentru tratarea sau prevenirea bolilor, pe când suplimentele sunt destinate să completeze o dietă normală, deci nu au un rol medical. Veţi găsi suplimente medicale pe care sunt recomandări pentru prevenire, tratare a unor boli, ceea ce din punct de vedere medical, nu este în regulă. Conţinutul în substanţă activă a unui medicament e strict controlat, iar cel în anumite substanţe a unor suplimente nu este controlat, ceea ce este dăunător pentru sănătate.

92% din medicii de familie chestionaţi, recomandă suplimente alimentare, în special pentru imunitate, lipsă de vitamine, probleme gastrointestinale. Aceste probleme pot fi combătute printr-o alimentaţie corespunzătoare. Omul, în loc să apeleze la sfatul dieteticianului, îşi cumpără nişte bumbi de plastic.

1 din 5 suplimente alimentare recomandate sunt folosite pentru slăbire. Cel mai greu e să slăbeşti printr-un stil de viaţă sănătos, cel mai simplu e să iei o pastilă de slăbit

55% dintre medicii de familie chestionaţi, mai exact unul din doi, consideră că aceste produse pot avea un risc alergen. Compoziţia suplimentelor este una aleatorie, poate da sau nu alergii. În marea majoritate a cazurilor, pacienţii apelează la un supliment alimentar în funcţie de reclama de la TV şi de preţul produsului sau se ghidează după sfaturile vecinilor, din păcate”, conculzionează dr. Remus Şipoş.

Necesitatea unei consilieri psihonutriţionale, “Ileana Cosânzeana era frumoasă şi înaltă ca o trestie, nu apare nicăieri în poveştile populare o Mărie grasă”

În ceea ce priveşte importanţa consilierii psiho-nutriţionale în cazurile de intoleranţă alimentară, conf. univ. dr. Maria Paşca, aduce câteva lămuriri printr-o interacţiune directă cu participanţii la conferinţă, nu înainte de a ne ruga pe fiecare să executăm anumite mişcări fizice de relaxare a musculaturii şi a minţii: “Rolul nostru fundamental este de a fi alături de pacienţii care se află în impas, tocmai pentru a-i ajuta să revină la starea iniţială de sănătate. Totul porneşte din minte, prin găsirea unui echilibru între starea trupească, ambalajul exterior şi suflet, ambalajul interior.

Uitaţi-vă cum arată copii noştri astăzi. Îi dai de-a dura pe majoritatea. Lucian Blaga zicea că România e dodoloaţă, e adevărat, dar asta nu înseamnă să fim tot mai graşi. Ileana Cosânzeana era frumoasă şi înaltă ca o trestie, nu apare nicăieri o Mărie grasă în poveştile populare. Făt Frumos era înalt ca bradul.

Copilului de 5-6 ani nu îi pot spune că nu are voie să mănânce anumite alimente pentru că îl inciţi şi mai tare să-şi dorească acel lucru, e indicat să i se spună: te înţeleg că eşti aşa, dar hai să vedem ce s-a întâmplat de ai ajuns aici…”, dr Maria Paşca sublinează importanţa alimentaţiei pentru a avea o viaţă liniştită şi fericită, creearea unui echilibru între trup şi suflet fiind esenţială.

Alergia la carnea roşie, rolul testării nutrigenetice în alergiile şi intoleranţele alimentare (Testul Advanced NGx), relaţia dintre stresul emoţional şi boala psihosomatică vor fi subiectele abordate în următorul articol de sănătate din cotidianul Zi de Zi.

A consemnat Denisa MORAR

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE