Home / Eveniment / Relația dintre stres și afecțiunile gastro-intestinale. Alergia la carnea roșie. Dieta nutrigenetică

Relația dintre stres și afecțiunile gastro-intestinale. Alergia la carnea roșie. Dieta nutrigenetică

Distribuie

Asociația Română de Nutriție și Dietetică (ARoND), în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, au organizat, în perioada 4-5 mai 2018, la Hotel Apollo Wellness Club&SPA Târgu Mureș, a 5-a Conferință Națională de Nutriție și Dietetică „Abordări nutriționale actuale în alergiile și intoleranțele alimentare”.

Sindromul intestinului permeabil, relaţia dintre stresul emoţional şi boala psihosomatică, alergia la carnea roşie, rolul testării nutrigenetice în alergiile şi intoleranţele alimentare (Testul Advanced NGx), au fost unele dintre subiectele abordate pe parcursul sesiunilor de discuții.

Cum anume răspunde organismul uman în cazul alergiilor?

Mecanismul apariției alergiilor este legat de bariera noastră intestinală. Ea este cea care creează intoleranța orală. Când avem de-a face cu leziuni ale intestinului subțire, apar perturbările care duc în final la alergie, cu apariția inflamației cronice.

Despre aceste afecțiuni, apariția inflamației la nivelul intestinului subțire și utilitatea unui test ImuPro, în special în prevenție, a vorbit Andrada Militaru, reprezentant al companiei germane R-Biopharm Group: “Sunt o serie de factori care pot genera leziuni ale intestinului subțire, printre care stresul joacă un rol important. De asemenea, tratamentele cu antibiotice, o dietă haotică grăbesc instalarea acestei inflamații.

Ajungem la sindromul de intestin permeabil care este tot mai frecvent în lumea medicală. Microbiomul, cel mai nou descoperit organ, ne spune că felul în care fiecare organism digeră alimentele este diferit. Un intestin care nu digeră corect, duce în timp la o patologie gravă.

Anticorpii IgG sunt implicați în răspunsul imun al organismului uman atunci când alimentele nu sunt digerate corect, pe fondul unor leziuni intestinale, ceea ce înseamnă că o expunere repetată la un anumit aliment, combinată cu răspunsul sistemului imunitar, într-un intestin subțire cu bariera lezată, duce la inflamație. Neidentificarea alimentului declanșator duce în final la cronicizarea inflamației. Acest răspuns imun trebuie evaluat, astfel încât să înlăturăm cauza primară.

Testul ImuPro este o dozare a anticorpilor IgG prin metoda ELISA ( n.r. – o reacție imunoenzimatică). Acesta oferă recomandări personalizate post-testare, bazate pe analize de sânge complexe și precise pentru alergiile alimentare IgG-mediate. 270 de alimente sunt testate. Împreună cu rezultatul testului de sânge, veți primi recomandări nutriționale individualizate”, Andrada Militaru explică participanților modalitatea prin care am putea să ne construim cu toții o stare de bine, făcând pașii corecți către o sănătate mai bună.

Realitatea este cauza principală a stresului pentru cei ce sunt în contact cu aceasta. Boala este un factor de stres pozitiv.

Psihologul Melania Cozma, psihoterapeut de familie, oferă detalii referitoare la relația dintre stresul emoțional și boala psihosomatică, dintr-o perspectivă sistemică. Consideră că stresul nu există, ci este un răspuns specific fiecărui individ la stimulii înconjurători și modalitatea prin care acesta îi percepe la nivel psihologic: “Oare există stresul? E acolo, fuge după noi? Ne prinde? Stresul este ca un condiment, dacă îl pui în măsura în care trebuie în viață, îți face bine, iar în momentul în care este prea mult, începe să dezguște, să dea arsuri sau chiar să te sufoce. Oare există alergie la stres? El nu este neapărat existent de sine stătător, ci se formează în umbra unui eveniment, în funcție de anumite percepții sau interpretări pe care noi le dăm unor situații. Cum putem combate stresul? Încercarea forțată de a scăpa de un stres când acesta pune stăpânire pe tine, nu face decât să ne facă anxioși, mai puțin capabili. De aceea, încercarea de a elimina un stres se face treptat și prin metode foarte bine stabilite, cu fixarea unor obiective realizabile.

Ce foloase îmi aduce stresul? Dacă e în cantitate normală, este un factor în motivație, ne ajută să ne adaptăm și să reacționăm mai bine la mediu. În momentul în care crește în intensitate sau e pe o durată lungă de timp, ajunge să ne epuizeze. Simțim o durere psihologică în acel moment. Apar atacurile de panică, dar și senzația că îți fuge pământul de sub picioare, iar stresul pune stăpânire pe viața ta.

Există o influență a mediului asupra noastră, dar percepția persoanei vis a vis de stresor este cea mai importantă. Boala este și ea un factor de stres, dar unul pozitiv. În momentul în care ni se dă un diagnostic, organismul nostru începe lupta pentru combatere a bolii, ne adunăm energia pozitivă necesară pentru a depăși momentul critic al afecțiunii, prin urmare, ne stresăm benefic pentru sănătatea noastră”, concluzionează psihoterapeuta.

Alergia la carnea roșie – noi provocări

Printr-o modalitate de abordare nouă, șef lucr. dr. Corina Ureche, aduce în atenția medicilor din sală conceptul de alergie la un carbohidrat (zahar) din carnea roșie, comparând-o cu tipica alergie la proteinele conținute în acest tip de carne: “Alergiile la substanțele proteice, în special la cele care intră în compoziția cărnii roșii sunt cunoscute și răspândite. De obicei, componenții proteici sunt cei care dau reacții alergice, dar în 2009  s-a concretizat elaborarea conceptului de alergie la un carbohidrat, mai exact o galactoză, generic numită alfa-gal. E o structură de tip carbohidrat, prezentă în carnea roșie. Ciudățenia este nu numai structura alergenului, ci și faptul că simptomele debutează la 4-6 ore de la ingestia de carne roșie (de porc și de vită). Alergiile tipice au un debut rapid (15-20 minute) după expunerea la alergeni, aici e vorba de unul tardiv. Acest fapt este incitant, dar nu pentru pacientul care poate să ajungă în stare de șoc anafilactic la urgențe, ci pentru cel care încearcă să pună diagnosticul etiologic (de cauză). Reacția alergică nu apare niciodată la prima expunere. E necesar o sensibilizare în prealabil cu formare de anticorpi, iar la a doua ingestie de carne roșie, apar și consecințele”.

Alergia alfa-gal la carnea de porc și de vită e o reacție la galactoza conținută în aceasta

Nu există o enzimă care să ajute la sinteza acestei alfa-gal, în mod normal, omul nu sintetizează alfa-gal. El trebuie să o primească “în dar” de undeva pentru a putea să reacționeze ulterior: “Alergia se dezvoltă după ce persoana în cauză a fost înțepată de o căpușă care are rol de vector. Ele se hrănesc cu sângele mamiferelor, preiau de acolo alfa-galul, îl introduc de la nivelul tractului lor digestiv în pielea și circulația omului și astfel apare secreția de anticorpi. La o următoare expunere, când pacientul consumă carne roșie, se poate să apară reacția de tip alergic tardivă, dar gravă.

În cazul persoanelor care dezvoltă acest tip de alergie nu este necesară trecerea la vegetarianism. Sunt supuse riscului de a face alergii doar la carnea roșie, ele pot mânca în continuare carne de pui sau de pește.

Anumite preparate medicamentoase (de exemplu, unele tratamente anticanceroase, preparate din ser de bovină) pot fi implicate în declanșarea reacțiilor alergice; valve etiologice de proveniență porcină pot conține alfa-gal, iar după o intervenție chirurgicală ne putem trezi cu instalarea unui șoc anafilactic”, concluzionează dr. Corina Ureche.

Ce este dieta nutrigenetică?

Prof. univ. dr. Mihai Niculescu, Fondator și CEO Advanced Nutrigenomic (USA), expert recunoscut pe plan internațional în ceea ce privește nutrigenomica, a vorbit despre ce înseamnă aceasta și cum poate fi implementată, rolul testării nutrigenetice în alergiile și intoleranțele alimentare, testul Advanced NGx: “Nutrigenetica reprezintă modul prin care se poate modifica sau găsi necesarul nutritive, în funcție de fondul genetic al fiecărei persoane. Este știința de ultimă generație care se concentrează pe studiul modului în care caracteristicile genetice individuale afectează raspunsul la nutrienți (relația dintre gene și alimentație, propriul metabolism, mediul de viață și predispozițiile individuale).  Variațiile genetice pot influența modul în care metabolizăm alimentele, jucând, astfel, un rol important în determinarea regimului nutrițional care să funcționeze în cazul fiecărei persoane.

Testul Advanced NGx este un test genetic care furnizează informații, validate științific, cu privire la:

– Variațiile genetice care definesc necesarul de nutrienți pentru adulții sănătoși;

– Variații genetice la femeile însărcinate și care sunt relevante pentru caracterizarea nevoilor nutritive în sarcină și lactație, cu scopul reducerii riscurilor anomaliilor de dezvoltare fetală și postnatală;

– Variații genetice asociate cu numeroase riscuri metabolice, și pentru care există soluții de management nutrițional;

– Variații genetice cauzale anumitor boli metabolice/boli genetice rare;

– Variații genetice asociate cu managementul unor tratamente medicale (teste farmacogenetice)

– Variații genetice de interes pentru managementul nutrițonal al persoanelor active fizic/sportivilor;

– Teste de screening genetic al unor mutații asociate unor boli grave cum ar fi anumite neoplasme cu asociere genetică (BRCA1/BRCA2), fibroza chistică, etc”.

 

A consemnat Denisa MORAR

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   
Loading RSS Feed

De asemenea, verificati

Bilanțul final al proiectului „Din grijă pentru tine”. Dr. Simona Gurzu: “Doar 30% din cei consultați au fost declarați sănătoși fizic”

Distribuie În intervalul 10-12 martie s-a derulat, la Târgu Mureș, proiectul „Din grijă pentru tine”, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.