„Împreună cu LIDL pentru un viitor mai bun – 2018”. Proiect despre compostare, la Fundaţia “Oasis” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 724 Vizualizări

„Împreună cu LIDL pentru un viitor mai bun – 2018”. Proiect despre compostare, la Fundaţia “Oasis”

Lidl România acordă o finanţare în valoare de 155.000 de lei, prin programul de granturi „Împreună cu LIDL pentru un viitor mai bun – 2018”, pentru derularea proiectului „CompostCool! Natura – şcoala viitorului”, a cărei lansare a avut loc luni, 7 mai, la sediul Fundaţiei de Ecologie Umană „Oasis” din Târgu-Mureş.

Görög Ilona: „Este o finanţare care ne onorează”

Proiectul se va desfăşura până în toamna acestui an, în parteneriat cu Asociaţia Rhododendron din Târgu-Mureş, Şcoala Gimnazială nr. 7 din Târgu-Mureş, Liceul Tehnologic „Electromureş” din Târgu-Mureş, Şcoala Gimnazială „Dr. Bernády Győrgy” din Târgu-Mureş, Şcoala Gimnazială „Augustin Maior” din Reghin şi Asociaţia de Proprietari nr. 823 din Târgu-Mureş.

„Dorim să ne focusăm toată atenţia şi energia asupra acestui proiect finanţat de Lidl. Este o finanţare care ne onorează, pentru că a fost o competiţie deosebită”, a spus, în deschiderea conferinţei de presă, Görög Ilona, preşedintele Fundaţiei de Ecologie Umană „Oasis” din Târgu-Mureş, ONG care organizează şi sprijină programe pentru protecţia mediului, de dezvoltare socială, personală şi comunitară, precum şi promovarea sănătăţii spirituale şi fizice.

„La 18 ani de la un proiect anterior, acum lansăm acest nou proiect, datorită unor colaboratori talentaţi, tineri şi entuziaşti. Îi avem aici pe Szakács László şi pe Szilágyi Kinga, care au contribuit la conceperea acestui proiect”, a completat Görög Ilona.

Interes pentru dezvoltarea sustenabilă a spaţiilor verzi

Proiectul este coordonat de Szakács László, reprezentant al Asociaţiei Rhododendron din Târgu-Mureş, care a transmis mulţumiri tuturor partenerilor şi şi-a exprimat speranţa într-o colaborare bună cu ADI Ecolect Mureş, Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş şi alte instituţii reprezentative pentru protejarea mediului înconjurător.

„Ideea proiectului este de a promova o activitate arhicunoscută şi realizată parţial de toată lumea. Compostarea nu este un lucru nou, este ceva, practic, normal, doar că nu prea se face”, a precizat Szakács László.

Reprezentantul Asociaţiei Rhododendron a mai arătat că proiectul îşi doreşte să promoveze compostarea în contextul unei dezvoltări sustenabile a spaţiilor verzi.

„Nu putem vorbi doar de compostare, fiind vorba de componenta biodegradabilă a aşa-ziselor deşeuri, când în toamnă-primăvară se taie foarte multă verdeaţă, atât în oraşe cât şi în zona rurală, şi acele cantităţi enorme de masă verde sunt aruncate ori sunt arse sau duse şi transformate în deşeuri. Oarecum, compostarea componentelor biodegradabile din deşeurile casnice pot fi amestecate cu aceste aşa-zise deşeuri colectate din spaţiile verzi, amenajate corespunzător. În această idee, am ales o asociaţie de proprietari care ar putea fi un model de compostare în mod sustenabil, din zonă urbană”, a menţionat Szakács László.

Activităţi interactive în şcoli

Lăzile de compostare vor fi amenajate, atât sub formă de compostoare găurite cât şi negăurite, în zona verde a unui bloc de locuinţe, precum şi în curţile celor patru unităţi de învăţământ partenere, unde vor fi implicaţi în activităţi opt profesori şi circa 350 de elevi din clasele I-VIII.

„La şcoli, vor fi organizate activităţi interactive, de prezentare, în trei – patru clase din fiecare şcoală, iar din acele clase, după participarea la nişte concursuri intra-şcolare, vor ajunge la 10-12 elevi selectaţi care vor participa mai departe la schimburi de experienţă între şcoli, iar la final se va face o excursie în zona Reghinului, la Pădurea Mociar, unde pădurea compostează”, a explicat coordonatorul de proiect.

„Vom realiza aşa-zisele grădini Lidl”

Compostoarele din zona blocului şi din curţile şcolilor vor fi mascate cu material vegetal, respectiv cu arbuşti căţărători, iar la final compostul va fi utilizat pentru dezvoltarea spaţiilor verzi.

„Deocamdată, compostorul este gol, dar sperăm ca la următoarea întâlnire să vă putem arăta deja şi ce se întâmplă în acele compostoare, cum se produce compostul, şi acel compost să fie întors în dezvoltarea spaţiilor verzi, vom realiza aşa-zisele grădini Lidl”, a conchis Szakács László.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE