”Maifest”,  sărbătoarea de mai a sașilor reghineni Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 999 Vizualizări

”Maifest”, sărbătoarea de mai a sașilor reghineni

Forumul Democrat al Germanilor din România împreună cu Biserica Evanghelică C. A. Reghin, cu sprijinul Primăriei Municipiului Reghin și a inimoșilor sponsori, organizează duminică, 13 mai, o nouă ediție a tradiționalei sărbători de mai „Maifest”.

„Ideea reînvierii acestei tradiții a avut-o domnul Bachmann Eernest, fost președinte al Forumului Germanilor din Reghin, eu fiind doar locțiitor al dânsului, astfel că în fiecare an reușim să organizăm tradiționalul „Maifest”, Despre acestă tradiție îmi povesteau părinții și buncii, dar fiind copil nu i-am dat o importanță foarte mare. În vremurile trecute această sărbătoare avea un mod mai simplu de desfășurare, care l-am îmbogățit ulterior după cum am crezut de cuviință. În prezent, programul este mult mai lărgit decât era pe vremea bunicilor.Ca și acum, sașii se întâlneau la biserică, iar după slujbă, alaiul, acompaniat de fanfară  pornea spre Pădurea Rotundă. Fiecare participant își aducea un coș cu merinde, regula fiind una foarte interesantă, servea din coșul vecinului, Seara, la întoarcerea de la pădure, fanfara îi aștepta pe participanți la ieșire de pe actuala stradă Mihai Eminescu. Practic,  începutul și finalul Maifest-ului era însoțit de muzica de fanfară.  În timpurile vechi, după cum îmi povestea mama mea, Maifest reprezenta serbarea primăverii  și a  începerii lucrului la câmp. Atunci, participau și elevii claselor primare, fiecare clasă avea un drapel  purtat de cel mai bun la învățătură din clasa respectivă. Noi am păstrat această tradiție, astfel că la parada de Maifest din acest an fiecare clasă va fi însoțită de un steag, la fiecare clasă în parte, mai puțin clasa pregătitoare. La acestea se vor adăuga Drapelul României, al Uniunii Europene, al Germaniei, Austriei și drapelul sașilor în culorile roșu și albastru”, ne-a declarat Robert Zajzon, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Reghin.

„Ziua Mamei”

O dată cu reluarea tradiției după 1989, Maifest simbolizează și „Ziua Mamei”, motto-ul ales pentru ediția din acest an fiind : „Cine mai are o mamă, să-i mulțumească lui Dumnezeu și să fie fericit”

„După ce a fost reluată tradiția de Maifest, această sărbătoaare simbolizează și „Ziua Mamei”, la propunerea Parohoiei Evanghelice Reghin. În fiecare an de Maifest  avem un motto sugestiv. Pentru acest an, părintele evanghelic Johann Zey a ales motto-ul : „Cine mai are o mamă, să-i mulțumească lui Dumnezeu și să fie fericit”, să le reamintească tuturor participanților cât de mult contează ființa cea mai dragă”, a precizat Robert Zajzon.

Oaspeți din Austria, Germania, Carei și Bistrița

La ediția din acest an a sărbătorii sașilor reghineni sunt așteptați oaspeți din Germania, Austria, precum și din Carei, Bistrița, Sighișoara și Batoș.

„De-alungul timpului am avut oaspeți desoebișți care au onorat cu prezența această sărbătoare de mai de la Reghin, începând de la ambasadori, consuli, înalte fețe bisericești, precum și foști colegi de la secția germană care,  deși erau stabiliți în Germania și Austria, și-au găsit timp să revină acasă cu ocazia acestei sărbători speciale de mai. Tradiția sărbătorii Maifest se mai păstrează în zonele unde sașii formau o comunitate puternică, Mediaș, Sibiu, Bistrița, Brașov, Sighișoara. Pentru acest an am insistat foarte mult pentru o echipă de dansuri populare  formată din șvabi din Carei, care au un port popular extraordinar. Le-am trimis invitația, așteptăm să primim confirmarea că vor fi prezenți la Reghin. Apoi avem oaspeți de la Batoș, Sighișoara și de la Bistrița unde  am trimis invitația la o trupă de toboșari , cu un program foarte interesant. În ce privește personalitățile, am trimis invitații la consulii Germaniei și Austriei, reprezentanților Episcopiatului Evanghelic de la Sibiu, doamnei Smaranda Enache, co-președintele Ligii Pro Europa precum și oficialităților locale și județene.De asemenea, vom avea oaspeți din Austria, din partea Uniunii Sașilor Transilvăneni”, a menționat Rober Zajzon.

„Se vor bucura de un program pe cinste”

Ca și în fiecare an, sărbătoarea va fi deschisă de elevii secției germane din cadrul Gimnaziului „Augustin Maior” cu un program dedicat mamelor, iar la finalul slujbei, toate mamele și femeile vor primi un ghiveci cu flori, după care, în jurul orei 11:15 urmează parada portului popular prin oraș până la Pădurea Rotundă, locul tradițional al sărbătorii de Maifest.

„Invităm pe toată lumea din Reghin și nu numai să participe la această frumoasă sărbătoare, indiferent de nație sau religie. Cu siguranță vor avea ce vedea. Avem peste 200 de elevi la secția germană, dintre care nu toți sunt sași, iar părinții care nu aparțin minorității germane se vor bucura de un program pe cinste, care să bucure pe toată lumea”, a precizat președintele Forumului Germanilor din Reghin.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE