Home / Invatamant / Pedagogia și sportul, elemente esențiale pentru viitoarele generații

Pedagogia și sportul, elemente esențiale pentru viitoarele generații

Distribuie

Liceul Vocațional Pedagogic „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș și-a făcut deja „un obicei” înainte de sfârșitul anului școlar de a-și premia laureatele. Un număr de 12 eleve ale (încă) liceului târgumureșean s-au întors la sfârșitul săptămânii laureate de la un „periplu maramureșean” de succes. În această introducere a apărut în paranteză acel „încă”, deoarece directorul instituției Dorin Lobonț tocmai a anunțat faptul că în viitorul an școlar instituția va deveni „Colegiu Național”. Să revenim la eveniment, în cadrul festivității la care întreg corpul didactic au felicitat elevele de excepție, au fost prezentate laureatele. „Devine deja obișnuință ca la finalele Olimpiadelor Școlare să avem mereu prezențe printre laureați. Putem fi mândri cu elevii, dar și cu dascălii care fac cinste școlii noastre, am ajuns să fim deja o școală „de temut” la fazele naționale, în sensul bun al cuvântului. Trebuie să ne mândrim cu rezultatele obținute de către aceste fete minunate, să-i felicităm și pe cei care le-au îndrumat. Rezultatele din ultimele zile dovedesc încă o dată că liceul nostru îmbină în cel mai armonios pedagogia cu sportul, două elemente esențiale pentru generațiile tinere. Pedagogia este esențială din punct de vedere al procesului educațional, sportul contribuie din plin pentru a avea într-adevăr o minte sănătoasă într-un corp sănătos, iar la noi aceste două se îmbină armonios. Liceul nostru va deveni din anul viitor școlar Colegiu Național, lucru care dovedește că valoarea celor care ies de pe băncile acestei școli sunt apreciate”, a menționat în cuvintele de deschidere directorul Dorin Lobonț.

Surprize, emoții și lacrimi

Fetele premiate au fost foarte plăcut surprinse când în sală a fost adus coșul cu buchetele de flori. Primele felicitate au fost două olimpice la faza finală a Olimpiadei Naționale de Pedagogie. Aceasta s-a desfășurat la Sighetul Marmației, unde eleva din clasa a XII-a B Cristina Maria Borodi s-a clasat pe locul I. Eleva care a avut-o ca îndrumătoare pe profesoara Cristina Macarie a câștigat proba de la secțiunea „Joc și învățare” cu media 8,60. Cu o mult mai mare concurență, la secțiunea „Didactici inovative”, eleva din clasa a XII-a A a îndrumătoarei Oana Moldovan, Denisa Turcu a ocupat locul al III-lea, cu media 9,30. La fiecare categorie au participat în jur de 30 de elevi, astfel încât o clasare pe podium este mai mult decât meritorie.

În cadrul festivității au avut loc alte momente, care mai de care mai emoționante. Următoarele laureate au fost cele 10 componente ale echipei de volei, deja o obișnuintă câștigătoare a trofeului fazei finale a Olimpiadei Sportului Școlar, sau cel puțin a unei medalii în ultimul deceniu. Conduse de pe margine de către profesorii Kemendi Karol și Vita Csaba Attila, voleibalistele liceului au „recidivat”, câștigând din nou trofeul în cadrul turneului final disputat la Baia Mare. Acest lucru era oarecum de așteptat, deoarece aproape întreg lotul este alcătuit din jucătoare ale echipei CSU Medicina CSȘ, multe chiar cu prezențe în Divizia A1. Momentele cele mai emoționante au venit însă la discursul profesorului Kemendi Karol, pentru care sfârșitul acestui an școlar coincide cu încheierea activității, pensionarea. „Efortul făcut de aceste fete este greu de descris în cuvinte. Pe lângă faptul că au rezultate foarte bune la învățătură, au și rezultate deosebite în sport, unele sunt componente ale loturilor naționale de junioare, joacă și în prima echipă a senioarelor, sunt calificate și la junioare. Nu mulți pot realiza ce eforturi presupun toate acestea. Eu sunt la final de carieră și pot afirma că sunt mândru de ceea ce am relizat în acești ani, an de an cu fete de excepție. Vreau să mulțumesc și colegilor diriginți și profesori ai componetelor echipei pentru înțelegere, dar sunt convins că nimeni nu are ce regreta, în afară de mine, pentru care acest drum se încheie aici. O satisfacție a mea este aceea că las în urmă pe cineva care știu că va pune la fel de mult suflet în ceea ce face, la o școală în care pedagogia este esențială, așa cum îi și este numele”, au fost cuvintele exprimate printre lacrimi și aplauze ale profesorului Kemendi.

Cine sunt lauratele

Înainte de nominalizarea celor zece care au urcat pe prima treaptă a podiumului la Baia Mare, cel „nominalizat” de Kemendi, urmașul Vita Csaba a ținut să precizeze faptul esențial că la această reușită a contribuit din plin staff-ul tehnic de la CSU Medicina, care s-a ocupat mai mult de pregătirea jucătoarelor, lucru evident, vorbind despre jucătoare legitimate. Acesta subliniat și caracterul deosebit al jucătoarelor care au știut să treacă peste obstacolele psihologice apărute pe parcursul întrecerii din partea unora. Parcursul echipei a fost însă unul fără greș, cu cinci partide câștigate, fără set pierdut. Deși tragerea la sorți le-au adus în grupă cele mai puternice adversare, mureșencele au trecut în grupa de patru pe rând de LPS Piatra Neamț, Liceul Teoretic „Dante Alighieri” București și Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare. În semifinală au învins Colegiul Național „Coriolan Bredicianu” Lugoj, pentru ca în finală să întâlnească din nou echipa bucureșteană, principala rivală, la toate capitolele.

Campioanele, împreună cu colegele de la club care frecventează alte școli, în această săptămână participă la turneul semifinal de la junioare I, la Câmpulung Muscel. Dar să cunoaștem componența echipei: Camelia-Bianca Morărean Chindea (clasa XII B), Georgian Bodogan (XII C), Rodica Buterez (XII C), Roxana Bicuț, Carla Mărginean și Andreea Cora Niță (toate XI C), Diana Teodora Vereș, Maria Valentina Badea și Carmen Dițu (toate X B), Delia Bianca Bunaciu (IX B).

Pe lângă prezentarea trofeului, cu adevărat minuscul față de valoarea performanței, care va încăpea totuși fără probleme în vitrina care tindea a fi neîncăpătoare, după cum specifica și directorul Dorin Lobonț, s-a menționat și faptul că la finalul competiției două dintre componentele echipei au primit și premii speciale. Căpitan de echipă, Rodica Buterez a fost desemnată cea mai bună trăgătoare, iar Cora Niță cel mai bun ridicător.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Primar mureșean, partidă de amor în aer liber cu o colegă, în timpul programului

Distribuie Primarul comunei mureșene Miheșu de Câmpie, Emil Casoni, a fost surprins de un grup …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.