INTERVIU: Oana Leahu, la Gala UNITER: „Arta cred că este, ca și jocul, un fel de a exista îndrăznind” Altele
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 351 Vizualizări

INTERVIU: Oana Leahu, la Gala UNITER: „Arta cred că este, ca și jocul, un fel de a exista îndrăznind”

Prof. univ. dr. Oana Leahu a fost prezentă la Gala UNITER de la Alba Iulia care a avut loc luni, 7 aprilie, în Cetatea Alba Carolina. La ediția din acest an, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș a primit un Premiu Special „pentru contribuția întregului corp universitar la dezvoltarea vieții teatrale și culturale naționale”. Oana Leahu, în calitate de decan al Facultății de Arte în limba română, a contribuit prin activitatea dumneaei la prestigiul de care se bucură instituția de învățământ la nivel național.

Reporter: Gala UNITER din acest an aduce două premii Târgu-Mureșului: un premiu acordat Universității de Arte și un premiu acordat unui absolvent al Universității de Arte. Care este semnificația acestor premii pentru instituție?
Oana Leahu: Cred că cel mai important sens este să îndrăznim în continuare din ce în ce mai mult pentru că visăm mult, încercăm să facem pentru studenții noștri ceea ce considerăm că le este cel mai folositor și mai valoros pentru a se cunoaște și pentru a fi cât pot fi ei de buni, iar aceste premii ne ajută să înțelegem că poate drumul nostru nu este chiar steril, că poate uneori și reușim ceea ce visăm și ceea ce ne propunem și că merită să încercăm să continuăm sau să ne îmbunătățim activitatea pe care o avem împreună cu colegii noștri studenți.

Rep.: Care sunt cele mai mari provocări sau dificultăți pe care le întâmpinați în procesul de autoperfecționare în care sunteți implicată?
O.L.: Fiecare zi e o provocare pentru că, poate părea un loc comun ceea ce voi spune acum, dar fiecare zi te face să te întâlnești cu diferiți studenți, cu grijile lor, cu frământările lor, cu idealurile și problemele lor, pentru că dincolo de problemele studenților sunt problemele și provocările unei societăți, de la zero la aproape infinit.

Rep.: Ce anume căutați la studenții care vă calcă pragul la Universitatea de Arte?
O.L.: Cred că cel mai mult ne place când găsim la tineri curiozitate, flexibilitate, dorința de a învăța și capacitatea de a comunica. Cred că astea sunt calități esențiale pentru orice artist, în orice sferă artistică se manifestă. Și cred că fără curiozitate, fără dorința de joc și fără deschidere nu poți să fi artist.

Rep.: Curiozitatea implică și îndrăzneală?
O.L.: Întotdeauna. Dacă nu îndrăznești, arta îți este cumva departe. Arta cred că este, ca și jocul, un fel de a exista îndrăznind, și asumându-ți să ai curaj, uneori să pierzi, uneori să câștigi, dar în orice caz, în fiecare moment să crești intens, să cauți și să începi să te descoperi permanent.

Rep.: Care este cea mai mare satisfacție pe care v-a dat-o până în prezent activitatea dumneavoastră ca decan al Facultății de Arte în limba română?
O.L.: Cea mai mare satisfacție a mea până acum rămân diminețile în care intru în școală, salut și sunt salutată, și simt în ochii studenților pe care-i privesc că se simt bine în universitate, că au așteptări mari și că facem parte unii din viața altora.

A consemnat Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE