Home / Editorial / Ritualul de despărțire de Doamna Doina Cornea

Ritualul de despărțire de Doamna Doina Cornea

Distribuie

Demn și memorabil a fost ritualul de despărțire de Doina Cornea, din 7 mai 2018, cu slujba religioasă de adio, oficiată de înalți ierarhi ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, împreună cu cei ai Bisericii Ortodoxe din Cluj.

S-a bucurat Doina Cornea privindu-i din Înalt, crede Leontin Iuhas, fiul său.

Cele două mari biserici tradiționale și-au dat mâna acum și aici, într-un gest suprem de normalitate, la ceasul Centenarului Marii Unirii, săvârșit atunci Împreună.

Cuvintele mari și puternice au răsunat firesc și autentic: Adevăr, Libertate, Curaj, Demnitate. Sunt cuvintele cărora Doina Cornea, – suprem filolog – le-a restaurat sensul prin lupta și prin viața Sa.

Mesajul de adio rostit de tânăra nepoată a doamnei Cornea, într-o limbă românească fermecător de curată, în numele tuturor nepoților săi frumoși, a vibrat de emoție și de grație:

„Vă mulțumesc că ați venit azi pentru a adresa un omagiu Doinei și mamei, care este aici cu noi. Este un omagiu pentru sacrificiile lor și pentru lupta comună pe care au dus-o Doina, Tin Tin și Mama.

Pentru noi ca nepoți și copii, a fost uneori o povară această luptă, pe care a trebuit să o acceptăm. O parte din Bunica noastră nu ne mai aparținea. (…)Doina ne-a învățat să iubim țara aceasta și poporul român. Dragă Bunică, să te odihnești în pace lângă mama și lângă Dumnezeu.”

Urna cu cenușă a Ariadnei, brava fiică a doamnei Cornea, a fost apoi înhumată împreună cu mama sa, în Cimitirul Central.

Duhovnicul doamnei Doina Cornea, părintele Teodor Lazăr, cel care i-a fost aproape în ultimii 20 de ani, a recunoscut smerit că Doina Cornea îi era lui profesorul de morală. Cu convingere a pledat pentru recunoașterea sfințeniei Ei.

Între toate discursurile de recunoștință, o tăcere și o absență ciudate, inexplicabile acum, au fost percepute de auzul fin al câtorva dintre auditori: nicio referire la unul dintre stâlpii loialității și ai iubirii până la capăt ai doamnei Doinea Cornea: Regele Mihai și Regalitatea Românească.

Și totuși, discret și semnificativ, pe tot parcursul acestei ceremonii, steagul regal a înfășurat sicriul simplu care adăpostea pe cea care a fost întruparea Curajului, a Adevărului și a Libertății pentru România.

A Dio, Doina Cornea!

Sidonia GRAMA

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

A început Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post al Bisericii Ortodoxe

Distribuie Luni, 18 martie, a început Postul Paștelui pentru creștinii ortodocși din România și nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.