Home / Slider / Arhitectul târgumureșean Romeo Cuc, curatorul proiectului MNEMONICS la Bienala de Arhitectură de la Veneția
Echipa MNEMONICS care va reprezenta România la Bienala de Arhitectura de la Veneția

Arhitectul târgumureșean Romeo Cuc, curatorul proiectului MNEMONICS la Bienala de Arhitectură de la Veneția

Distribuie

 „Memoriile colective ne definesc teritoriu”

O echipă formată din șase tineri arhitecți și artiști vizuali va reprezenta România la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – La Biennale di Venezia care va avea loc în perioada 26 mai-25 noiembrie 2018.

Echipa formată din Raluca Sabău, Roxana Pop, Irina Gudană, Mihai Gheorghe și Vlad Tomei, coordonată de arhitectul târgumureșean Romeo Cuc a câștigat Concursul Național organizat  pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Veneția cu proiectul intitulat „Mnemonics”. Acesta va fi reprezentat în cadrul Bienalei de la Veneția în două spații expoziționale: Pavilionul României din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

„Bienala de Arhitectură de la Veneția este un eveniment consacrat în domeniul arhitecturii la nivel mondial ținând cont de prezența a 63 de țări printre care și România.Pentru ediția din acest an, Uniunea Arhitecților din România a organizat un concurs de proiecte în două etape, prin care să desemneze reprezentatul României, pe care l-am câștigat cu proiectul Mnemonics ”, ne-a declarat arh. Romeo Cuc, coordonatorul echipei.

Spațiul dintre blocuri, teritoriu al libertății

Tema celei de-a 16-a ediții a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, lansată de curatorii Yvonne Farrell și Shelley McNamara este „Freespace“ și are la bază generozitatea spiritului și acel sens al umanității pe care arhitectura îl găzduiește în centrul propriei sale agende, concentrându-și atenția asupra calității spațiului însuși.

„Scopul proiectului MNEMONICS este de a stimula oportunitatea de reflecție asupra spațiului dintre blocuri și asupra modului în care creativitatea și improvizația și-au făcut loc pe acest fundal. Proiectul vorbește despre un teritoriu al libertății mai multor generații din România, despre capacitatea spațiului de a genera amintiri, despre spațiul public și felul în care acesta mai poate fi folosit, despre memorie și arhitectură, despre libertatea, jocul, aproprierea, comunicarea, relația dintre intim și privat în spațiile dintre blocuri. Mnemonics punctează importanța spațiului liber dintre blocuri, un spațiu gratuit care prin modul în care a fost interpretat a primit o mai mare valoare, a generat un set de amintiri colective ce au „sculptat” generații întregi.” a precizat Romeo Cuc.

Prezența la Bienala de la Venezia reprezintă fără doar și poate un pas important în cariera celor șase tineri care au îndrăznit să pună într-o perspectivă pozitivă cartierele de blocuri și spațiul lor liber.

„Pentru amenajarea Pavilionului României de la Veneția și a Galeriei Institutului Cultural Român ne-am propus să prezentăm contextul urban într-o abordare scenografică optimistă, relevând modul etapizat de dezvoltare împreună cu apropriere și folosință particulară a spațiilor publice (libere) de către generațiile de copii. Ne-am concentrat pe o tematica pozitivă și ne-am asumat un parcurs curatorial demn să sensibilizeze prin creativitatea jocurilor și nemărginita imaginație ce o oferă libertatea copilăriei. Eu, personal consider cartierele de blocuri un patrimoniu național cu potențial enorm de regenerare a comunităților, a relațiilor inter-umane, a modului de locuire și a modului de folosire a spațiului public (liber). Cu ocazia Bienalei de la Veneția am șansa să expun o viziune optimistă a acestui fond construit și țin să mărturisesc că mă simt onorat să reprezint România la acest eveniment internațional.” a încheiat Romeo Cuc, curator al Bienalei de Arhitectură de la Veneția din 2018.

Organizatorii reprezentării României la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia sunt: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România.

Mai multe detalii se găsesc pe situl evenimentului www.mnemonics.ro


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.