FOTO: Îndemnuri la unitate şi solidaritate, de 9 Mai Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 455 Vizualizări

FOTO: Îndemnuri la unitate şi solidaritate, de 9 Mai

Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Consiliul Judeţean Mureş, Primăria municipiului Târgu-Mureş şi Garnizoana Târgu-Mureş au organizat miercuri, 9 mai, pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Târgu-Mureş, un moment de celebrare a Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Naţiunilor Unite şi Zilei Europei.

Ceremonia a debutat cu prezentarea Gărzii de Onoare şi a Onorului militar, momente urmate de salutarea drapelului de luptă al Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” din Târgu-Mureş, trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, salutarea acesteia şi prezentarea oficialităţilor, intonarea Imnului Naţional şi a Imnului Europei, Binecuvântarea şi Rugăciunea pentru poporul român oficiată de un sobor de preoţi condus de părintele protopop Olimpiu Zăhan.

Despre mesajul şi importanţa triplului eveniment au rostit alocuţiuni reprezentanţi din conducerile Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Mureş, Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, Consiliului Judeţean Mureş şi Primăriei municipiului Târgu-Mureş.

Gheorghe Popa: „Soldaţilor li se cuvine omagiul nostru”

Şirul alocuţiunilor a fost deschis de general maior (r) Gheorghe Popa, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Mureş, care a prezentat, rezumativ, importanţa fiecărui din cele trei momente sărbătorite în data de 9 Mai, prilej cu care a punctat contribuţia Armatei Române la independenţa şi suveranitatea ţării noastre.

„Soldaţilor li se cuvine omagiul nostru şi recunoştinţă. Lor, tuturor celor care căzând pentru Patrie s-au înălţat cu inima şi simţire generaţiilor următoare, de azi şi de mâine, precum şi tuturor veteranilor de război le acordăm onorul şi preţuirea noastră. Privim înapoi fără resentimente, dar cu luciditate şi cu obiectivitatea celor care nu doresc să se mai repete greşelile Istoriei, pentru ca Pacea să cuprindă regiunile şi popoarele pentru care pacea şi liniştea n-au existat. Privim înapoi cu recunoştinţă pentru toţi cei care s-au jertfit pentru Neam şi Ţară şi le aducem omagiul nostru”, au fost cuvintele generalului maior (r) Gheorghe Popa.

Nagy Zsigmond: „Este de datoria noastră să rămânem uniţi”

Mesajul prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, a fost prezentat de Nagy Zsigmond, subprefectul judeţului Mureş.

„Trebuie să fim conștienți de importanța implicării fiecăruia în identificarea unor soluții eficiente și viabile pentru viitorul Uniunii. Este datoria noastră, a tuturor, să continuăm această misiune, să rămânem uniți și să  ne croim împreună viitorul într-o Uniune puternică şi coezivă care să aducă beneficii fiecărui cetăţean în parte. De Ziua Europei, România își reafirmă încrederea în proiectul european și acționează pentru susținerea si pentru dezvoltarea acestuia, răspunzând așteptărilor cetățenilor europeni, inclusiv ale cetățenilor români”, se precizează în mesajul citit de subprefectul Nagy Zsigmond.

Alexandru Cîmpeanu: „Înaintaşilor le datorăm recunoştinţă”

În scurta sa alocuţiune, Alexandru Cîmpeanu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, a făcut o paralelă între Centenarul Primului Război Mondial, Centenarul Marii Uniri şi împlinirea a 140 de ani de la recunoaşterea internaţională a independenţei de stat a României, prin tratatul de la Berlin, moment urmat de Cel De-al Doilea Război Mondial.

„În toate cele trei momente istorice importante, zeci de mii de militari români şi-au dat viaţa pentru independenţa şi libertatea poporului român, pentru integritatea teritorială. Tuturor acestor înaintaşi ai noştri, le datorăm recunoştinţă şi acum, în vreme de pace, un anumit comportament civic”, a subliniat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

În continuare, Alexandru Cîmpeanu a dat citire mesajului preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc.

„Astăzi, pacea şi bunăstarea materială, libertatea individuală, solidaritatea şi cooperarea între popoarele Europei au devenit idealuri principale ale Europei unite. Această viziune europeană a fost instituţionalizată şi a condus la beneficii comune pentru statele membre, dar şi la probleme comune noi, care ne cheamă la gândire comună şi la acţiune comună pentru rezolvarea lor. Europenii de azi încearcă să înveţe cum să facă noilor probleme ale timpului prezent, cu tensiuni existente între libertatea individuală şi solidaritatea socială, între identitatea naţională şi unitatea globală, între tradiţie şi secularizare, între criza familie şi scăderea populaţiei, între criza economică şi şomaj, între lăcomia unora şi sărăcia altora, între criza, violenţa, drogurile, traficul de fiinţe umane şi alte fenomene de sclavie modernă. Mesajul zilei de astăzi trebuie să fie unul de solidaritate. Trebuie să muncim împreună pentru binele nostru, al tuturor”, se menţionează în mesajul transmis de preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Sergiu Papuc: „Patriotismul este o credinţă interioară”

Primăria municipiului Târgu-Mureş a fost reprezentată de Sergiu Papuc, viceprimar, care a transmis un mesaj de unitate şi de patriotism prin muncă.

„Dacă ne gândim că ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri, cele trei semnificaţii ale zilei de 9 Mai sunt mult mai puternice. Dacă primele două se referă la faptele de eroism şi iscusinţa politică a înaintaşilor noştri, cea de-a treia, ziua Europei, o sărbătorim ca membri cu puteri depline a Uniunii Europene, realizare care se datorează actualei generaţii. Cred că tărie că cei care sunt în serviciul public, dacă ar avea un minut, în fiecare dimineaţă, în care să se gândească la realizările măreţe ale înaintaşilor noştri, să aibă un colţ intim, istoric, al lor, lucrurile ar merge mult mai bine. Patriotismul nu se ţipă în gura mare, patriotismul este o credinţă interioară care se practică zi de zi, la locul de muncă, indiferent care ar fi acesta. Dumnezeu să ne lumineze sufletele şi minţile, să fim mai uniţi ca oricând, şi să facem ceea ce este necesar pentru ţara noastră”, a precizat Sergiu Papuc.

Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Ostaşului Român din Piaţa Victoriei şi cu o paradă militară.

Text şi foto: Alex TOTH

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE