Reguli stricte la Evaluarea Naţională Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 526 Vizualizări

Reguli stricte la Evaluarea Naţională

Organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2017-2018 este reglementată de Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4793 din 31 august 2017, document structurat în 14 articole şi o anexă. Potrivit informaţiilor furnizate pentru cotidianul Zi de Zi de prof. Ioan Macarie, inspector şcolar general al judeţului Mureş, la nivelul judeţului Mureş la Evaluarea Naţională sunt aşteptaţi să participe 5.085 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, care vor fi evaluaţi în 112 centre de examinare.

Măsuri anti-fraudă

Pentru a descuraja comiterea de fraude, articolul 6, alineatul 6 din respectivul Ordin prevede următoarele: „Cadrelor didactice nominalizate ca asistenţi le este interzisă intrarea în sălile de examen cu telefoane mobile sau cu mijloace electronice de calcul ori de comunicare, precum şi cu ziare, reviste, cărţi, etc. Materialele nepermise în sala de examene vor fi introduse într-un plic împreună cu un bilet/o etichetă pe care se notează numele şi prenumele posesorului, care vor fi păstrate până după predarea lucrărilor scrise, într-o sală special stabilită pentru depozitarea obiectelor personale ale profesorilor asistenţi, supravegheată de o persoană desemnată de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen.”

În cadrul aceluiaşi articol, la alineatul 3, se prevede că personalul didactic component al Comisiei judeţene de organizare a Evaluării Naţionale pentru clasa a VIII-a, al Comisiei din unităţile de învăţământ/centrele de examen sau al Comisiilor din centrele zonale de evaluare va da o declaraţie scrisă în care va menţiona că nu are rude sau afini până la gradul al IV-lea, inclusiv, printre candidaţii deţină care participă la respectiva sesiune a Evaluării Naţionale.

Acelaşi articol 6 mai prevede, la alineatul 7, că „nu vor fi nominalizate în comisiile pentru Evaluarea Naţională persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor naţionale, nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile, care au săvârşit abateri, respectiv au fost sancţionate.”

Supraveghere video şi audio

O altă prevedere anti-fraudă este făcută la articolul 10, alineatul 1, unde se arată că fiecare Comisie judeţeană de organizare a Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a „va asigura dotarea cu camere funcţionale de supraveghere video şi audio a sălilor de clasă din unităţile de învăţământ/centrele de examen în care se desfăşoară probele pentru Evaluarea Naţională pentru elevii clasei a VIII-a, a sălilor în care se descarcă şi se multiplică subiectele, a sălilor în care se realizează scanarea lucrărilor, precum şi a sălilor în care se predau, se preiau, se evaluează şi se depozitează lucrările scrise ale candidaţilor.”

Obiectele personale, păstrate în altă încăpere

O altă regulă pe care candidaţii înscrişi la Evaluarea Naţională trebuie să o respecte se referă la predarea obiectelor de tipul ghiozdane, rucsacuri, sacoşe şi poşete într-o sală de depozitare a obiectelor personale. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor respective în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi primiţi la examen.

De asemenea, candidaţii nu vor avea voie să introducă în sala de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, efectuarea calculelor sau pentru comunicare cu alţi candidaţi.

Cum se va face corectarea

În privinţa procedurii de corectare a lucrărilor, articolul 8 prevede, la primul alineat, că „în procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 1 punct, este calculată nota finală ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul Evaluării Naţionale.”

În cazul în care diferenţa dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori.

„După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată din cele patru note, după eliminarea celor două note/valori extreme, ca media aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală şi este înregistrată în catalogul Evaluării Naţionale”, se menţionează în articolul 8, alineatul 2.

Calendarul Evaluării Naţionale

– 4-8 iunie 2018 – Înscrierea la Evaluarea Națională;

– 8 iunie 2018 – Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a;

– 11 iunie 2018 – Limba şi literatura română – probă scrisă;

– 13 iunie 2018- Matematica – probă scrisă;

– 14 iunie 2018 – Limba şi literatura maternă – probă scrisă;

– 19 iunie 2018 – Afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12.00);

– 19 iunie 2018 – Depunerea contestaţiilor (orele 14.00 -19.00);

– 20-22 iunie 2018 – Soluţionarea contestaţiilor;

– 23 iunie 2018 – Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE