Home / Administratie / Tema de proiectare privind incinta fortificată și turnurile Cetății medievale Sighișoara, întocmită de Institutul Național al Patrimoniului

Tema de proiectare privind incinta fortificată și turnurile Cetății medievale Sighișoara, întocmită de Institutul Național al Patrimoniului

Distribuie

Institutul Național al Patrimoniului a trimis recent Primăriei municipiului Sighișoara, spre informare și consultare, tema de proiectare pentru Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) privind incinta fortificată și turnurile cetății medievale. Vor fi astfel studiate toate cele 25 de tronsoane ale curtinei, inclusiv turnurile de apărare aferente, chiar dacă cinci tronsoane și trei turnuri se află în proprietatea privată a Prohiei Evanghelice iar restul în proprietatea publică a statului, fiind administrate de Primăria Sighișoara.

“Din cauza faptului că infiltrațiile de apă reprezintă principala problemă în cazul zidului de incintă, proiectul va propune soluții concrete de sistematizare verticală a terenului  și de rezolvare a problemelor cauzate de apele pluviale, aducțiuni de apă sau canalizare. De asemenea, se cer soluții pentru consolidarea și refacerea porțiunilor de ziduri prăbușite în ultimele decade, eliminarea materialelor introduse în urma diverselor operațiuni ”de restaurare” ce contribuie la accelerarea degradări structurii medievale de zidărie – rostuiri cu mortar de ciment, eliminarea materialelor incompatibile, evidențierea diverselor componente arhitecturale, parte a fortificației, dispărute de-a lungul timpului – turnuri, porțiuni ale zidului de incintă – pe baza unor dovezi iconografice și arheologice. Pornind de la principiul minimei intervenții, toate aceste lucrări trebuie să fie reversibile, să se folosească – acolo unde este posibil – tehnici și materiale tradiționale de construcție și să se asigure compatibilitatea materialelor și a alcătuirilor  constructive cu cele istorice”, a precizat Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean, primarul municipiului Sighişoara.

Menționăm că în toamna anului 2016, Municipiul Sighișoara a răspuns Apelului pentru propuneri de introducere a unor noi obiective în Planul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice, lansat de către Institutul Național al Patrimoniului, aplicând pentru Finanțarea serviciilor de proiectare (documentații tehnico-economice) pentru tronsoanele 10, 11, 13, 16 și 17  din zidul de incintă al Cetății medievale Sighișoara.

“Documentația depusă a fost considerată eligibilă, clasându-se pe primul loc, cu cel mai mare punctaj (186 din 200), în urma evaluării comisiei INP pentru includerea unor noi obiective în PNR”, a subliniat Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean.

(Redacţia)

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.