La șezătoare, cu copiii de la Gimnaziul „Friedrich Schiller” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 612 Vizualizări

La șezătoare, cu copiii de la Gimnaziul „Friedrich Schiller”

Orice zi de șezătoare e prilej de sărbătoare. Pe vremuri, oamenii satului se adunau serile la o casă unde, în timp ce torceau, împleteau coșuri sau sfârneau porumbul, glumeau, spuneau ghicitori, cântau și se distrau. O astfel de șezătoare au organizat și elevii din clasa a III-a de la Gimnaziul ”Friedrich Schiller” vineri, 11 mai, la secția pentru copii a Bibliotecii Județene Mureș, conduși de profesoara Natalia Stoica.

Biblioteca Copiilor, gazda perfectă

Copiii sunt educați în spiritul respectul față de tradiții încă din primii ani de școală și au învățat abecedarul artei populare împreună cu primele semne grafice. ”Bună ziua, gazdă aleasă”, au întâmpinat copiii vizitatorii, după care s-au pus pe treabă, în spiritul șezătorilor de altădată. Înconjurați de simboluri ale căror înțelesuri coboară până la rădăcinile noastre, motivele orânduite cu simplitate de sute de ani au căpătat o nouă viață sub mâinile copiilor. Nici un spațiu nu putea fi mai potrivit pentru șezătoarea copiilor decât micuța expoziție vernisată la finele lunii aprilie, care a adunat lucrările premiate în cadrul celei de-a patra ediții a manifestării interjudețene ”Arta populară în mâinile copiilor”, și la care au participat copii din 12 județe.

În opinia organizatorilor, atât șezătoarea cât și expoziția se încadrează perfect în paleta activităților organizate pentru celebrarea Centenarului. ”Ne-am bucurat foarte mult să găzduim această expoziție care atrage în continuare un mare număr de vizitatori. Inclusiv grupuri de turiști din străinătate au vizitat expoziția, au fost încântați de lucrări și au cerut detalii despre realizatorii lucrărilor. De mare succes s-au bucurat portul popular, icoanele și mobilierul rustic miniatural”, a explicat bibliotecara secției de copii, Maria Merdar.

La expoziție au fost expuse picturi pe sticlă, pe lemn, metaloplastie, cusături, țesături, împletituri din fibre vegetale și în lemn, încrustări, ouă decorate, olărit, modelaj și chiar mobilier rustic și un război de țesut miniatural, fiind accesibilă publicului pe toată durata lunii mai.

Copiii interesați de tainele artei populare sunt invitați sâmbătă, 26 mai, la atelierele de artă populară care vor avea loc la Gimnaziul Friedrich Schiller, unde vor putea face cunoștință cu elevii profesoarei Natalia Stoica și vor putea învăța împreună tainele olăritului, țesutului sau mărgelitului, iar la final vor putea lua acasă lucrările realizate.

Târgumureșeancă premiată la Festival Național

Raluca Bloj, elevă la Gimnaziul ”Friedrich Schiller”, clasa a III-a A, a câștigat premiul I la Festivalul Național de Folclor pentru Copii, secțiunea meșteșuguri – olărit, care a avut loc în urmă cu câteva zile la Târgu-Jiu. Aflat la ediția cu numărul 42, Festivalul reunește în fiecare an sute de copii pasionați de folclor și meșteșuguri tradiționale din toată țara. Premianta mureșeancă s-a declarat foarte emoționată și bucuroasă de rezultat și promite în curând o expoziție în incinta Secției pentru copii a Bibliotecii Județene Mureș, unde va expune câteva zeci din cele mai reușite lucrări.

Edith VEREȘ

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE